Hrvatska

Odlučivanje o ulasku u Schengen do kraja godine? Plenković: ‘Mislim da je to moguće’

hdz plenkovic04

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković sudjeluje na summitu EU u Bruxellesu, a na marginama tog sastanka je vodio i razgovore o ulasku Hrvatske u Schengen i Eurozonu, što su dva glavna strateška cilja od kada je Hrvatska postala članicom Europske unije, piše Jutarnji list.

Plenković se prije početka summita sastao s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, a potom i s povjerenicom EU za unutarnje poslove Ylvom Johansson.

Na sastanku s Michelom Plenković je razgovarao o mjerama u borbi protiv covida-19, ulasku Hrvatske u Schengen, procesu proširenja Unije i reformi izbornog zakona u BiH.

Plenković je nakon ovog sastanka rekao da je Michel iskazao snažno razumijevanje za ulazak Hrvatske u Schengen i Eurozonu. Rekao je kako je Hrvatska ispunila sve uvjete za to što je i potvrdila Europska komisija. Članstvo u Schengenu je i za Hrvatsku i za EU ključno i zbog provedbe strategije u borbi protiv ilegalnih migracija, a Hrvatska sa preko 6000 policajaca čuva vanjske granice Europske unije.

Plenković je rekao kako misli da je moguće da još za vrijeme slovenskog predsjedanja unijom ulazak Hrvatske u Schengen bude na dnevnom redu jer je Hrvatska ispunila sve tehničke kriterije.

– Gledajući sjajne odnose koje imamo s Republikom Slovenijom bilo bi dobro da naš ulazak u Schengen bude upravo u vrijeme slovenskog predsjedanja unijom – rekao je Plenković i najavio da će nastaviti razgovarati o tome i sa svim državama članicama kako bi se dobila i politička potpora za nešto za što su ispunjeni svi potrebni kriteriji.

Plenković je rekao da su na sastanku s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom osudili prisilno prizemljenje civilnog zrakoplova u Minsk.

– Moram priznati da je nezapamćeno da se jedan let iz jedne države članice Europske unije prema drugoj državi Europske unije prisilno prizemlji i iz njega izvuče dvoje putnika – rekao je Plenković i najavio mjere Europske unije koje će biti tema i na ovom summitu.

Ovaj čin Bjelorusije se nametnuo kao jedna od ključnih tema razgovora lidera EU, a brojni su čelnici zatražili hitne sankcije protiv režima Aleksandra Lukašenka, uljučujući i zabranu letova za nacionalnog bjeloruskog avioprijevoznika te zabranu letova iznad ove države.

Pročitajte još

GLUMICA ZRINKA CVITEŠIĆ Ne sjećam se kad mi je netko toliko prirastao srcu kao što je Jele

Ivana Mijić Vulinović

HRT uveo cjelogodišnju pristojbu: Iznajmljivači apartmana nezadovoljni novom odlukom

Dulist

Prvi rast stanovništva u Hrvatskoj nakon desetljeća iseljavanja

Dulist