Aktualno

NJEMAČKI PORTAL UPOZORAVA Turisti moraju biti spremni na veće troškove u Hrvatskoj

NJEMAČKI PORTAL UPOZORAVA Turisti moraju biti spremni na veće troškove u Hrvatskoj

Portal Bayerische Rundfunk 24 upozorio je njemačke državljane koji se odluče na ljetovanje u Lijepoj našoj na inflaciju u Hrvatskoj,  koja iznosi gotovo deset posto.

-Bilo da se radi o gradskom izletu u Dubrovnik ili odmoru na plaži na Krku – turisti moraju biti spremni na veće troškove u Hrvatskoj – upozorava ovaj portal sve njemačke državljane koji se odluče na ljetovanje u Hrvatskoj.
-Prema službenim podacima, inflacija u Hrvatskoj iznosi gotovo deset posto. Ali ako pogledate svakodnevne artikle u supermarketima, poskupljenja će vjerojatno biti znatno veća. Čini se da su u nekim slučajevima cijene ostale iste, ali je pakiranje postalo manje. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, cijene hrane i bezalkoholnih pića u svibnju 2022. porasle su za 15,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine – ističe se u tekstu na spomenutom njemačkom portalu.

Navode i kako je ogroman rast cijena primjetan u ugostiteljstvu. Kao primjer navode, kako je prije pandemije u Zagrebu pivo u pivnici koštalo dvanaest kuna, odnosno oko 1,60 eura. Danas je ta cijena 19 kuna, odnosno nešto više od 2,50 eura.
-Na mjestima i otocima popularnim kod turista, poput Splita, Dubrovnika ili Rovinja, cijene su znatno veće. Ručak za četveročlanu obitelj može koštati 700 kuna i više, što je u protuvrijednosti oko 93 eura. Prema podacima Hrvatskog zavoda za statistiku, porasle su i cijene hotela. Bili su skuplji više od dvanaest posto ovog svibnja u odnosu na svibanj 2021. godine – piše dalje Bayerische Rundfunk 24.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist