Koronavirus u Hrvatskoj

NOVI VLADIN PAKET MJERA Naknade za radnike 4 tisuće kuna, tvrtkama odgoda ili otpis plaćanja poreza

unitarstranacki izbori hdz plenkovic skup 7

Premijer Andrej Plenković u srijedu predstavio je novi paket mjera za pomoć gospodarstvu, a kojega će sutra usvojiti i Vlada.

– Prije dva tjedna predstavili smo prvi paket mjera, a sad smo krenuli s drugim. Kao Vlada stat ćemo iz hrvatskih radnika i gospodarstva – rekao je Plenković.
Prva mjera odnosi se na već ranije usvojenu, a koja se odnosi na osiguranje 3250 kuna neto plaće za radnike tvrtkama koje zadovoljavaju ranije zadane kriterije. Za tu su se potporu već prijavila brojna hrvatska poduzeća, njih više od 65 tisuća s gotovo 400 tisuća radnika. Ta će se potpora za travanj i svibanj povećati na 4000 kuna neto, a država će za tih 4000 kuna preuzeti i teret doprinosa, što je 1460 kuna po radniku. Sveukupno, rekao je, osigurava se 8 i pol milijardi kuna za očuvanje radnih mjesta. Naravno, tvrtke koje se prijave za tu mjeru moraju sačuvati radna mjesta.
Druga mjera ide prema poduzećima kojima je onemogućen rad ili znatno otežan i koji će biti oslobođeni poreznih obveza za travanj, svibanj i lipanj, a riječ je o porezima na dohodak i dobit te na doprinose. Tvrtke s padom prihoda između 20 i 50 posto imat će pravo na odgodu i obročnu otplatu tih poreza bez kamata na 24 mjeseca. Tu je riječ o tvrtkama s prihodima manjim od 7,5 milijuna kuna, a to je većina hrvatskih tvrtki. Tvrtke koje ostvare pad prihoda veći od 50 posto u potpunosti će se osloboditi poreznih davanja. Tvrtke s prihodima većim od 7,5 milijuna kuna, oslobađaju se porezne obveze proporcionalno s padom prihoda. Tu je i odgoda plaćanja PDV-a dok se ne naplate izdani računi – poručio je.

To ne znači oslobađanje od plaćanja PDV-a napomenuo je Plenković. Također, rok za predaju godišnjih financijskih izvješća odgađa se do 30. lipnja i nije potrebno plaćati naknadu FINA-i.

– Istodobno smo odlučili da će država biti maksimalno štedljiva pa će se provoditi samo postupci javne nabave koji su neophodni za održavanje države. Ići će se u samo nužne rashode. Očekujemo isti način ponašanje na razini jedinica lokalne samouprave i javnih tvrtki. Na sjednici Vlade ćemo imati i prijedloge koji se odnosi na sektor poljoprivrede jer želimo nabavu usmjeriti prema domaćim proizvođačima. Svi javni naručitelji moraju o tome voditi računa pa tako i policija, vojska, te zdravstvene ustanove. Izvanrednom mjerom pomoći ćemo malim mljekarima otkupljivanjem svih tržnih viškova – kazao je.

Sektor koji najpogođeniji, a to je resor turizma pomoći će promjenom niza zakona.

– Nakon sutrašnje sjednice Vlade i ovog paketa koji je poruka privatnom sektoru, uz forsiranje domaće poljoprivredne proizvodenje i maksimalne štednje ići ćemo u razgovor sa socijalnim partnerima o tome kako napraviti još veće uštede. Moramo razgovarati sa sindikatima kako dalje. Što se tiče mjeseca ožujka bit će novaca za mirovine i plaće, a kod svibnja i lipnja vidjet ćemo kako dalje s obzirom na nove izazove. S HPB-om tražimo izvore financiranje i koristimo naš dobar međunarodni položaj. Vjerujem da će se pronaći način – iznio je Plenković i istaknuo kako ova situacija ne smije biti sukob između javnog i privatnog sektora.

– Ožujak 2020. pamtit ćemo kao naizazovniji mjesec u ovom tisućljeću. Situacija je zahtjevna i najveći problem je neizvjesnost jer nitko ne može procijeniti koliko će trajati. Nikome nije lako. Svi se pokušavamo prilagoditi na novo ‘normalno’. Ono ima u sebi ključan izbor, a to je dileme između spašavanja života ili odustajanja od dodsadašnjeg načina. Imamo jasan odabir. Kada gledamo kako smo zrelo institucionalno postupili s pravodobnim pripremma i reagiranjem, možemo reći da smo učinkoviti, brzi i komparantivno gledano držimo dinamiku zaraze pa i stope smrtnosti u odnosu na druge zemlje. Ništa nam nije važnije od zdravlja i moramo pokazati odgovornost, solidarnost i snagu zajedništva. Ovo je situacija u kojoj moramo biti i osobno odgovorni. Element panike smo dobro savladali. Apeliram na sve da budu strpljivi i samodiciplinirani – rekao je premijer te dodao kako će razmjeri ove krize biti znatno veći nego one 2008. pa je mnogi uspoređuju s Velikom depresijom.

Postavljeno je i pitanje o uštedama i rezanju plaća u javnom sektoru. Mirovine se, rekao je, neće dirati.

-Razgovarat ćemo sa sindikatima. Naša je želja da sve što donosimo, donosimo sa što većim stupnjem suglasja. Nitko nije nerazuman i nesvjestan okolnosti. Obavit ćemo razgovore s javnim poduzećima, osobito onima koji isporučuju režijske troškove – rekao je premijer.

-Rezanje troškova bit će ozbiljni i veliki, svi ministri su dobili nalog. Ožujak je uvod u ovu krizu u pogledu isplata u travnju. Pravi rezovi uslijedit će s plaćom u svibnju. Želim da idemo suglasno, imamo određene ideje, ali prvo moramo razgovarati sa sindikatima – dodao je na temu ušteda u javnom sektoru.

 

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist