Aktualno

“Obnova spomenika borcu je provokacija”

"Obnova spomenika borcu je provokacija"

Gadonačelnik Dubrovnika primio je izaslanstvo Udruge Hrvatski domobran na njihov zahtjev.

Nakon prijama kod Oca biskupu i župana DNŽ, domobrani su informirali i gradonačelnika o brojnim aktivnostima Udruge, ali i tekućim problemima poput nedostatnih sredstava iz gradskog proračuna. Vodstvo Udruge se također usprotivilo potpori gradonačelnika Vlahušića dubrovačkim antifašistima, glede njihova traženja o povratku brojnih spomen obilježja iz II svjetskog rata posvuda po gradu. Opetovanim inzistiranjem na obnovi spomenika borcu kojeg kane vratiti na Trg oružja podno Revelina domobrani smatraju najobičnijom provokacijom ljudi koji i nadalje žive u, i od prošlosti.

Predstavnici Udruge podsjetili su gradonačelnika na Rezoluciju Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja 2009. godine i odluku o proglašenju dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, koja u završnom dijelu poziva sve parlamente i vlade svih članica EU, kao i države kandidatkinje za članstvo u EU na usvajanje i provedbu usvojene Rezolucije što je Sabor RH i prihvatio, pa se 23. kolovoza i u našoj zemlji obilježava Danom sjećanja na sve žrtve komunizma.
           
Gradonačelnik je prihvatio zahtjev za povećanjem proračunskih sredstava kako bi se uskladilo financiranje domobrana s ostalim Udrugama koje baštine o II svjetskom ratu. Problemi uglavnom nastaju kada se Grad, unatoč urednoj dostavi godišnjeg Plana rada od strane domobranske Udruge ne očituje o (ne)prihvaćanju istog, što umnogome otežava svakodnevni rad i financiranje. Gradonačelnik se također obvezao financijski pomoći projekt radnog naziva „JAKLJAN“, gdje će se na istoimenom otočiću postaviti spomen obilježje za najmanje 102 likvidiranih zarobljenika, pripadnika hrvatske vojske i mornarice, koji su likvidirani potkraj 1944. godine. U međuvremenu Udruga je potaknula suradnju s Uredom za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina, koji će u dogledno vrijeme pristupiti ekshumaciji i identifikaciji ostataka kostiju ubijenih hrvatskih vojnika na  neistraženom lokalitetu bivše 'kave' pijeska na otoku Jakljanu, gdje postoje brojni materijalni dokazi o zločinu kojeg su počinili pripadnici tadašnjeg komunističkog režima.    
 
           

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist