Kultura

NOVI CIKLUSI SLIKARA I KIPARA Imenjaci izložbom počastili publiku za sv. Josipa

NOVI CIKLUSI SLIKARA I KIPARA Imenjaci izložbom počastili publiku za sv. Josipa

Izložba akademskog slikara Josipa Škerlja i akademskog kipara Josipa Ivanovića, pod imenom ‘Za svetog Josipa’ otvorena je u petak navečer u prizemlju Narodne knjižnice, povodom blagdana sv. Josipa.
Josip Škerlj predstavio je svoje nove radove iz ciklusa ‘Plaža’ kao najavu ovogodišnjeg ljeta, a Josip Ivanović nekoliko novih slika iz ciklusa ‘Autići’ kao najavu za veliku izložbu koja će se u travnju postaviti u Zagrebu.
Izložbu je otvorio povjesničar umjetnosti Marin Ivanović koji je i zaslužan za ovu suradnju, istaknuvši kako je ‘zanimljiva stvar kod dubrovačkih umjetnika što na tako malom prostoru, unatoč orijentiranosti jednih na druge, uspijevaju stvoriti vlastite autorske rukopise’.
– Škerlj je prepoznatljiv po svom simboličnom slikarstvu, iako to nikad nitko ne bi rekao za njegovo slikarstvo već bi ga nazvao ekspresionističkim. U svakoj svojoj slici on kodira vlastiti likovni jezik Dubrovnika, eklektično urbani, samo što urbanitet u Škerljevim slikama određuje jedan srednjovjekovni grad. S druge strane Josip Ivanović daje refleksije velikih urbanih sredina u svom neposrednom okoseblju, pa su tu i slike iz Pariza, Venecije, iz zamišljenih gradova jednog urbanog pejzaža kojeg on uspijeva pretvoriti u svoj prepoznatljivi likovni jezik – rekao je Marin Ivanović zahvalivši se Knjižnicama na suradnji.
Josip Ivanović je objasnio kako je došao na ideju za izložbu.
– Prije šest, sedam godina negdje u škrabici sam našao skice autića iz mladosti i napravio seriju grafika. Na temelju toga sam nastavio to raditi, ali u boji, i sve na temu putovanja i otuđenja – rekao je akademski kipar.
Dok je Škerlj istaknuo kako su ovo ‘igre koje su došle slučajno’, a spoj Ivanovića i sebe, nazvao je ‘odličnim’.
– Stalno plivam po tim plažama na suho, išao sam tuda i igrao se s pliskama, a kako su one plovile po moru došle su kao otoci, a na tim otocima su se ove barke nasukale – istaknuo je.

Pročitajte još

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist

NOVA PREMIJERA KOLARINA ‘Matrimonijo’ kao hommage Žuži Egrenyi i Jozu Lovriću Jadrijevu

Dulist