Vaše vijesti

‘Odlazak Martine Dalić iz HDZ-a je dobra vijest za HDZ i hrvatsku državu i društvo!’

'Odlazak Martine Dalić iz HDZ-a je dobra vijest za HDZ i hrvatsku državu i društvo!'

“Neoliberalni” tržišni i politički model, koji zdušno zagovara Martina Dalić, ex ekonomski strateg HDZ-a, se krajem prvog desetljeća ovog stoljeća, s pojavom svjetske financijske krize i recesije, pokazao potpuno disfunkcionalnim, ali se tog sad već dokazano neuspješnog i po društvo i društvenu zajednicu, kao cjelinu, pogubnog političko-ekonomskog modela još uvijek drže skoro sve relevantne političke stranke u Hrvatskoj, a posebno vladajuća “Kukuriku” (SDP-eova) koalicija, kao i oporbena HDZ-eova koalicija.

Uzroci recentne gospodarske, društvene i političke krize koja je snažno pogodila čitav tzv. zapadni svijet (SAD, veći dio država Europske unije i tzv. tranzicijske europske države poput Republike Hrvatske i drugih balkanskih država) očito nisu prolazni i nisu rezultat prekomjerne i neopravdane potrošnje i života na kredit običnih građana već je očigledno riječ o sistemskoj krizi nepravednog, nedemokratskog i socijalno neosjetljivog neoliberalnog kapitalističkog sustava u tim državama koji je došao do svog kraja i sada se nepovratno i nezaustavljivo urušava kao što se s padom Berlinskog zida 1989.g. počeo urušavati i nezaustavljivo urušio komunizam u europskim državama.

Kao slobodno misleći građanin koji ponešto zna o materiji financija i monetarne politike iz svog dugogodišnjeg profesionalnog iskustva na poslovima financijskog i bankarskog prava, smatram da se iz postojećeg bezizglednog stanja, gospodarske krize i recesije, društvene i političke apatije može izići samo bitnim ustavno-pravnim promjenama postojećeg neoliberalnog ustavno-pravnog političkog sustava koji očito više ne funkcionira, proizvodi sve više štetnih i negativnih posljedica i sve se više pokazuje kao nepopravljiv.

Stoga se iz sadašnje krize i recesije realno nije moguće izvući nikakvim programima i mjerama štednje kakve zagovaraju hrvatska Vlada, Europska komisija i Vijeće Europske unije, te vlade vodećih država Europske unije već jedino snažnim sistemskim ustavno-pravnim i političkim promjenama neoliberalnog kapitalističkog sustava u državama zahvaćenim krizom i recesijom u novi ustavno-politički sustav tzv. socijalne države i demokracije (sa snažnim modelima socijalne politike i radničke participacije, kao korektivima tržišnog gospodarstva) kakav se uspješno primjenjuje u tzv. skandinavskim državama.

S tim u svezi, u porezni sustav bi trebalo ugraditi snažne mehanizme socijalne pravde koji će omogućiti smanjivanje poreznog opterećenja običnih građana, a posebno socijalno ugroženih kategorija stanovništva, te smanjenje poreznog opterećenja gospodarstvu, osim bankama, transnacionalnim korporacijama i drugim monopolističkim organizacijama, te koji će omogućiti zahvaćanje ekstra profita koji nije rezultat rada nego monopolističkog položaja na tržištu.

Također, bi trebalo zakonskim propisom žurno smanjiti i ograničiti sadašnje nerealno visoke i ničim opravdane zatezne kamate, zbog kojih su brojni gospodarski subjekti zbog nemogućnosti plaćanja takvih lihvarskih kamata gurnuti u stečaj, a građani u dužničko ropstvo.

Nadalje, bi trebalo što prije napustiti pogrešnu i po gospodarstvo, građane i državu pogubnu “Marković-Škegro-Rohatinski” monetarnu politiku “fiksiranog tečaja” nacionalne valute za DEM/EUR valutu, te ubuduće zabraniti svaku valutnu klauzulu u ugovornim odnosima vezanu za bilo koju inozemnu valutu kao protivnu monetarnom suverenitetu Republike Hrvatske, a posebno valutnu klauzulu u inozemnoj valuti koja nije u neposrednoj financijskoj vezi s konkretnim ugovornim odnosom već je očigledno spekulativnog karaktera.

Naime, monetarna politika umjetnog fiksiranja nacionalne valute za neku inozemnu “stabilnu” valutu je loša i opasna, posebno na duži rok, zbog svog uništavajućeg utjecaja na domaću proizvodnju i izvoz, te zbog upadanja građana i gospodarstva u dužničko ropstvo uzimanjem “jeftinih” inozemnih kredita i kredita s valutnom klauzulom koji će se jednog dana zbog rasta kamata i neizbježne velike devalvacije precijenjene nacionalne valute pretvoriti u prezaduženost i dužničko ropstvo, odnosno bankrot građana, gospodarstva, pa i same države.

Nažalost, upravo mi imamo tu nesreću da se to vrijeme potpunog sloma domaće proizvodnje i izvoza, prezaduženosti i dužničkog ropstva, odnosno bankrota građana i gospodarstva, pa i same države, upravo sada i ovdje događa.

Stoga smatram da je dobra vijest za HDZ i za hrvatske građane da je gđa. Martina Dalić, kao istaknuta zagovarateljica neoliberalnog tržišnog i političkog modela napustila HDZ, pa zbog toga više neće biti u prilici nametati vjerojatnoj budućoj vladajućoj koaliciji “svoje” promašene neoliberalne modele.

Ivica Ban

Pročitajte još

[FOTO] SUGRAĐANIN UPOZORAVA Netko krade kamen na trasi stare željezničke pruge?

Dulist

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist