Koronavirus u Hrvatskoj

OBJAVLJENE UPUTE HZJZ-A U razredima i vrtićkim skupinama može biti samo 10 osoba

skola razred ucionica091 960x640 1

Hrvatski zavod za javno zdravstvo napokon je obajvio upute za povratak učenika razredne nastave u škole, kao i za povratak djece u vrtiće. Naime, djeca nižih razreda osnovne škole te vrtićkog uzrasta u ustanove bi se trebala vratiti 11. svibnja, što je treća faza popuštanja epidemioloških mjera.

Preporučuje se ostanak kod kuće djece i osoblja s kroničnim bolestima (respiratornim, kardiovaskularnim,
dijabetesom, malignim bolestima, imunodeficijencijama, djece s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima) kao i djece čiji roditelji/skrbnici ili ukućani imaju jednu od navedenih bolesti. Ako ukućani osoblja imaju jednu od navedenih bolesti ili su starije životne dobi (65 i više godina), osoblje se tijekom boravka kod kuće pridržavaju mjera fizičkog razmaka u donosu na ukućane kao i pojačane higijene, radi zaštite ukućana.
Isto tako HZJZ potiče ostanak kod kuće sve djece za koju se to može osigurati, s obzirom da broj djece u vrtićima i školama može biti takav da se mjere fizičkog razmaka u tim kolektivima neće moći poštovati. -Budući da će se nastava na daljinu i dalje održavati, potičemo nastavak obrazovanja djece razredne nastave od kuće, u svim situacijama kad je to moguće – navode iz HZJZ-a.

Nadalje, rad u ustanovama je neophodno organizirati na način da se osigura u što većoj mjeri socijalno distanciranje (fizički razmak) kao i pojačana osobna higijena i higijena prostora. Fizički razmak od najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru posebno provode djelatnici u odnosu na druge djelatnike, te se navedeni fizički razmak preporuča održavati kada je god moguće između djelatnika i djece, s iznimkom njege djeteta koja se provodi u što kraćem vremenu.

Boravak u vrtićima i školama neophodno je organizirati na sljedeći način: odgojno-obrazovne skupine djece s manjim brojem uvijek iste djece (po mogućnosti do 9 djece u grupi i jedan odgajatelj/nastavnik što ukupno daje po mogućnosti 10 osoba – nakon formiranja skupine djece, 14 dana od početka primjene ovih uputa uključujući neradne dane, ne primaju se nova djeca u skupinu.) Za jednu grupu djece brine jedan odgajatelj/nastavnik odnosno dva (u slučaju produženog boravka u školi odnosno u popodnevnoj smjeni u dječjem vrtiću) bez „preklapanja“. Izbjegava se fizički kontakt (bliski kontakt) djece iz jedne odgojno-obrazovne skupine s drugom djecom, roditeljima/starateljima druge djece i drugim djelatnicima ustanove, a svaka odgojno-obrazovna skupina boravi u jednoj odgovarajućoj prostoriji. Odgajatelj/nastavnik s djecom provodi što je više moguće vremena na otvorenom, a krevetići za dnevni odmor djece, stolovi za jelo i školske klupe razmiču se tako da djeca leže odnosno sjede na udaljenosti od 2 metra i to svako dijete uvijek na istom mjestu. Sve detalje pogledajte ovdje.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist