Aktualno

OBULJEN KORŽINEK O PALJETKU ‘Dodirnuo je mnoge živote i ostavio dubok trag u hrvatskoj kulturi’

obuljen korzinek paljetak

Brojni se opraštaju od gospara Luka Paljetka, akademika i barda hrvatske književnosti. Ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek na društvenim mrežama objavila je Evanđelje po Luki uz emotivnu objavu o Paljetku.

-Duboko nas je rastužio odlazak jednog od najdarovitijih i najplodnijih hrvatskih književnika, trubadura suvremene hrvatske poezije, književnog erudita i prevoditelja, akademika, našeg omiljenog gospara Luka Paljetka. Otišao je istinski velikan hrvatske pisane riječi koji je svojim autorskim, književnim i prevodilačkim radom obilježio hrvatsku kulturu, odrastanje i formiranje brojnih generacija i čitatelja i književnika. Luko Paljetak po mnogim je svojim osobinama bio umjetnik i intelektualac s renesansnim obuhvatom tema, interesa i disciplina kojima je suvereno vladao, ali iznad svega bio je plemenit i dobar čovjek koji je volio život i ljude i koji je svoju strast za životom i ljubavi unosio u sva svoja djela, napisala je Obuljen Koržinek te dodala:

-Odajući mu priznanje i zahvalnost za dragocjeno književno djelo koje nam je ostavio, našeg dragog gospara Luka uvijek ćemo se sjećati po nepresušnoj vedrini, duhovitosti i oštroumnim opažanjima koje je unosio u svaku suradnju i susret. Luko Paljetak je dodirnuo mnoge živote i ostavio dubok trag u hrvatskoj kulturi na čemu smo mu beskrajno zahvalni, zaključuje ministrica.

U ime Vlade RH, predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je sućut u povodu smrti književnika, pjesnika i prevoditelja –  akademika Luka Paljetka.

-S tugom sam primio vijest o odlasku akademika Luka Paljetka, velikana hrvatske književnosti, erudita i prevoditelja. Njegovo pero književnika i dramaturga obilježilo je desetljeća hrvatske kulture i književnosti, a stihovi i pjesme, od kojih su mnoge i uglazbljene, postale su nezaobilazni pratitelj naše svakodnevice.
Budući naraštaji stasat će uz Paljetkove Miševe i mačke naglavačke, uz njegovu poeziju rađat će se nove ljubavi, a Mali raspjevani Dubrovnik pronosit će njegove stihove. Akademik Paljetak zadužio nas je svojom predanošću, redateljskim i prevoditeljskim radom te literarnom ostavštinom koja će ostati zabilježena u hrvatskoj kulturnoj povjesnici. Za trajni doprinos hrvatskoj kulturi nagrađen je brojnim priznanjima i nagradama, uključujući Goranov vijenac za cjelokupan pjesnički opus, Nagradu Iso Velikanović za životno djelo za književne prijevode te Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo. Uime Vlade i osobno upućujem izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja – navodi Plenković.

Sućut obitelji je uputio i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković:

-Poštovana obitelji, s tugom i žaljenjem primio sam vijest o odlasku gospodina Luke Paljetka. Primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja uime Hrvatskoga sabora i osobno. S punim pravom gospodin Paljetak bio je smatran jednim od najznačajnijih hrvatskih pjesnika svoga doba. Brojne zbirke pjesama za djecu i odrasle, romani, drame, radiodrame i igrokazi, sve je to samo dio izuzetnog kreativnog opusa zbog kojeg smo voljeli i cijenili Luku Paljetka. Mnoga književna priznanja i nagrade koje je dobio svjedoče kako ga je osim najšire publike itekako priznavala i struka. Svojom impresivnom ostavštinom akademik Paljetak ostavio je osobit i vrlo osebujan trag u hrvatskoj književnosti. Uvjeren sam kako će stvaralaštvo tog svestranog umjetnika i erudita još dugo veseliti i nadahnjivati sve uzraste poklonika pisane riječi u Hrvatskoj. Poštovana obitelji, još jednom Vam izražavam iskrenu sućut – navodi Jandroković.

Foto Nina Obuljen Korzinek Facebook 

Pročitajte još

GLOBALNI IT KVAR Jeste li pokušali ugasiti i upaliti računalo 15 puta?

Dulist

OBAVIJEST SANITATA Zatvaranje Ulice don Frane Bulića i parkinga Gradac

Dulist

Iz Valamara reagirali i kategorički odbacili tvrdnje optužbe Udruge Divlja liga

Dulist