Kultura

Nova kazališna sezona donosi ‘Arkulina’, ali i monodramu prema Paljetkovim pjesmama

kmd tisljaric1

Pred nama je nova kazališna sezona, a premijerne naslove predstavio je ravnatelj Kazališta Marina Držića Paolo Tišljarić. Sezona s eotvara već ovog tjedna gostovanjem Gradskog kazališta Gavella s predstavom ‘Krivi Billy s Inishmaana’ u režiji Dražena Ferenčine, nastalom u korpodukciji s kazalištem iz Virovitice.
-Premijernu sezonu otvara predstava ‘Haiku iz bolnice’, autorski projekt Srđane Šimunović prema tekstovima Luka Paljetka. Zbirka ‘Haiku iz bolnice’ nastala je povodom 30 godina diplomatskih odnosa Hrvatske i Japana i nakon nedavne smrti našeg književnog barda Luka Pajetka, Srđana je došla na ideju da napravi ovakvu monodramu. U njoj govori cijelu tu zbrku poezije, ali i o svom odnosnu s Lukom Paljetkom. To je jedna intimistička zanimljiva predstava koja će, mislim, izazvati puno emocija u našoj publici. Marina Pejnović već vrijedno sprema Arkulina. Radi se o jednoj modernoj mladenačkoj režiji. Mislim da će biti iznenađenje za našu publiku, ali svakako Arkulin je rado viđen gost na dubrovačkim pozornicama tako da se posebno veselimo ovom naslovu i mislim da će zaintrigirati našu publiku – iznio je Tišljarić.
Nakon toga počinje se s pripremama za Dubrovački zimski festival.
-Radit ćemo predstavu za djecu i mlade. Tamara Damjanović režira poznat bajku braće Grimm, Cvilidretu. Mislim da će ona razveseliti u blagdanskim danima našu najmlađu publiku – rekao je dalje ravnatelj te napomenuo kako predstava Vidi kako Lokrum pere zube nastavlja s turnejom po Hrvatskoj.
-Počeli smo s pripremama već prošle sezone s predstavom Flantrop, koju će režirati veliki hrvatski redatelj Branko Ivanda, u koprodukciji s Teatrom Erato iz Zagreba. Dario Harjaček prema tekstovima Davora Mojaša priprema jednu kolaž predstavu nastalu prema Davorovim kratkim tekstovima koje je napisao za Hrvatski radio. O tim ćemo naslovima govoriti još u tijeku sezone – dodao je ravnatelj KMD-a. Najavio je obnovu predstave Kraljice u režiji Livije Pandur, koja je napravljena prošle godine, ali se iz tehničkih razloga nije igrala dosada.
Glasnogovornik teatra Nikša Sentić najavio je kako se nastavlja s projektom integralnog kazališta, kojeg provodi udruga Poseban prijatelj u partnerstvu s Centrom UP2DATE, a KMD je jedan od suradnika. Stoga će predstava Vidi kako Lokrum pere zube biti prilagođena za osobe s invaliditetom, a prilagodit će se i ulaz u kazalište.
Kazalište ima i novog člana ansambla. To je Antonio Agostini koji je već nekoliko mjeseci u našem teatru.
-Nadam se da će ovdje moći napraviti svoje prve velike kazališne korake – rekao je Paolo Tišljariž te napomenuo kako je u tijeku natječaj za još jednog novog muškog člana ansambla.

Pročitajte još

‘PRAVA CRVENA HRVATSKA I PRAVAŠI’ Predstavljanje novih izdanja u HAZU

Dulist

SJAJNE ‘RAGUSE’ I GITARISSIMO’ KOJI ODUZIMA DAH Zaključen drugi vikend Epidaurus Cavtat Festivala

Dulist

Vrhunske izvedbe u sklopu 18. Epidaurus Cavtat Festivala

Dulist