Grad

ODSAD SAMO ‘KANTA’ Zašto je odsječena smokva na Kantafigu?

Djelatnici Vrtlara danas su posjekli stablo smokve kraj starog željezničkog kolodvora na Kantafigu, što su nam javili i članovi Facebook grupe ‘Kantafig u srcu’. 

Inače, Kantafig je dobio ime po stablima smokava ispod kojih se pjevalo, a nažalost – ostaje i bez jednog i bez drugog simbola. Smokva je jutros ispilana do korijena, a njeni dijelovi odneseni.

„Od sada samo na slici…“, „Nema je više“, „Kojem idiotu je to palo na pamet?“, „Zašto nitko nije reagirao?“ – redaju se komentari stanovnika Kantafiga na Facebook grupi „Kantafig u srcu“.

Podsjetimo što je o Kantafigu napisao naš kolumnist Boris Njavro:

– Ponta od smokve ili Caputfici, prvi je naziv tog dijela Gruža kroz koji se ulazi u Dubrovnik. Točnije, ulazi se između dvije ponte, od strane brda je ponta od smokve, a od mora ponta od šipka. Između njih se uđe u grad.  Narod je kroz godine iz prvog naziva ono ‘p’ pretvorio u ‘n’, te smo dobili Kantafig, naziv naselja koje neki prevode kao ‘pjevanje ispod smokve’.

U 2012. godini Eko Omblići su poslali apel za spas stabala.

‘Dok se smokva  kod ulaza na Autobusni kolodvora lijepo održava od strane Vrtlara, smokva na cesti malo niže na broju 55 s jedne strane krošnje se suši. A nije  ni čudo da se suši, jer je samo nekoliko centimetara zemlje ostavljeno oko nje, ovako stiješnjena betonskim pločama ne može ni rasti ni razvijati se i nije čudo da se suši’ – tad su napisali  Eko omblići.

A što bi se sad moglo reći o smokvima i Kantafigu…

Foto: Facebook grupa “Kantafig u srcu”

Pročitajte još

Obnavlja se cesta između Dubravice i Trstenoga, vrijednost radova 300 tisuća eura

Dulist

ZAPOČELI RADOVI VRIJEDNI 137 TISUĆA EURA Obnavlja se nogostup u Svetom Jakovu i Mokošici

Dulist

U Gruž stigle jelke, doznali smo cijene!

Dulist