Aktualno

Odobrena sredstva za 127 kućanstava

Odobrena sredstva za 127 kućanstava

U 2099 kućanstava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost građanima će s ukupno 23,8 milijuna kuna sufinancirati ugradnju opreme za korištenje obnovljivih izvora energije.

Na natječaj su se, među ostalima, javile i Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Dubrovnik te Općina Župa Dubrovačka. Ukupna vrijednost prijavljenih investicija u 127 kućanstvima iznosi 3,8 milijuna kuna, od čega je Fonda odobrio 1,5 milijuna kuna.

U Gradu Dubrovniku 80 je kućanstava s kojima će Fond sklopiti ugovor za sufinanciranje ugradnje opreme za korištenje obnovljivih izvora energije, a odobrena sredstva iznose 960 tisuća kuna, u Općini Župa dubrovačka Fond će ugovor sklopiti sa 17 kućanstava, a odobrena sredstva iznose 200 tisuća kuna, dok je na ostalim područjima naše Županije još 30 takvih kučanstava, a odobrena sredstva iznose 300 tisuća kuna. .
Temeljem natječaja Fonda za sufinanciranje programa korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima koji je objavljen sredinom prosinca prošle godine od ukupno pristiglih 50 prihvaćene su ponude 47 jedinica regionalne i lokalne samouprave u sklopu kojih je planirano sufinanciranje projekata za 2099 kućanstava.

Vrijednost investicija po ovom natječaju je 63,1 milijuna kuna od kojih će Fond osigurati 40 posto, odnosno 23,8 milijuna kuna. Najveći interes je za sufinanciranje ugradnje solarnih toplinskih kolektora (1511) i kotlova na biomasu (455) radi pripreme potrošne tople vode i grijanje, dok se 95 projekata odnosi na ugradnju fotonaponskih sustava s akumulatorima za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju u kućanstvima. Također će se sufinancirati i 35 dizalica topline te 3 vjetrogeneratora.

Građani koji žive u obiteljskim kućama će tako, nakon što jedinice regionalne, odnosno lokalne samouprave objave natječaje i odaberu korisnike, od Fonda po pojedinom sustavu za korištenje obnovljivih izvora energije moći dobiti do 12.000 kuna. Isti iznos sredstava po pojedinom stanu dobit će građani koji žive u stambenim zgradama. Na natječaje koje raspišu jedinice lokalne i područne samouprave s kojima će Fond sklopiti ugovore, mogu se javiti vlasnici obiteljskih kuća, a u ime fizičkih osoba koje su suvlasnici višestambenih zgrada prijave mogu podnijeti upravitelji zgrada ili ovlašteni predstavnici suvlasnika zgrade.

Pročitajte još

‘SNOVITI GRAD’ Izložba posvećena sv. Ivanu Pavlu II.

Dulist

Od ovog ponedjeljka otvoreno Libertasovo prodajno mjesto u Župi

Dulist

[FOTO] LEONARDA TIKVICA ‘PEP konferencija je prilika mladima za čuti iskustva stručnjaka iz prve ruke’

Nora Di Leo