AktualnoUrednički izbor

O STARIM PROJEKTIMA I NOVIM IZAZOVIMA Zavod za obnovu Dubrovnika slavi 40. obljetnicu postojanja

O STARIM PROJEKTIMA I NOVIM IZAZOVIMA Zavod za obnovu Dubrovnika slavi 40. obljetnicu postojanja

Nakon potresa i rata, opet imamo isti zadatak, a to je obnova. Danas je za nju teško naći vremena u kalendarskoj godini, teško je naći mjesta na javnim površinama za staviti skele uvažavajući turističku sezonu i sve što nosi sa sobom. A teško je i naći razumijevanja za obnovu jer radovi smetaju gostima. S druge strane izvođači izbjegavaju raditi u povijesnoj jezgri jer im je sve teže organizirati radove, ali nemaju ni kvalitetnih meštara. Ni Zavod sam nije kadrovski jak. Zato možemo reći da je Zavod danas pred novim izazovima, a stari su i dalje tu – rekla je ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Mihaela Skurić na proslavi 40. obljetnice postojanja Zavoda koja se održala ovog ponedjeljka u Lazaretima. Zavod za obnovu Dubrovnika osnovan je 1979. godine zbog otklanjanja šteta nakon potresa iste godine koji je pogodio Dubrovnik. ‘Nesretna okolnost potresa rezultirala je dobrom stvari, a to je bio osnutak Zavoda’, govori Skurić. Temeljna djelatnost Zavoda je, dakle, obavljanje radova obnove i ojačanje blokova zgrada protiv potresa. Skurić je najviše istaknula ulogu Zavoda tijekom rata i u poslijeratnoj obnovi kad je na snazi bila intenzivnija obnova – ‘s još većim žarom i željom da se obnove sva oštećenja’. O tome je više riječi bilo u dokumentarnom filmu autora Tonka Jovića kojim je prikazao rad Zavoda, ‘ali i podsjetio na rezultate rada te podučio mlađe na važnost Zavoda u ulozi obnove graditeljske zaštite’, naglasila je Skurić.

-Godinu dana sam na čelu Zavoda, međutim dugogodišnja sinergija Grada i Zavoda je rezultat i zajednička zasluga svih mojih prethodnika, uz neizmjernu i iskrenu ljubav zaposlenika prema Gradu. To je doprinijelo da Zavod opstane i marljivo prati i obnavlja svoju osnovnu zadaću, a to je obnova spomeničke baštine na prostorima bivše Općine Dubrovnik. Suočimo li se s razdobljem od potresa 1979. godina, izdvojila bih ulogu Zavoda u ratu i poslijeratnoj obnovi – od organiziranja fizičke zaštite spomenika koje su naše dubrovačke tvrtke radile besplatno pa do procjene ratnih šteta na razini županije, izrade akcijskog plana s UNESCO-om te provođenje obnove po tom akcijskom planu. Grad je imao sreću u nesreći što je imao instituciju poput Zavoda koja je već imala ustanovljenu metodologiju obnove, odnosno poseban stručna znanja u interdiciplinarnim projektima obnove. Tako da je obnova Dubrovnika počela dok su još granate padale – ističe Skurić. Proslava je održana baš u razdoblju potresa koji su pogodili Albaniju i BiH, a koji su se osjetili i u Dubrovniku. Ines Ivančić, rukovoditeljica Seizmološke službe također je prisustvovala ovoj proslavi i ponovno naglasila kako se Dubrovnik nalazi na izrazito aktivnom seizmičkom području.

Najuspješnija poslijeratna obnova
‘Obilježavamo 40 godina kontinuiteta i vrhunske stručnsti u pristupima obnovi vrijedne kulturne baštine’, rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

-Kroz Zavod za obnovu, konzervatrsko-restauratorska struka imala je priliku surađivati s najboljim stručnjacima koji se bave obnovom kulturne baštine u različitim razdobljima rada zavoda i kroz stručno savjetodavno povjerenstvo koje je bilo mjesto okupljanja i razmjene iskustava. Kad gledamo faze rada zavoda, njegovu povijest je obilježila kompleksna obnova nakon potresa. Mnogi pristupi i tehnike su se promijenile od tada, pogotovo u aseizmičkoj sanaciji pristupa. Druga faza, za vrijeme rata, bila je uspješna jer su postojali stručni temelji i stručnjaci Zavoda koji su bili hrabri izlaziti na teren s konzervatorskim odjelom na neposrednoj fizičkoj zaštiti, ali i izraditi metodologiju, prikupiti dokumetaciju i stvoriti preduvjete za obnovu – rekla je ministrica. Naglasila je kako je poslijeratna obnova proglašena jednom od najuspješnijih primjera poslijeratne obnove u svijetu. Zadaća Zavoda, kaže, u jednom dijelu nije se promijenila.

-S pozicije Ministarstva kulture ohrabrujemo da se nastavi s aseizmičkom sanacijom. Nedavni, odnosno svakodnevni potresi podsjećaju nas na kako trusnom području živimo i kako je važno istraživati najsuvremenije pristupe i implementirati ih povijesnu cjelinu Dubrovnika – ističe ministrica.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković rekao je da je Zavod ‘formiran u nevolji’.

-U trenucima kad je spomenička baština znatno oštećena, Zavod je pokazao sve ono što se očekivalo od njega – obnovio ju je. Tko je tada 1979. mogao slutiti da će samo 12 godina kasnije Zavod ponovno imati istu zadaću, ali zbog agresije na UNESCO-ov zaštićeni grad. Također je dokumentirao sve ono što se dogodilo u našem gradu. Upravo je ta dokumentacija bila temelj prvoj presudi haškog suda kada je osudio dvojicu generala JNA zbog kulturocida – naglasio je Franković i zaključio obrativši se radnicima Zavoda, bivšim i sadašnjim: ‘Mislim da možete biti ponosni na sebe i svoj rad. Svaki dan kad prođete povijesnom jezgrom, vidite svoj rad. Hvala vam što ste dio svog života utkali u našu spomeničku baštinu’. Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je još jednom ‘vrijednost i važnost Zavoda’.

-Što se potresa tiče, živimo na takvom području, na što nas podsjećaju manje trešnje kojih će biti dalje. Preporučio bih i ispravljanje loše odluke donesene prije nekoliko godina, a to je da se smanji utjecaj države i ministarstva u našem Zavodu. Mislim da je to bilo pogrešno – rekao je župan.

Zavod je inače nositelj izrade Plana upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom Grada Dubrovnika.

-Dokument je to kojim se treba urediti upravljanje lokalitetom svjetske baštine. Mogu reći da se radi o pilot projektu na razini RH budući da se prvi put izrađuje po UNESCO-ovim smjernicama i suradnjom svih uključenih dionika. Nadamo se uspješnoj realizaciji plana i još uspješnijoj implentaciji plana na način da se upravljanje usmjeri na očuvanje davno prepoznatih vrijednosti i očuvanje života u gradu – kaže Skurić, a dubrovački gradonačelnik je u svom govoru istaknuo kako je riječ o ‘strateškom dokumentu’.

Pročitajte još

LIBERTAS OSUDIO NAPAD NA SVOG DJELATNIKA: Nasilje nikada nije rješenje, niti se može ičim opravdati

Dulist

FOTO Vrtlar uredio javnu zelenu površinu kod crkve Gospe od Milosrđa

Dulist

IZAĐITE NA IZBORE Birališta su otvorena do 19 sati!

Dulist