Aktualno

ODGOĐENO UKIDANJE POMICANJA SATA EU usvojio novi prijedlog

Europski parlament u utorak je usvojio mišljenje o izmjeni prijedloga za pomicanje sata svako pola godine na prijedlog Odbora za industriju, istraživanje i energetiku kojim se zadnje zajedničko usklađivanje pomiče za 2020. godinu.

Prošli prijedlog Europske komisije posljednje usklađeno pomicanje sata odredio je za 31. ožujak ove godine, dok novi prijedlog postavlja 31. ožujka 2020. godine kao novi datum, prenosi Index. Amandman je to zastupnika Davora Škrleca.

– Zbog niza potencijalnih problema dužim bi se vremenom provedbe trebali smanjiti rizici. Direktiva bi se trebala primjenjivati od 1. travnja 2020. pa bi posljednje razdoblje ljetnog računanja vremena koje podliježe pravilima iz Direktive 2000/84/EZ trebalo u svakoj državi članici započeti 31. ožujka 2020 – pojasnio je Škrlec.

Ukoliko se prihvati mišljenje vijeća na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u ožujku, Hrvatska će kao predsjedavatelj Vijeća Europske unije voditi koordinaciju ukidanja pomicanja sata. Treba naglasiti kako EU ima ovlasti ukinuti pomicanje sata, ali ne može odrediti standardno vrijeme državama članicama. U slučaju ukidanja Direktive o ljetnom računanju vremena, države pojedinačno mogu odlučivati o vlastitom računanju vremena.

O konačnom prijedlogu direktive o ukidanju pomicanja sata odlučuje Odbor europskog parlamenta za promet i turizam, dok se Odbor za industriju, istraživanje i energetiku pitalo za odvojeno mišljenje.

Izvor: Index.hr

Pročitajte još

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] ZJENA GLAMOČANIN Misija mi je da moja kći pokupi dubrovačku vibru!

Mia Njavro Banić

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[PELJEŠAC JE ONLINE] Cijeli Jadran je od sada pokriven mjerenjima meteoroloških radara

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija