Kultura

NOVI CIKLUSI SLIKARA I KIPARA Imenjaci izložbom počastili publiku za sv. Josipa

Izložba akademskog slikara Josipa Škerlja i akademskog kipara Josipa Ivanovića, pod imenom ‘Za svetog Josipa’ otvorena je u petak navečer u prizemlju Narodne knjižnice, povodom blagdana sv. Josipa.
Josip Škerlj predstavio je svoje nove radove iz ciklusa ‘Plaža’ kao najavu ovogodišnjeg ljeta, a Josip Ivanović nekoliko novih slika iz ciklusa ‘Autići’ kao najavu za veliku izložbu koja će se u travnju postaviti u Zagrebu.
Izložbu je otvorio povjesničar umjetnosti Marin Ivanović koji je i zaslužan za ovu suradnju, istaknuvši kako je ‘zanimljiva stvar kod dubrovačkih umjetnika što na tako malom prostoru, unatoč orijentiranosti jednih na druge, uspijevaju stvoriti vlastite autorske rukopise’.
– Škerlj je prepoznatljiv po svom simboličnom slikarstvu, iako to nikad nitko ne bi rekao za njegovo slikarstvo već bi ga nazvao ekspresionističkim. U svakoj svojoj slici on kodira vlastiti likovni jezik Dubrovnika, eklektično urbani, samo što urbanitet u Škerljevim slikama određuje jedan srednjovjekovni grad. S druge strane Josip Ivanović daje refleksije velikih urbanih sredina u svom neposrednom okoseblju, pa su tu i slike iz Pariza, Venecije, iz zamišljenih gradova jednog urbanog pejzaža kojeg on uspijeva pretvoriti u svoj prepoznatljivi likovni jezik – rekao je Marin Ivanović zahvalivši se Knjižnicama na suradnji.
Josip Ivanović je objasnio kako je došao na ideju za izložbu.
– Prije šest, sedam godina negdje u škrabici sam našao skice autića iz mladosti i napravio seriju grafika. Na temelju toga sam nastavio to raditi, ali u boji, i sve na temu putovanja i otuđenja – rekao je akademski kipar.
Dok je Škerlj istaknuo kako su ovo ‘igre koje su došle slučajno’, a spoj Ivanovića i sebe, nazvao je ‘odličnim’.
– Stalno plivam po tim plažama na suho, išao sam tuda i igrao se s pliskama, a kako su one plovile po moru došle su kao otoci, a na tim otocima su se ove barke nasukale – istaknuo je.

Pročitajte još

IVANA JELAČA O PROJEKTU MUZA KOJI VRAĆA U ŽIVOT DUBROVAČKE LJETNIKOVCE: Kreativni proces trajao je punih godinu dana i doveo nas je do neočekivanog

Dulist

‘Služavke i gospođe’ Milana Milišića u Lerovom ‘Čitanju Grada’

Dulist

‘BUKOVAC IZ TAMNE KOMORE’ Izloženo 80 fotografija iz bogate zbirke znamenitog slikara

Dulist.hr

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija