Aktualno

NISAM SE NAMJERAVAO SLOMITI Uzinić naveo kako se ne znaju pravi razmjeri zlostavljanja

Riječki nadbiskup progovorio je jučer o slučajevima zlostavljanja unutar Crkve te se ispričao svim žrtvama. Danas je u Dnevniku HTV-a odgovorio na pitanja vezana uz njegov javni istup.

S obzirom na to da je za niz slučajeva zlostavljanja nadbiskup znao više od dvije godine, novinar HTV-a pitao je radi li se o kontroli štete prije nego što mediji objave detalje, te koliko su iskrene bile suze nadbiskupa Uzinića tijekom konferencije na kojoj je iznosio detalje o zlostavljanjima u Riječkoj nadbiskupiji.

– Nisam imao namjeru tako se slomiti pred medijima. Nažalost, to mi se dogodilo i ja se ne osjećam ugodno zbog toga. Ja već duže vrijeme planiram objaviti ove podatke. Neki procesi su tek nedavno završeni, neki su još u tijeku, barem kod Županijskog državnog odvjetništva, još su predistražne radnje. Radio sam na rješavanju samih slučajeva, prijavljivanju kako Dikasteriju za nauk vjere nakon što se završe, tako i Županijskom državnom odvjetništvu (…) U nekoliko sam navrata ponovio, jedan od njih je bio u travnju ove godine, o tome sam govorio u Novom listu, govorio sam o tome i na zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije, govorio sam o tome i na konferenciji za novinare koja se održala nakon te biskupske konferencije, tako da je to nešto što sam mislio napraviti, ali to nije lako napraviti – rekao je Uzinić.

Nadbiskup je naveo kako je uložen trud da se slučajevi zlostavljanja rješavaju na kanonskim razinama, te da se prijavljuju Državnom odvjetništvu i policiji, ali i da smatra kako se javnost također treba upoznati s time.

– Potrebno je da se i javnost tu pozna kako bi same žrtve vidjele da su one u središtu naše pažnje, kako bi one zbog ovoga također dobile priliku da se aktivnije uključe u ove procese jer žrtve nam trebaju biti na prvom mjestu – poručio je.

– Mi ne znamo prave razmjere ovoga – rekao je Uzinić vezano uz prikupljanje svih podataka o slučajevima zlostavljanja. Dodao je da kao predsjednik Povjerenstva Hrvatske biskupske konferencije ima zadaću raditi na ovom planu, ali da svaka istraga nije u ovlasti HBK nego pojedinih biskupa.

Pročitajte još

MJEŠTANI I DALJE NEGODUJU Postira se vraća na jesen. Kako preživjeti ljeto s Dorom?

Dulist

RIJEŠENO PITANJE PRISTUPNE CESTE S HEBRANGOVE Kraj Karingtonke niče kompleks s 300 stanova?

Dulist

Proizvodi za samotamnjenje su izvrsni, no treba ih znati nanijeti: Evo najčešćih pogrešaka i kako ih ispraviti

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija