Kultura

‘Oblikovatelji sjećanja’ danas se otvaraju u Zagrebu

'Oblikovatelji sjećanja' danas se otvaraju u Zagrebu

Retrospektivna izložba ‘Oblikovatelji sjećanja – fotografi i dizajneri Dubrovačkih ljetnih igara’, prikazana lani u palači Sponza i dvorani Visia povodom 65. obljetnice Dubrovačkih ljetnih igara, otvara se za zagrebačku publiku danas, 1. lipnja, u 20 sati, u Muzeju za umjetnost i obrt Zagreb.

Kako prenosi culturenet.hr. tijekom više od šezdeset godina postojanja Dubrovačkih ljetnih igara brojni fotografi, od kojih su danas pojedini nezaobilazna imena hrvatske povijesti fotografije, poput Toše Dabca, Đure Griesbacha, Vilka Zubera, Marije Braut, Nenada Gattina, Krešimira Tadića, Slobodana Tadića, Enesa Midžića, Pava Urbana, Ane Opalić, Damila Kalođere i drugih, sustavno su bilježili događanja na Igrama i oko njih dok su istovremeno značajni likovni umjetnici i dizajneri, poput Ede Murtića, Fedora Vaića, Branka Kovačevića, Ive Grbića, Ede Kovačevića, Tome Gusića, Luke Gusića, Borisa Ljubičića, Orsata Frankovića i drugih, kreirali plakate i naslovnice, a neki i cjelokupni vizualni identitet pojedinih godišta Igara. Iako su im radovi obilno korišteni u brojnim publikacijama, njihovo autorstvo nije isticano.

Ovom izložbom odalo se priznanje mnogobrojnim suradnicima Igara, fotografima i dizajnerima. Stoga izložbu prati katalog s biografijama autora s posebnim naglaskom na njihovoj suradnji s Igrama.

Izložba je ostvarena u suradnji Dubrovačkih ljetnih igara i Muzeja za umjetnost i obrt Zagreb uz podršku Epsona, a pomogle su i druge brojne institucije i pojedinci. Izložbeni postav sastoji se od 34 plakata i 107 fotografija, a uključuje i multimedijalnu prezentaciju.

Pročitajte još

[FOTO] Pogledate tko je sve uživao na tratamentu nakon ‘Umišljenog bolesnika’

Dulist

‘UMIŠLJENI BOLESNIK’ U KMD-u izveden posljednji premijerni naslov sezone

Dulist

KONCERT U CRKVI MALE BRAĆE Obilježeno 220 godina smrti Ivana Mane Jarnovića

Dulist