AktualnoUrednički izbor

OD STARTUP-A DO VEĆINSKOG VLASNIKA BUGATTIJA ‘Mate, nemoj se nikada promijeniti’

OD STARTUP-A DO VEĆINSKOG VLASNIKA BUGATTIJA 'Mate, nemoj se nikada promijeniti'

Mate Rimac ovog je ponedjeljka s tvrđave Lovrjenac predstavio preuzimanje Bugattija i stvaranje dvije nove kompanije, Rimac Bugatti i Rimac Technology. Kako je istaknuo u pozdravnom govoru, kompanija je nastala prije 12 godina te je od startupa i osam zaposlenika narasla na njih više od tisuću.
-Kakva je to vožnja bila – poručio je iz Dubrovnika istaknuvši da mu je netko prije 12 godina rekao kako će večeras najaviti ovakav događaj, ne bi u to povjerovao.

Istaknuo je kako je oduvijek bio lud za automobilima, a kasnije je želio spojiti svoje dvije strasti – elektroniku i automobile. Inspiriran Teslom i njegovim izumima želio je dokazati da električni automobili mogu biti brzi i uzbudljivi.

-Imali smo mnogih teških trenutaka, puno godina borili smo se za preživljavanje, a često sam mislio kako su nam šanse za to ravne nuli. To nas je očvrsnulo. Moj je san oduvijek bio proizvesti vlastiti automobil, no lako je imati snove, a ostvariti tako kompleksan projekt je potpuno duga stvar – rekao je te dodao kako je od prvog automobila, a to je Concept One, do Nevere prošlo 10 godina.

-Počeo sam sam u garaži, bilo je to 2010. Imali smo osam zaposlenika kad smo predstavili Concept One 2011., a 10 godina kasnije prešli smo brojku od njih tisuću.

-Ovo sam uvijek želio napraviti u Hrvatskoj, i dokazati da se to ovdje može napraviti. Kao što izreka kaže, sve je nemoguće dok netko ne napravi – rekao je Rimac te naglasio kako mu je drago da su privukli ljude iz 40 različitih zemalja koji Hrvatsku nazivaju svojim novim domom.
-Veliki izazov bio je pronaći investitore, a sad su neke od najvećih svjetski kompanija naši partneri i investitori. 2018. Porsche odlučuje uložiti u naš posao, što nam je puno pomoglo, a godinu dana kasnije pridružili su nam se Hyundai i Kia – rekao je dalje Rimac govoreći o svojoj kompaniji.

Naravno, nije mogao ne spomenuti i nedavno predstavljenu Neveru, koja je ostvarenje njegove vizije, ali i Rimac kampus čija će gradnja početi za nekoliko mjeseci.
-S Neverom smo redefinirali ono što automobili mogu. No mi smo novi u ovom poslu, a malo tko je u povijesti automobilske industrije redefinirao ono što je moguće kao Bugatti. Biti ovdje, dijeliti pozornicu s prijateljima iz Bugattija i Porschea, nešto je o čemu nikad nisam mogao ni sanjati – rekao je Mate Rimac i najavio osnivanje nove kompanije – Bugatti Rimac. Rimac grupa, rekao je, bit će većinski vlasnik tvrtke Bugatti Rimac, dok će u 100-postotnom vlasništvu imati tvrtku Rimac Technology. Bugatti i Rimac će nastaviti kao zasebni brendovi.
Na dubrovački event stigao je i zamjenik predsjednika i financijski direktor Porschea Lutz Meschke, koji je rekao kako su intenzivni pregovori trajali 18 mjeseci. Napomenuo je kako nije uvijek bilo lako uvjeriti dioničare kako je spajanje pravi put. No, obje kompanije od ovog će spajanja profitirati, a posebno Bugattijevi kupci. Rimcu je poručio: Nikad se nemoj promijeniti, uvijek je zabavno s tobom raditi.
-Kao dio zajedničke budućnosti s Rimcem, Bugatti će i dalje dokazivati svoj karakter i karizmu. Zajednička kompanija je kulminacija procesa ulaganja koji je počeo 2018. godine s tada još mladom hrvatskom kompanijom – Rimac Automobili. Sve to se razvilo u produktivan odnos. Mate Rimac je izuzetan poduzetnik, takvih nema puno u autoindustriji. Opušten je i ozbiljan u isto vrijeme. Unatoč njegovom izuzetnom uspjehu, ostao je čvrsto pri zemlji – istaknuo je rekao je Meschke. Rekao je kako se ulaganje u Rimčevu kompaniju pokazalo izuzetno uspješno jer je na putu postati jedan od glavnih dobavljača tehnologije za Porsche.

Izvršni direktor Porschea Oliver Blume rekao je kako je ovdje riječ o ujedinjavanju dva jaka breda, Bugattija, kompanije osnovane prije 110 godina koja je vrlo brzo postala svjetski automobilski brend i Rimac Automobila.
-Želimo Bugatti odvesti u budućnost. Partnerstvo je pobjeda za obje strane. Nova kompanija ima svijetlu budućnost, a veliku potporu davat će joj Porsche. Sada možemo zamisliti i nove jake Bugatti modele. Svi Bugatti modeli bit će nastavljeni po jednakim standardima kao i prije – rekao je Blume.
-Bugatti donosi jak, etabliran brend, veliko iskustvo u biznisu s hiperautomobilima. Rimac doprinosi svojom golemom snagom inovacije, ima svjež pristup razvoju i organizaciji. Oba partnera će dobiti jednako iz ove suradnje. To sve doprinosi poslovnom planu koji je održiv u budućnosti – rekao je Blume.
Rimac im se zahvalio i rekao kako je sad na njima velika odgovornost odvesti Bugatti u budućnost.

Foto: printscreen/Facebook live event

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist