Grad

Obilježavamo 30. obljetnicu oslobođenja Rijeke dubrovačke, Župe i deblokade Dubrovnika

ombla rijeka dubrovacka

Ovog četvrtka obilježavamo 30. obljetnicu oslobođenja Rijeke dubrovačke, Župe i deblokade Dubrovnika. Kako u Gradoplovu donosi Sebastijan Vukosavić, 26. svibnja ratne 1992. ostat će upisan velikim slovima u povijesti Dubrovnika. U okviru akcije ‘Spaljena zemlja Hrvatska vojska’ razbijena je blokadu Dubrovnika, kojeg je od listopada 1991., u okruženju držala JNA s paravojnim postrojbama iz istočne Hercegovine i Crne Gore. Na vijesti o povlačenju neprijateljske vojske ljudi su izlazili na ulicu, grlili se i ljubili, klicali od radosti, čestitali jedni drugima.

(2) Koristeći povlačenje jedinica JA s prilaza Dubrovniku, 163. brigada izašla je iz Grada i prešla u napadna djelovanja. Prva bojna do 9,30 sati sutrašnjeg dana, 27. svibnja zauzima Brgat i Župu dubrovačku, a Druga bojna ulazi u Osojnik, čime je Dubrovnik ostao izravno ugrožen samo na prostoru od Golubova kamena do Ivanice. Do konca lipnja završeno je oslobađanje cjelokupnog područja Dubrovačkog primorja i spajanja snaga 1. i 4. gardijske brigade s a163. brigadom HV na području Osojnika, gdje se uz teške gubitke učvrstila 2. bojna držeći crtu od Sv. Ane do Vukovića i Velike gomile. Prva bojna zauzela je na istočnom pravcu cjelokupnu Župu dubrovačku držeći položaje od Brgata i Postranja do Plata. Do konca lipnja završeno je oslobađanje cjelokupnog područja Dubrovačkog primorja i spajanja snaga 1. i 4. gardijske brigade sa 163. brigadom HV na području Osojnika, gdje se uz teške gubitke učvrstila 2. bojna držeći crtu od Sv. Ane do Vukovića i Velike gomile. Prva bojna zauzela je na istočnom pravcu cjelokupnu Župu dubrovačku držeći položaje od Brgata i Postranja do Plata. (3) – piše u Gradoplovu.

Kako su istaknuli iz Grada Dubrovnika, ov obljetnica uvod je u središnju svečanost oslobođenja juga Hrvatske koja će se održati u listopadu uz sudjelovanje akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) „Krila Oluje“ i uz prigodni večernji glazbeni program na Stradunu s domoljubnim pjesmama.

U suradnji HVIDRA-e Dubrovnik i Grada Dubrovnika u četvrtak, 26. svibnja organizirane su komemorativne aktivnosti koje uključuju polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježjima na području gradskih kotara Mokošica i Komolac, na Golubovom kamenu i u naselju Sustjepan. Prilika je to za prisjetiti se i odati počast velikoj žrtvi hrvatskih branitelja i civila stradalih za vrijeme Domovinskog rata u obrani Dubrovnika i hrvatskog juga.

Jutarnji dio programa odvijat će se prema sljedećem rasporedu:

7:00 sati – polaganje vijenaca na području GK Mokošica s polazištem kod spomen obilježja u Ulici Bartola Kašića (kod skloništa)
8:00 sati – polaganje vijenaca na području GK Komolac (s polazištem kod spomen obilježja „iza Plinare“)

Program se nastavlja i u poslijepodnevnim satima:

– U 18:00 sati na Opskrbnom centru u Mokošici, na istom mjestu kao i prije tri desetljeća, glazbenik Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Butigan (truba) izvest će Himnu Republike Hrvatske.
– U 17:30 vijenci poginulim hrvatskim braniteljima položit će se kod spomen obilježja na Osojniku, a
– u 18:30 kod središnjeg spomenika u Komolcu.

Sveta misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu služit će se u 19:00 sati u Župi presvetog spasitelja u Mokošici.

(2) http://narod.hr/kultura/26-svibnja-1992-deblokiran-dubrovnik-nakon-visemjesecnog-okruzenja-srba; (3) Vječni kao domovina, spomenica poinulim dubrovačkim braniteljima u Domovinskom ratu, Autori spomenice: Varina Jurica Turk, Mišo Šuraš, Sunakladnici: Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata, Dubrovnik, Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH, Dubrovnik, str. 42.

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist