Aktualno

OD DANAS DOZVOLJENA PUCNJAVA Koja pirotehnika se smije, a koja ne smije koristiti i kolike su kazne?

Eksplozivna pirotehnička sredstva smiju koristi od 27. prosinca do 1. siječnja. Po zakonu ih smiju koristiti samo osobe starije od 18 godina.

Temeljem Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, kojim se zabranjuje prodaja, od ove godine zabranjuje se prodaja, nabava, posjedovanje i uporaba za osobne potrebe petardi i redenika kategorije F2 i F3.

Ovime se potpuno zabranjuje prodaja, nabava, posjedovanje i uporaba za osobne potrebe petardi i redenika kategorije F2, kao i posjedovanje petardi i redenika kategorije F3..

Prema Zakonu pirotehnika se smije koristiti od 27. prosinca do 1. siječnja, piše N1.

Zato MUP i ove, kao i prijašnjih godina kreće s akcijom “Mir i dobro” kojom građane osvješćuju o opasnostima korištenja pirotehničkih sredstava.

S obzirom da se poprilično često petarde bacaju s balkona stambenih zgrada bilo bi dobro razmisliti o posljedicama koje ta zabava nosi. Uvijek postoji mogućnost da se netko nalazi na prozoru ili balkonu na nižim katovima, ili da netko prolazi ispred zgrade. U tim situacijama su velike šanse da petarda ili drugo pirotehničko sredstvo nekoga ozlijedi.

Ako baš morate bacati s balkona, budite apsolutno sigurni da nema nikoga i da nećete nikoga ozlijediti.

U nekim slučajevima, u zgradama koje imaju unutarnje dvorište, petarde se najčešće bacaju tamo. To je također vrlo loša ideja jer onda pucanj toliko odzvanja da su u starim zgradama diljem Hrvatske često pucali prozori. Takva jaka buka može isprepadati starije stanare, pogotovo one sa slabijim srcem, te uplašiti i buditi malu djecu, a traume koje kućni ljubimci dožive često završe kobno.

Ako ikako možete, petarde i druga pirotehnička sredstva bacajte na otvorenom, na nekoj livadi ili parkiću, pazite na prolaznike, djecu, životinje i sebe. Rukujte s njima po svim uputama jer posljedice koje mogu ozljede ostaviti su dugotrajne i nimalo zanemarive, piše portal Zgradonačelnik.

Vrste pirotehničkih sredstava, prodaja i uporaba:

– pirotehnička sredstva razreda I. čine: pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti – bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi. Ova vrsta pirotehničkih sredstava mogu se prodavati tijekom cijele godine u prodavaonicama i kioscima i to osobama starijim od 14. godina

– pirotehnička sredstva razreda II. čine: petarde, žabice, konfeti za sobnu uporabu, manje rakete i drugi slični proizvodi,

– prodaja je dozvoljena od 15. prosinca

– uporaba je dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja na otvorenim prostorima i na prostorima gdje se ne okuplja veći broj osoba.
– pirotehnička sredstva razreda III. čine: rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće i drugi slični proizvodi.

– prodaja je dozvoljena od 15. prosinca
– uporaba je dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja na otvorenim prostorima i na prostorima gdje se ne okuplja veći broj osoba.

Kolike su kazne?

– za građane kreću se od 5.000 do 15.000 kuna
– za pravne osobe od 10.000 do 30.000 kuna, ovisno o vrsti prekršaja

Savjet iz MUP-a:

O kakvim se pirotehničkim sredstvima za zabavu radi, odnosno kojeg su razreda, građani mogu prilikom kupnje očitati na svakom jediničnom pakovanju pirotehničkih sredstva,jer je proizvođač ili uvoznik obavezan istaknuti: natpis na hrvatskom jeziku o nazivu proizvoda, razredu pirotehničkog sredstva, proizvođaču ili uvozniku, kao i broj rješenja Ministarstva unutarnjih poslova, kojim im je odobreno stavljanje u promet pirotehničkih sredstava.

Posebnu pozornost treba obratiti na najmlađe jer petarde nisu igračka, a nesreće se ne događaju drugima. Od pirotehničkih sredstava najčešće stradaju šake, prsti, lice i oči. Zbog svega je izuzetno bitno djecu poučiti pravilnom načinu rukovanja petardama te mogućim posljedicama ozljeđivanja. No, najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i ostalih sredstava jer je obilježavanje blagdana bez toga svečanije, dostojanstvenije i mirnije.

Preporuke policije za nadolazeće blagdane:

– oružje držati pod nadzorom i zaključano
– nelegalno oružje, eksplozivna ili pirotehnička sredstva prijaviti policiji koja će doći po njih, ne podnoseći prekršajnu ili kaznenu prijavu
– ako se koristi pirotehnika, obavezno pročitati i pridržavati se uputa proizvođača za sigurno rukovanje
– pirotehniku kupovati u ovlaštenim prodavaonicama
– pirotehnička sredstva ne koristiti pod utjecajem alkohola
– koristiti ih na otvorenom prostoru
– poštivati sigurnosne udaljenosti prilikom uporabe
– ne pokušavati ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je zatajilo

Preporuke za roditelje
– ne poklanjajte djeci nešto od čega bi mogli stradati
– u ponašanju budite uzor svome djetetu
– savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, da ih ne rastavljaju i ne vade ili pale eksplozivni sadržaj
– savjetujte djecu da ne eksperimentiraju s petardama, da ne izrađuju improvizirane petarde i ne pune cijevi eksplozivnim smjesama

Pročitajte još

Mons. Roko Glasnović: ‘Ako istinski nasljedujemo Kristov put i našega Parca, bit ćemo svi Vlahovi ljudi’

Dulist

Srijedom se čita DuList!

Dulist

DOZNAJEMO Mato Franković zatražio novo rješenje za antenu na Lopudu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija