Kultura

NOVA SLIKA GRADA Podizanjem zastave Libertas na sv. Ivanu počinju 71. Igre

NOVA SLIKA GRADA Podizanjem zastave Libertas na sv. Ivanu počinju 71. Igre

Podizanjem zastave na sv. Ivanu, ovog petka svečano će biti otvorene 71. Dubrovačke ljetne igre. Ceremenija otvaranja će se, prvi put, održati s početkom u 21 sat u Portu. Tom prilikom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravnat će Tomislav Fačini, a pridružit će im se i Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Mirona Hausera, zatim pijanist Aljoša Jurinić, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović i Ivan Bonačić na saksofonu, uz sudjelovanje Festivalskog dramskog ansambla te Folklornog ansambla Linđo.

Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski istaknula je kako je izuzetno ponosna jer se 71. DLJI održavaju prvenstveno, kako kaže, zahvaljujući viziji ministrice kulture Nini Obuljen Koržinek.
-Paralelno je s nesretnim događanjem imala viziju da se Igre održe. Obzirom da smo imali tu vrstu garancije, nismo spavali tijekom pandemije vec smo konstruktivno razgovarali o novim oblicima i modalitetima obilježiti nove Igre. Bili smo puni vjere i nade da će se to dogoditi. I eto nas. Puno je toga pred nama izazovnog. Program je kreiran s puno mara prema samom Dubrovniku, njegovom predivnom ambijentu i neuništivom duhu. Osim naših krojenih specifičnih projekata koji će biti izuzetno uzbudljivi jer će biti prava ambijentalnost, što je vrsta nagrade u ovakvim vremenima. Imamo i dva lijepa gostovanja. Odlično je što će građani i posjetitelji imati prilike upoznati se s predstavama koje su izuzetne – naglsila je. Privilegija, je ističe, što su DLJI jedan od rijetkih festivala, uz Salzburg i Ljubljanu, koje se održavaju u svijetu. Trebamo, naglašava dalje, biti svjesni činjenice koliko je kultura u ovim vremenima bitna.
– Pokazalo se neopravdanim tvrditi kako su umjetnici uhljebi i sporedna pojava. Znamo koliko se konzumiralo online kulturnog sadržaja. Isto tako, uz potporu ministrice i njenu sugestiju, i sa svim mojim suradnicima, dajemo priliku mladim umjetnicima i samostalnim umjetnicima i svima onim koji su ostali bez prihoda u vrijeme krize. Smatram da Igre, uz svoje doajene i respektabilni identitet, daju podršku i vidljivost jednoj skupini koja je ugrožena i koja je stradala. Sretna sam zbog ovogodišnjeg otvaranja. Marina, svaka ti čast zbog otvaranja – istaknula je Ruždjak Podolski čestitajući redateljici Marini Pejnović kojaje zadužena za ceremoniju otvaranja Igara u Portu, prvi put! Pejnović ističe kako možemo reći kako je riječ o mani jer se ne radi o tradiciji, no ovo je i vrlina jer će se moći ostvariti epidemiološke uvjete.
-Izaći će jedna nova slika Dubrovnika široj javnosti – rekla je. Veliko je čudo, kaže, što ove godine imamo DLJI. ‘Negromant dolazi u Grad i budi građane i ljude’, govori Pejnović.
Pomoćnik za dramski program Saša Božić rekao je kako su pokušali ovu situaciju smatrati kao vrstu kreativnog poticaja.
– Unatoč manjim financijskim sredstvima, predstavit ćemo četiri projekcije i suradnje. Programski su objedinjene na način da se bave reinterpretacijom klasika dubrovačke književnosti i ponovnom propitivanju što je ambijentalnost danas. Od Držićeve Grižule u susretu s nekim novim umjetničkim snagama, preko dubrovačkih ‘Zrcala’, vrlo zanimljivog projekta koji će kroz šetnju pomalo zaboravljenim dijelovima Grada dovesti u pitanje nove ambijentalnosti. Projekt Mara i Kata koja je inspriran kultnom radio emisijom iz 70-ih godina. Jako smo ponosni na koprodukciju s Kazalištem Marina Držića na predstavi ‘Zlatno Libro’. Osim toga, uspjeli smo dovesti, predstave koje su obilježile prošlu sezonu, među kojima je ‘Tko se boji Virginije Woolf?’. Pokušali smo predstaviti dio mlade i bogate nezavisne scene koja je pogođena krizom. Zadovoljstvo mi je da nakon dugo godina gostuje Zagrebački plesni ansambl. Predstavit ćemo i dva internacionalna projekta – rekao je Božić.
Ravnateljica Ivana Medo Bogdanović istakula je kako su smanjene financije za 60 posto, ali smanjili su se i troškovi izvedbi.
-Proračun se smanjio i od ulaznica. Izgubili smo 70 posto kapaciteta gledališta, odnosno ulaznica. Vidimo da, onaj dan kad smo pustili ulaznice, Dubrovčani su odamh krenuli kupovati karte, bez obzira što ne znamo što nas čeka u idućih 45 dana. Ove godine će, vjerujem, sjedati više Dubrovčana nego ikad – navodi Medo Bogdanović.
Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako Igre idu ukorak s vremenom u uvjetima kojima se moramo prilagoditi.
-Ovogodišnje će Igre biti posebne, ali ono što je bitno reći – tradicija se nastavlja. DLJI će i ove godine imati izvrstan program, svatko će za sebe pronaći ponešto. Naučili smo da nam u Gradu malo smetaju gosti u okviru programa, ali mislim da će ove godine, nažalost, biti manje. No, vratit će se gosti – rekao je Franković. Otvaranje Igara, ističe, bit će sve, samo ne standard i bit će posebne.
Zamjenica župana Žaklina Marević izrazila je zadovoljstvo jer se uspio napraviti program 71. Igara. ‘Zadržavate svoju publiku i odgajati nove generacije. Zahvaljujem na dječjem programu koji mene posebno oduševljava’, naglasila je Marević.

DLJi će se održati od 10. srpnja do 25. kolovoza, no u smanjenom formatu zbog trenutnih epidemioloških COVID-19 mjera u Hrvatskoj i svijetu te financijskih posljedica pandemije. Festivalsku publiku svih generacija ipak očekuje gotovo pedeset dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih izvedbi na više od deset scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika.

Programska brošura

Pročitajte još

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist