Aktualno

NISAM SE NAMJERAVAO SLOMITI Uzinić naveo kako se ne znaju pravi razmjeri zlostavljanja

NISAM SE NAMJERAVAO SLOMITI Uzinić naveo kako se ne znaju pravi razmjeri zlostavljanja

Riječki nadbiskup progovorio je jučer o slučajevima zlostavljanja unutar Crkve te se ispričao svim žrtvama. Danas je u Dnevniku HTV-a odgovorio na pitanja vezana uz njegov javni istup.

S obzirom na to da je za niz slučajeva zlostavljanja nadbiskup znao više od dvije godine, novinar HTV-a pitao je radi li se o kontroli štete prije nego što mediji objave detalje, te koliko su iskrene bile suze nadbiskupa Uzinića tijekom konferencije na kojoj je iznosio detalje o zlostavljanjima u Riječkoj nadbiskupiji.

– Nisam imao namjeru tako se slomiti pred medijima. Nažalost, to mi se dogodilo i ja se ne osjećam ugodno zbog toga. Ja već duže vrijeme planiram objaviti ove podatke. Neki procesi su tek nedavno završeni, neki su još u tijeku, barem kod Županijskog državnog odvjetništva, još su predistražne radnje. Radio sam na rješavanju samih slučajeva, prijavljivanju kako Dikasteriju za nauk vjere nakon što se završe, tako i Županijskom državnom odvjetništvu (…) U nekoliko sam navrata ponovio, jedan od njih je bio u travnju ove godine, o tome sam govorio u Novom listu, govorio sam o tome i na zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije, govorio sam o tome i na konferenciji za novinare koja se održala nakon te biskupske konferencije, tako da je to nešto što sam mislio napraviti, ali to nije lako napraviti – rekao je Uzinić.

Nadbiskup je naveo kako je uložen trud da se slučajevi zlostavljanja rješavaju na kanonskim razinama, te da se prijavljuju Državnom odvjetništvu i policiji, ali i da smatra kako se javnost također treba upoznati s time.

– Potrebno je da se i javnost tu pozna kako bi same žrtve vidjele da su one u središtu naše pažnje, kako bi one zbog ovoga također dobile priliku da se aktivnije uključe u ove procese jer žrtve nam trebaju biti na prvom mjestu – poručio je.

– Mi ne znamo prave razmjere ovoga – rekao je Uzinić vezano uz prikupljanje svih podataka o slučajevima zlostavljanja. Dodao je da kao predsjednik Povjerenstva Hrvatske biskupske konferencije ima zadaću raditi na ovom planu, ali da svaka istraga nije u ovlasti HBK nego pojedinih biskupa.

Pročitajte još

Djelatnici Libertasa naučili hrvatski znakovni jezik

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist

OBRAĐENA GOTOVO SVA BIRAČKA MJESTA HDZ-u 61 mandat, SDP-u 42

Dulist