Grad

ODSAD SAMO ‘KANTA’ Zašto je odsječena smokva na Kantafigu?

ODSAD SAMO 'KANTA' Zašto je odsječena smokva na Kantafigu?

Djelatnici Vrtlara danas su posjekli stablo smokve kraj starog željezničkog kolodvora na Kantafigu, što su nam javili i članovi Facebook grupe ‘Kantafig u srcu’. 

Inače, Kantafig je dobio ime po stablima smokava ispod kojih se pjevalo, a nažalost – ostaje i bez jednog i bez drugog simbola. Smokva je jutros ispilana do korijena, a njeni dijelovi odneseni.

„Od sada samo na slici…“, „Nema je više“, „Kojem idiotu je to palo na pamet?“, „Zašto nitko nije reagirao?“ – redaju se komentari stanovnika Kantafiga na Facebook grupi „Kantafig u srcu“.

Podsjetimo što je o Kantafigu napisao naš kolumnist Boris Njavro:

– Ponta od smokve ili Caputfici, prvi je naziv tog dijela Gruža kroz koji se ulazi u Dubrovnik. Točnije, ulazi se između dvije ponte, od strane brda je ponta od smokve, a od mora ponta od šipka. Između njih se uđe u grad.  Narod je kroz godine iz prvog naziva ono ‘p’ pretvorio u ‘n’, te smo dobili Kantafig, naziv naselja koje neki prevode kao ‘pjevanje ispod smokve’.

U 2012. godini Eko Omblići su poslali apel za spas stabala.

‘Dok se smokva  kod ulaza na Autobusni kolodvora lijepo održava od strane Vrtlara, smokva na cesti malo niže na broju 55 s jedne strane krošnje se suši. A nije  ni čudo da se suši, jer je samo nekoliko centimetara zemlje ostavljeno oko nje, ovako stiješnjena betonskim pločama ne može ni rasti ni razvijati se i nije čudo da se suši’ – tad su napisali  Eko omblići.

A što bi se sad moglo reći o smokvima i Kantafigu…

Foto: Facebook grupa “Kantafig u srcu”

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist