Hrvatska

NOVA AFERA? Istraga u HAC-u zbog pronevjere ‘teške’ 100 tisuća eura

NOVA AFERA? Istraga u HAC-u zbog pronevjere 'teške' 100 tisuća eura

Unutarnjom revizijom su utvrđene nepravilnosti te je pokrenuta istraga u Hrvatskim autocestama zbog sumnje da je pronevjereno blizu 100 tisuća eura od naplate cestarine čemu je svjedočio i direktor Sektora za naplatu cestarina u HAC-u Ivan Ribičić prenosi Danica.

Najmanje dvoje djelatnika dobilo je otkaz jer je otkriveno da su dogovorno ‘zamračili’ blizu 4700 eura. Kako je otkrio Ribičić, zaposlenik koji je zadržavao gotovinu od naplate cestarine je nagovorio svoju kolegicu da to knjigovodstveno pokriva iz uplata koje su stizale od kartica.
– Proveli smo pregled transakcija koje je napravila djelatnica HAC-a te smo utvrdili da je njezin kolega preuzimao gotovinu od klijenata, a nije izdavao gotovinske, nego virmanske račune, te je takve račune nosio djelatnici – objasnio je Ribičić.

‘Znali su lozinku’

– Djelatnica je potom knjigovodstveno to pokrivala iz uplata koje su stizale iz kartičnih kuća, koje se rade zbirno te se radi o velikom iznosu novaca kojim se pokrivaju pojedini računi. Izvršili smo pregled svih transakcija unazad sedam do osam godina i utvrdili da je na taj način pronevjereno oko 700 tisuća kuna. Zbog svega smo policiji poslali kaznenu prijavu – ispričao je Ribičić.
Djelatnica koja je to knjigovodstveno pokrivala branila se kako su i drugi djelatnici HAC-a znali njezinu lozinku i korisničko ime, ali povjerenstvo je zaključilo kako to nije istina. Zbog toga je u lipnju, nakon što je sve otkriveno, dobila otkaz.
Također, ona ničim nije dokazala svoje navode iz obrane da je prilikom knjiženja postupala po nalozima drugih osoba, jer nije navela o kojim osobama se radi i koje naloge je zaprimila, zaključio je ovaj tjedan sud koji je odbio njezinu tužbu protiv HAC-a zbog otkaza.
Povjerenstvo je utvrdilo da je ona u 46 slučajeva protupravno korigirala izvorne bankovne izvatke tako da je već povezane uplate kartičara naknadno umanjivala za određene iznose te potom u izvatku dodavala nove stavke i s njima povezivala račune koje je prethodno njezin kolega neovlašteno izdao.

Ispitani su i vozači

– Na opisani način radnica je lažno prikazala da je tih 46 računa podmireno uplatama na račun, iako uplate na račun HAC-a nisu izvršene, već se radilo o gotovinskim plaćanjima u prodajnom uredu za koje je radnik neosnovano izdao račune. Opisano zajedničko postupanje zaposlenice i njezina kolege rezultiralo je nepripadnim zadržavanjem gotovog novca u iznosu od 35.110 kuna – piše u nalazu revizije.

Povjerenstvo HAC-a kontaktiralo je i vozače koji su potvrdili da su predali gotovinu u svrhu nadoplate ENC računa, ali ta gotovina se nije nalazila u blagajni radnika HAC-a, niti je evidentirana kroz sustav kao gotovinska uplata. Ovog trena nije poznato koliko je radnika HAC-a obuhvaćeno istragom nakon kaznene prijave i sumnje u pronevjeru tešku gotovo 100 tisuća eura.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist