Županija

Održana završna konferencija projekta Flood&Fire

Održana završna konferencija projekta Flood&Fire

Završna konferencija projekta Flood&Fire, na kojoj su predstavljene provedene projektne aktivnosti, planirani rezultati projekta te oprema nabavljena iz projekta, održana je u Općini Konavle u Cavtatu. Uz predstavnike projektnih partnera koji su prezentirali rezultate projekta, konferenciji su prisustvovali i predstavnici institucija te vatrogasnih postrojbi. Projekt Flood&Fire financiran je u okviru INTERREG IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska- Bosna i Hercegovina- Crna Gora 2014.-2020.
Općina Konavle, kao jedan od projektnih partnera, za svoju Javnu vatrogasnu postrojbu kroz realizaciju ovog projekta osigurala je nabavu šumskog navalnog vozila marke MAN, s dvostrukom kabinom (vozač + pet vatrogasaca), kapaciteta spremnika za vodu 3600 litara, spremnikom pjenila kapaciteta 200 litara, pogon 4×4, snage vozila 213kw. Upravo vozilo ovakvih karakteristika i performansi JVP Konavle je ocijenila kao prioritetnu potrebu u cilju upotpunjavanja voznog parka postrojbe.
Također, nabavljeno je i ATV vatrogasno vozilo za intervencije na nepristupačnim terenima i brze intervencije, TRAXTER XU HD10, s tri sjedišta i također pogonom na sva četiri kotača. ATV je opremljen visokotlačnim vatrogasnim modulom i potapajućom pumpom za vodu s elektromotorom.
Osim dvaju vozila nabavljeno je i 25 setova osobne oprema za vatrogasce, koja uključuje intervencijska odijela, čizme, potkape, rukavice, kacige i lampe. Također, vatrogascima su osigurane i ručne radio stanice, te dva drona sa tabletima namijenjena za prevenciju i praćenje požara, a koji će informacije dostavljati u zajednički Komunikacijski centar prekograničnog područja. Osim toga, nabavljena su i četiri seta profesionalne opreme za spašavanje na nepristupačnim terenima, a koja uključuju ljestve, boce za zrak, maske za kisik, uže, naprtnjače i nosila za unesrećene osobe. Ukupna vrijednost opreme isporučene konavoskim vatrogascima iznosi nešto više od 2,3 milijuna kuna.
Provedba projekta započela je 15. kolovoza 2020. godine i trajala je 28 mjeseci, odnosno do 14. prosinca 2022. Ukupna vrijednost projekta za sve partnere iznosi 1.851.353,00 eura, od čega je sufinanciranje Europske unije 85 posto, odnosno 1.573.650,05 eura.
Glavni partner projekta je Općina Herceg Novi, dok su projektni partneri, uz Općinu Konavle, još i Grad Trebinje te Općina Ravno.
Glavni cilj projekta bio je povećati spremnost obuhvaćenog prekograničnog područja za pravovremene i kvalitetne reakcije u slučaju prirodnih katastrofa, ali i katastrofa uzrokovanih ljudskim faktorom te smanjiti i ublažiti negativne posljedice istih. Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.
Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Općine Konavle.

Održana završna konferencija projekta Flood&Fire

Pročitajte još

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist

‘SIMPLY THE BEST’ Konavle – destinacija godine!

Dulist