Aktualno

OD TOPLINSKIH VALOVA DO POPLAVA Svi ‘vremenski’ rekordi Dubrovnika u 2018.

OD TOPLINSKIH VALOVA DO POPLAVA Svi 'vremenski' rekordi Dubrovnika u 2018.

Premda sve analize još nisu gotove, već sada se može tvrditi kako će srednja godišnja temperatura zraka biti rekordno visoka u Dubrovniku, Hvaru, Splitu i Zagrebu – i to ne samo u Maksimiru, gdje podaci postoje od sredine prošloga stoljeća, nego čak i na meteorološkoj postaji DHMZ-a Zagreb Grič, gdje podaci za cijelu godinu postoje još od 1862. godine! A posljednji će dani ove godine pridonijeti spoznaji o najtoplijoj ili “prvoj do prve” godine i u Rijeci, na Zavižanu i još kojegdje po Hrvatskoj.

Pritom je zanimljivo spomenuti kako će ovo biti prva godina sa srednjom temperaturom zraka od 13 °C u Maksimiru, 14 °C na Griču i čak 18 °C u Dubrovniku i Hvaru! A prosječne su višegodišnje vrijednosti između 1,5 i 2 °C niže, što je na godišnjem nivou jako puno!

Rekordi i na dnevnom i mjesečnom nivou

Osim te godišnje temperature, dogodili su se i neki drugi rekordi, primjerice u travnju je u mnogim mjestima izmjerena najviša dnevna temperatura zraka, u Dubrovniku čak po prvi put viša od 30 °C, pri čemu su i srednje mjesečne vrijednosti bile rekordne i na kopnu i na moru, a podjednako se dogodilo i u svibnju, mjestimice i listopadu. Zanimljivo je primijetiti kako klimatološke ocjene ‘ekstremno toplo’ nije bilo nigdje u Hrvatskoj u samo pet mjeseci!?

Unatoč tome, toplinski valovi koji mogu djelovati na zdravlje nisu bili ni osobito česti ni izraženi. Srećom!

‘Negativni’ temperaturni rekordi

No, bilo je rekorda i na ‘suprotnoj’ strani! U ožujku se temperatura zraka po prvi put u znanoj povijesti spustila do oko -17 °C u Gradištu, Krapini i Slavonskome Brodu, a u Daruvaru na čak -19 °C. Srećom, apsolutno najniže vrijednosti iz nekih starih siječanja i veljača nisu nadmašene, piše HRT.

Listopad – rekordi u kiši, temperaturi, morskoj razini…

-Obilna kiša zahvatila je područje Dubrovnika. U samo 3 sata palo je 259 litara kiše po četvornome metru – više nego u proteklih šest mjeseci, a i rekordna količina u jednom danu od 1961. godine, od kada se u Dubrovniku mjeri. Voda je poplavila nekoliko hotela, podzemnih garaža, brojne su ceste bile pod vodom, koja je ušla i u stanove i kuće, izbijala šahtove. Apsolutni je dnevni rekord od 156 litara zabilježen i u Delnicama, a 113 litara novi je listopadski rekord u Imotskome.

Zanimljivo je spomenuti kako se u Dubrovnik dogodio i temperaturni rekord. Srednja listopadska temperatura zraka po 1. je put u povijesti bila viša od 20 °C!

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist