Aktualno

OČEKUJTE POZIV! U 2017. predviđeno ustrojavanje 6. pješačke pukovnije Dubrovnik

Postrojavanje pričuvnih postrojbi Dubrovnik

6. pješačka pukovnija Dubrovnik jedna je od šest pukovnija za koju je tijekom 2017. godine predviđeno cjelovito ustrojavanje.

Ministarstvo obrane RH upućuje pozive za vojne obveznike radi smotriranja (ažuriranja podataka), priopćavanja rasporeda u pričuvne postrojbe Oružanih snaga RH te obuke i osposobljavanja, a s ciljem popune šest pričuvnih pješačkih pukovnija. Kako bi se izvršila popuna, na smotriranje se poziva oko 18 000 pričuvnika, kako bi se odabralo oko 9000 razvrstanih pričuvnika i kako bi im se priopćio raspored, javljaju iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Pojedinačni pozivi upućuju se razvrstanim pričuvnicima – vojnicima, dočasnicima i časnicima, a to su osobe koje su odslužile vojni rok ili su bili na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi te im je određena vojno stručna specijalnost, do 55 godina starosti, do kada zakonski traje vojna obveza.

Pričuvna komponenta Oružanih snaga RH ima namjenu i zadaću, zajedno s djelatnim sastavom, sudjelovati u obrani teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta i neovisnosti Republike Hrvatske, doprinositi međunarodnoj sigurnosti i dati potporu civilnim institucijama u sklopu zaštite i spašavanja u slučaju katastrofa (potres, poplava), protupožarne zaštite, traganja i spašavanja i dr.

Pričuvnici za vrijeme služenja u pričuvnom sastavu ostvaruju novčanu naknadu u iznosu od 150 kuna po danu. Oni pričuvnici koji su zaposleni zadržavaju prava iz radnog odnosa, a svoja prava zadržavaju i oni umirovljenici i privremeno nezaposleni.


Tijekom 2017. godine predviđeno je cjelovito ustrojavanje još pet pješačkih pukovnija Oružanih snaga RH: 1. pješačke pukovnije Zagreb, 2. pješačke pukovnije Osijek, 3. pješačke pukovnije Karlovac, 4. pješačke pukovnije Pula i 5. pješačka pukovnije Split. Ustrojavanje pričuvnih pukovnija Oružanih snaga RH započelo je 2014. godine, od kada nadležni 
područni odsjeci za poslove obrane kontinuirano vrše smotriranje (ažuriranje podataka) i odabir razvrstanih pričuvnika za popunu pričuvnih postrojbi, priopćavanje rasporeda te pozivanje razvrstanih pričuvnika na postrojavanje i osposobljavanje temeljem potreba Oružanih snaga RH.

Više možete pročitati ovdje.

 

 

Pročitajte još

Napustio nas je glazbenik i profesor Eduard Edi Marčić

Dulist

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist