Grad

NOVO ZADUŽENJE Grad diže 14 milijuna kuna kredita za modernizaciju javne rasvjete!

uvala rasvjeta 1
KODAK Digital Still Camera

Grad Dubrovnik kreditno se zadužuje za 14 milijuna kuna u svrhu modernizacije javne rasvjete. O tom je projektu nedavno govorio i sam gradonačelnik Mato Franković. Najavio je tada projekt rekonstrukcije javne rasvjete koji uključuje zamjenu 3755 zastarjelih rasvjetnih tijela procijenjene vrijednosti 14 milijuna kuna. Istaknuo je i kako će se projekt financirati posebnim kreditnim programom Hrvatske banke za obnovu i razvoj, a to bi trebali ‘amenovati’ i gradski vijećnici na idućoj sjednici Gradskog vijeća.
Kredit s kamatnom stopom od 0,5 posto otplaćivat će se kroz sedam godina bez počeka, a anuiteti bi se, navodi se u prijedlogu odluke o kojem će raspravljati gradski vijećnici, u cijelosti vraćali iz ostvarenih ušteda troškova električne energije. Godišnja novčana ušteda na troškovima električne energije, navodi se dalje, uz primjenu rekonstrukcije u odnosu na zatečeno stanje iznosi nešto više od 2 milijuna kuna.
Svakako treba podsjetiti kako se iz redova oporbenih vijećnika već neko vrijeme čuju glasna negodovanja o prezaduženosti Grada, tako da se o novom kreditu može očekivati burna rasprava.
Gradsko vijeće će zbog 14 milijuna kuna kredita morati i rebalansirati ovogodišnji proračun. U prijedlogu Odluke o izvršenju Proračuna za ovu godinu navodi se i kako postotak zaduženja Grada Dubrovnika prema sadašnjem izračunu iznosi 30,45 posto, što je posljedica pada prihoda i korištenja beskamatnih zajmova po toj osnovi. U prosincu 2021. godine je pak postotak zaduženja Grada iznosio 23,1 posto te se Grad tada nije planirao zaduživati i u ovoj godini. No, to se promijenilo.
Inače, u novoj se Odluci o izvršenju Proračuna za 2022. godinu, ako ista dobije zeleno svjetlo Gradskog vijeća navodi i kako očekivani iznos duga po osnovi glavnice dugoročnih kredita za investicije na kraju ove godine bio bi 257.150.000 kuna, a sukladno planiranim rokovima iskorištenja odnosno otplate predmetnih kredita. Očekivani iznos duga temeljem dodijeljenih beskamatnih zajmova Državnog proračuna, na osnovu oslobođenja, odgode ili odobrene obročne otplate poreza i prirezu poreza na dohodak, odnosno na osnovu pada prihoda tijekom 2020. i prvih devet mjeseci 2021.iznosi 74.148.300 kuna.
Treba istaknuti i kako ukupna godišnja obveza Grada za zaduživanje može iznositi najviše 20 posto ostvarenih prihoda u godini koja prethodi godini u kojoj se zadužuje. No, u prijedlogu odluke o novom zaduženju od 14 milijuna kuna, naglašeno je kako se ograničenja u mogućnosti zaduženja ne odnose na zaduživanja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave do iznosa ukupnog prihvatljivog troška koji se financira iz fondova EU kao i za zaduživanje za investicije iz područja unaprijeđenja energetske učinkovitosti. A ovdje je upravo riječ o projektu unaprijeđenja energetske učinkovitosti.

Pročitajte još

[FOTO] U SURADNJI S DOMOUPRAVOM Energetski obnovljena zgrada u Lapadu!

Dulist

Raspisan je javni natječaj za zakup 15 garažnih mjesta u Mokošici!

Dulist

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist