AktualnoGrad

O SUSPENZIJI ZAMJENICE Srđevci: ‘HDZ za stav povjerenstva nije briga’

O SUSPENZIJI ZAMJENICE Srđevci: 'HDZ za stav povjerenstva nije briga'

KLGB Srđ je Grad reagirao je na današnju odluku gradonačelnika Frankovića o suspendiranju zamjenice Orlande Tokić zbog navodnog sukoba interesa o kojem možete pročitati ovdje, kazavši kako HDZ ionako nije briga za mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa jer su jednaku pogrešku napravili sa imenovanjem Željka Raguža direktorom tvrtke Luka Dubrovnik. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

‘Na današnjoj press konferenciji gradonačelnik Franković napravio je, naizgled, korak naprijed. Konkretno, radi se o suspenziji dogradonačelnice Orlande Tokić zbog sumnje na sukob interesa do konačnog pravorjeka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Ovim je gradonačelnik odlučio maknuti fokus s vlastite odgovornosti i sačekati odluku mjerodavnih tijela.

Sve bi to bilo sasvim opravdano i hvalevrijedno da HDZ s Frankovićem na čelu već jednom nije dokazao da ih za stav rečenog Povjerenstva uopće nije briga, odnosno, da prema tom stavu nemaju nikakvu političku odgovornost. Riječ je naravno, o sukobu interesa HDZ-ovog koalicijskog partnera Željka Raguža, koji je 13. srpnja 2018. dobio Odluku rečenog Povjerenstva https://www.sukobinteresa.hr/sites/default/files/akti/2018/p-349-17-18-15.pdf u kojoj mu je dokazan sukob interesa po pet točaka. Jedna od tih točaka je i „stupanje u radni odnos u trgovačkom društvu Luka Dubrovnik unutar godine dana od prestanka obnašanja dužnosti zamjenika gradonačelnika“. A stupio je u radni odnos kao direktor Luke Dubrovnik isključivo uz HDZ-ov blagoslov.

HDZ će se možda i odreći svoje dogradonačelnice zbog sukoba interesa, ali bojimo se da ih nikakav sukob interesa, ma kako dokazan, neće natjerati da se odreknu vlasti. Jer za tu vlast Želko Raguž im je neophodan. Zahvaljujući koalicijskom potencijalu Željko Raguž će ostati direktor Luke Dubrovnik.

Stoga mi iz Srđ je Grad pred Frankovićem i građanima grada Dubrovnika imamo potpuno moralno pravo tražiti – ako se gradonačelnik Franković poziva na mišljenje Povjerenstva uzimajući ga kao presudni kriterij u slučaju vlastite dogradonačelnice, onda neka taj isti kriterij uzme i prema koalicijskom partneru i prekine nakaradnu interesnu suradnju HDZ-a s DUSTROM. Ukoliko želi zadržati minimum vjerodostojnosti, HDZ mora napraviti raskid s DUSTROM bez obzira na stav Povjerenstva u slučaju Orlande Tokić, jer su prepuštajući sudbinu svoje dogradonačelnice odluci Povjerenstva legitimirali pravorjek Povjerenstva i u slučaju Raguž.

To bi onda bila principjelnost, vlast i politika kakvu priželjkujemo od 1991., ali eto, to nekako ne ide, pa ne ide…’, napisali su Srđevci.

Pročitajte još

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist