Grad

OBILAZAK GRADILIŠTA AGLOMERACIJE ‘Ovo je povijesno ulaganje u vodoopskrbni i kanalizacijski sustav grada’

OBILAZAK GRADILIŠTA AGLOMERACIJE 'Ovo je povijesno ulaganje u vodoopskrbni i kanalizacijski sustav grada'

Davno sam rekao da će vam Stradun plivati i to vam se dogodilo – rekao je vlasnik tvrtke Anafora Tonči Janković, izvođač radova na rekonstrukciji sustava vodoopskrbe i sanaciji sustava odvodnje u povijesnoj jezgri u sklopu Aglomeracije Dubrovnik. Zahvalio se gradonačelniku i upravi Vodovoda, koji su ovog ponedjeljka obišli gradilište, jer su krenuli u rješavanje ovog problema.
-Sustav je u poprilično lošem stanju, nažalost neodržavan dugi niz godina – rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Lukša Matušić te istaknuo kako se tender broj 5 Aglomeracije odnosi dakle na sanaciju sustava odvodnje povijesne jezgre. Radi se, dodao je, o sanaciji kanala mješovite odvodnje ispod Straduna, sanaciji kanala na spoju Ulice Prijeko i Straduna te samog Prijekoga.
Matušić je naglasio kako zadnje četiri godine, nakon sanacije prvih 40 metara kanala, nije bilo plavljenja tijekom obilnih oborina, osim u ekstremnim slučajevima.
-Sa završetkom ovih radova mislimo da će plavljenje Straduna biti povijest – dodao je Matušić te istaknuo kako će dno kanala ovom sanacijom dobiti novo ruho u obliku keramičke kinete.

OBILAZAK GRADILIŠTA AGLOMERACIJE 'Ovo je povijesno ulaganje u vodoopskrbni i kanalizacijski sustav grada'
Član uprave Vodovoda Vicko Begović istaknuo je kako im je kod ovog posla jako puno pomoglo prethodno iskustvo sanacije prvih 40 metara kanala.
-Ovo smatramo najvažnijim i najsnažnijim poduhvato po pitanju sanacije kanalizacijske i vodoopskrbne mreže Dubrovnika. Sada uređujemo i sređujemo ono što se godinama nije radilo – rekao je gradonačelnik te istaknuo kako im je izvođač radova pokazao članak iz 70-ih godina prošlog stoljeća kada se govorilo kako je iznimno važno započeti sanaciju i čišćenje kanalizacijske mreže.
-Nakon niza godina došli smo u 2023. kada započinje to sveobuhvatno čišćenje i sanaciju – rekao je gradonačelnik te napomenuo kako se radi o jako osjetljivim radovima.
-Cilj je odraditi ovo sa što manje sondi i sa što manje iskopa jer svaki kamen je komadić povijesti. Koristit ćemo tehnologije i testirat ćemo ih ovdje jer za ovo raditi na klasičan način trebalo bi barem četiri do pet godina. Radi se o preko 400 kubika materijala. Popunjenost kanala je tri četvrtine do četiri petine, čak je negdje ugušen pa se vrši ne otjecanje nego procjeđivanje. Zadnji trenutak za ovaj rad – rekao je Tonči Janković te istaknuo kako se nažalost po kiši ne može raditi jer je riječ o mješovitom kanalu.

OBILAZAK GRADILIŠTA AGLOMERACIJE 'Ovo je povijesno ulaganje u vodoopskrbni i kanalizacijski sustav grada'
-Ovdje imamo sedimentni talog koji se dijeli u tri stupa. Prvi koji nas čeka ispod fekalija jest 20 cm sedimentnog finog pijeska, onda nailazimo na tvrdu koru u visini 15 do 20 cm. To je posljedica obnove Dubrovnika poslije rata budući da su se materijali slijevali u slivnik. Moramo razbijate te komade, a sve je to opet lako, ali moramo biti jako oprezni kad naiđemo na odron – rekao je te istaknuo kako će u tom trenutku zahtijevati da sva transportna vozila teža od 100 kila ne smiju prolaziti.
Iduća lokacija obilaska radova u sklopu Aglomeracije Dubrovnik bio je hidrotehnički tunel ispod Srđa, gdje je u tijeku sanacija.

OBILAZAK GRADILIŠTA AGLOMERACIJE 'Ovo je povijesno ulaganje u vodoopskrbni i kanalizacijski sustav grada'
-I ovo je jedan vrlo važan segment obuhvaćen Aglomeracijom Dubrovnika, a to je zacjevljenje tunela prema Srđu. Nakon što izgrađen pročistač za vodu, sljedeći korak bio je upravo ovaj projekt. Kroz ovaj tunel sva čista pitka voda dolazi u naš grad i zato je bitno da on bude zacjevljen kako bismo osigurali dodatni aspekt sigurnosti čiste pitke vode – rekao je gradonačelnik te napomenuo kako je Aglomeracija Dubrovnik vrijedna 800 milijuna kuna i značajno se financira EU sredstvima.
-Ovo je povijesno ulaganje u vodoopskrbni, ali i kanalizacijski sustav grada. Svjedoci smo činjenice da je potreba za pitkom čistom vodom bila iznimno važna. Izgradnjom pročistača zaboravili smo koliko smo muka imali s time. Drugi segment je kanalizacijska mreža. Još uvijek nemao u cijelosti pokriven cijeli sustav kanalizacijske mreže razveden po gradu, a gdje ga imamo, imamo stanovitih problema i zato kroz sustav Aglomeracije radimo i na sanaciji postojeće i na izgradnji nove kanalizacijske mreže. Kruna ovog cijelog projekta jest izgradnja uređaja za pročišćavanje fekalnih voda u brdu Petka za koji je nabava u tijeku – rekao je Franković.

OBILAZAK GRADILIŠTA AGLOMERACIJE 'Ovo je povijesno ulaganje u vodoopskrbni i kanalizacijski sustav grada'
Lukša Matušić istaknuo je kako je vrijednost radova zacjevljenja hidrotehničkog tunela ispod Srđa nešto malo više od 2,5 milijuna eura.
-Izgradnjom tri kilometra novog cjevovoda dobit ćemo ono što grad zaslužuje – moderan cjevovod kojim će se voda iz Komolca dovoditi na uže gradsko područje. Radovi bi mogli trajati do proljeća iduće godine. Sad kad je manje ljudi u gradu lakše je raditi jer je manji dotok vode i nadamo se da će to iskoristiti izvođač jer u jeku sezone velika je potrošnja i veliki je pritisak na sustav – rekao je Matušić te podsjetio kako je ovo ‘famozni tunel koji se trebao zacijeviti u sklopu radova golfa na Srđu.
Na posljetku gradonačelnik i čelnici Vodovoda obišli su Ulicu kardinala Stepinca gdje je u tijeku rekonstrukcija vodovodnog cjevovoda. Kako je rekao gradonačelnik, radi se o zamjeni potrošenih azbestnih cijevi. Također je rekao kako će se u sklopu ovih radova, na istoj dionici ugraditi i sustav javne rasvjete, sve do Hotela Nepun. Matušić je rekao kako je ovo tek jedan segment sanacije kritičnih cjevovoda u Dubrovniku.

OBILAZAK GRADILIŠTA AGLOMERACIJE 'Ovo je povijesno ulaganje u vodoopskrbni i kanalizacijski sustav grada'

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist