Aktualno

Obilježava se Međunarodni dan ljudskih prava

Obilježava se Međunarodni dan ljudskih prava

Svake godine 10. prosinca, na datum kada je 1948. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila Opću deklaraciju o ljudskim pravima, tradicionalno se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava. Premda pravno neobvezujuća, Opća deklaracija jedan je od najvažnijih političkih dokumenata 20. stoljeća i prekretnica u području ljudskih prava, ističu iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Deklaracija predstavlja temelje današnjeg međunarodnog sustava ljudskih prava. U njoj se po prvi puta navode temeljna ljudska prava i slobode koja rođenjem pripadaju svakom čovjeku, bez diskriminacije. Načela univerzalnosti, neotuđivosti, nedjeljivosti, međuovisnosti i međusobne povezanosti ljudskih prava, i standardi postavljeni u Deklaraciji, razrađeni su i ugrađeni u pravno obvezujuće međunarodne ugovore koji su slijedili te su s vremenom postali ‘zajedničko mjerilo’ za djelovanje vlada, ali i pojedinaca i nevladinih skupina.

Ljudska prava ključan su preduvjet izgradnji mirnih, stabilnih i razvijenih društava. Obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava simbolizira neprestanu borbu za očuvanjem postignutog napretka u području ljudskih prava te u isto vrijeme podsjeća na potrebu stalnog ulaganja napora u podizanje svijesti i aktivno zalaganje za zaštitu i promicanje ljudskih prava.

Poštivanje ljudskih prava i sloboda među najvišim je vrijednostima ustavnog poretka Republike Hrvatske. Kao snažna zagovornica ljudskih prava, Hrvatska kontinuirano ulaže napore na nacionalnoj razini, kao i u vanjskim odnosima, kroz multilateralne formate i bilateralne odnose, kako bi pridonijela unaprjeđenju postojećeg okvira zaštite ljudskih prava, s naglaskom na suzbijanje diskriminacije, ravnopravnost spolova i ekonomsko osnaživanje žena, borbu protiv nasilja i zaštitu ranjivih skupina.

Navedeno je iznimno važno u kontekstu pandemije bolesti COVID-19 čiji utjecaj na ekonomska i socijalna prava građana u najvećoj mjeri pogađa upravo pripadnike ranjivih skupina – žene, djecu, starije, manjine, izbjeglice i migrante, čime se dodatno potenciraju postojeće društvene nejednakosti, a ranjive skupine postaju još ranjivije.

U ovim izazovnim vremenima, Hrvatska ostaje predana univerzalnim normama i preuzetim obvezama te nastoji da poštivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda, demokracija, vladavina prava i jednakost ostanu temelj društva i javnih politika, uključujući one usmjerene na borbu protiv pandemije i na društveni oporavak.

 

Pročitajte još

Bačić o izbornom danu: Nepotrebno, iracionalno, izgubit ćemo 300 milijuna eura

Dulist

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist