Grad

OBILAZAK GRADILIŠTA AGLOMERACIJE ‘Ovo je povijesno ulaganje u vodoopskrbni i kanalizacijski sustav grada’

Davno sam rekao da će vam Stradun plivati i to vam se dogodilo – rekao je vlasnik tvrtke Anafora Tonči Janković, izvođač radova na rekonstrukciji sustava vodoopskrbe i sanaciji sustava odvodnje u povijesnoj jezgri u sklopu Aglomeracije Dubrovnik. Zahvalio se gradonačelniku i upravi Vodovoda, koji su ovog ponedjeljka obišli gradilište, jer su krenuli u rješavanje ovog problema.
-Sustav je u poprilično lošem stanju, nažalost neodržavan dugi niz godina – rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Lukša Matušić te istaknuo kako se tender broj 5 Aglomeracije odnosi dakle na sanaciju sustava odvodnje povijesne jezgre. Radi se, dodao je, o sanaciji kanala mješovite odvodnje ispod Straduna, sanaciji kanala na spoju Ulice Prijeko i Straduna te samog Prijekoga.
Matušić je naglasio kako zadnje četiri godine, nakon sanacije prvih 40 metara kanala, nije bilo plavljenja tijekom obilnih oborina, osim u ekstremnim slučajevima.
-Sa završetkom ovih radova mislimo da će plavljenje Straduna biti povijest – dodao je Matušić te istaknuo kako će dno kanala ovom sanacijom dobiti novo ruho u obliku keramičke kinete.


Član uprave Vodovoda Vicko Begović istaknuo je kako im je kod ovog posla jako puno pomoglo prethodno iskustvo sanacije prvih 40 metara kanala.
-Ovo smatramo najvažnijim i najsnažnijim poduhvato po pitanju sanacije kanalizacijske i vodoopskrbne mreže Dubrovnika. Sada uređujemo i sređujemo ono što se godinama nije radilo – rekao je gradonačelnik te istaknuo kako im je izvođač radova pokazao članak iz 70-ih godina prošlog stoljeća kada se govorilo kako je iznimno važno započeti sanaciju i čišćenje kanalizacijske mreže.
-Nakon niza godina došli smo u 2023. kada započinje to sveobuhvatno čišćenje i sanaciju – rekao je gradonačelnik te napomenuo kako se radi o jako osjetljivim radovima.
-Cilj je odraditi ovo sa što manje sondi i sa što manje iskopa jer svaki kamen je komadić povijesti. Koristit ćemo tehnologije i testirat ćemo ih ovdje jer za ovo raditi na klasičan način trebalo bi barem četiri do pet godina. Radi se o preko 400 kubika materijala. Popunjenost kanala je tri četvrtine do četiri petine, čak je negdje ugušen pa se vrši ne otjecanje nego procjeđivanje. Zadnji trenutak za ovaj rad – rekao je Tonči Janković te istaknuo kako se nažalost po kiši ne može raditi jer je riječ o mješovitom kanalu.


-Ovdje imamo sedimentni talog koji se dijeli u tri stupa. Prvi koji nas čeka ispod fekalija jest 20 cm sedimentnog finog pijeska, onda nailazimo na tvrdu koru u visini 15 do 20 cm. To je posljedica obnove Dubrovnika poslije rata budući da su se materijali slijevali u slivnik. Moramo razbijate te komade, a sve je to opet lako, ali moramo biti jako oprezni kad naiđemo na odron – rekao je te istaknuo kako će u tom trenutku zahtijevati da sva transportna vozila teža od 100 kila ne smiju prolaziti.
Iduća lokacija obilaska radova u sklopu Aglomeracije Dubrovnik bio je hidrotehnički tunel ispod Srđa, gdje je u tijeku sanacija.


-I ovo je jedan vrlo važan segment obuhvaćen Aglomeracijom Dubrovnika, a to je zacjevljenje tunela prema Srđu. Nakon što izgrađen pročistač za vodu, sljedeći korak bio je upravo ovaj projekt. Kroz ovaj tunel sva čista pitka voda dolazi u naš grad i zato je bitno da on bude zacjevljen kako bismo osigurali dodatni aspekt sigurnosti čiste pitke vode – rekao je gradonačelnik te napomenuo kako je Aglomeracija Dubrovnik vrijedna 800 milijuna kuna i značajno se financira EU sredstvima.
-Ovo je povijesno ulaganje u vodoopskrbni, ali i kanalizacijski sustav grada. Svjedoci smo činjenice da je potreba za pitkom čistom vodom bila iznimno važna. Izgradnjom pročistača zaboravili smo koliko smo muka imali s time. Drugi segment je kanalizacijska mreža. Još uvijek nemao u cijelosti pokriven cijeli sustav kanalizacijske mreže razveden po gradu, a gdje ga imamo, imamo stanovitih problema i zato kroz sustav Aglomeracije radimo i na sanaciji postojeće i na izgradnji nove kanalizacijske mreže. Kruna ovog cijelog projekta jest izgradnja uređaja za pročišćavanje fekalnih voda u brdu Petka za koji je nabava u tijeku – rekao je Franković.


Lukša Matušić istaknuo je kako je vrijednost radova zacjevljenja hidrotehničkog tunela ispod Srđa nešto malo više od 2,5 milijuna eura.
-Izgradnjom tri kilometra novog cjevovoda dobit ćemo ono što grad zaslužuje – moderan cjevovod kojim će se voda iz Komolca dovoditi na uže gradsko područje. Radovi bi mogli trajati do proljeća iduće godine. Sad kad je manje ljudi u gradu lakše je raditi jer je manji dotok vode i nadamo se da će to iskoristiti izvođač jer u jeku sezone velika je potrošnja i veliki je pritisak na sustav – rekao je Matušić te podsjetio kako je ovo ‘famozni tunel koji se trebao zacijeviti u sklopu radova golfa na Srđu.
Na posljetku gradonačelnik i čelnici Vodovoda obišli su Ulicu kardinala Stepinca gdje je u tijeku rekonstrukcija vodovodnog cjevovoda. Kako je rekao gradonačelnik, radi se o zamjeni potrošenih azbestnih cijevi. Također je rekao kako će se u sklopu ovih radova, na istoj dionici ugraditi i sustav javne rasvjete, sve do Hotela Nepun. Matušić je rekao kako je ovo tek jedan segment sanacije kritičnih cjevovoda u Dubrovniku.

Pročitajte još

GLAZBENI NASTUPI, SEOSKE IGRE… Ne propustite vikend ‘Uskrsa u Primorju’

Dulist

DAN NARCISA Pokažite solidarnost i suosjećanje, dođite na humanitarnu akciju!

Dulist

ZBOG RADOVA Sutra dolazi do izmjena na liniji za Bosanku

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija