Kultura

Nikola Nino Dubčić predstavlja se s izložbom ‘Promatranje’

izlozba najava dubcic

Izložba ‘Promatranje’ dubrovačkog slikara Nikole Nina Dubčića otvara se u ponedjeljak, 5. lipnja 2023. u 19:30 u prizemlju Narodne knjižnice Grad. Predgovor za izložbu napisao je povjesničar umjetnosti, Ivan Viđen. Prema njegovim riječima, ‘likovni izraz Nikole Nina Dubčića temelji se na prepoznatljivom dubrovačkom kolorizmu, koji oduševljava svojom ljepotom i izražajnošću. Autorova strast prema boji i liniji očito je vidljiva u njegovim djelima, koja svjedoče o njegovim dubokim likovnim uzorima. Odrastao je okružen kanonskim slikarskim djelima, koja su oblikovala njegov pogled na umjetnost, a istovremeno je bio okružen raznolikim i snažnim bojama Mediterana. Stoga je sasvim prirodno da njegov likovni izraz odražava upravo tu inspiraciju.’
Dubčićevi odabiri tema dominiraju krajolicima, često prikazanim u sunčanom zjenitu ili popodnevnoj sjeni, gotovo lišenim prisutnosti ljudi. Ova tematska usredotočenost dodatno naglašava njegovu svedenu kolorističku paletu, kao i reducirani volumen, gdje se zidovi ponekad pretvaraju u ploče, a stupovi u crte. Prikazi dubrovačkih krajolika koje stvara izgledaju kao da su nastali tijekom šetnji po sunčanom zimskom danu ili ljetnom popodnevu.
-Nino Dubčić ne odmiče se previše od svojih kolorističkih slikarskih uzora niti od svog rodnog kraja, ali to nije mana. Naprotiv, to je upravo pokazatelj istinske i jednostavne ljubavi prema slikanju i prema glavnom motivu – Dubrovniku – zaključio je Viđen.
Nikola Nino Dubčić, rođen i živi u Dubrovniku, posvećuje veći dio svog slobodnog vremena svojoj strasti – slikarstvu. Koristi pastel, ulje i akril kao omiljene tehnike. Član je Dubrovačke udruge likovnih umjetnika, gdje ostvaruje svoje stvaralaštvo kao individualac i kao član grupe. Dobio je mnoge pozitivne kritike, pohvale i nagrade, a njegovo umijeće prepoznaju ugledni akademici, publicisti i profesori povijesti i umjetnosti.
Nino Dubčić njeguje prijateljstva s istaknutim dubrovačkim slikarima, iz kojih i dalje uči i plovi slikarskim vodama. Njegovo platno oživljava duh Dubrovnika i predstavlja pravi dragulj u bogatoj umjetničkoj sceni grada.

Pročitajte još

IZLOŽBA, FILM I DISKUSIJA U LAZARETIMA Stvaranje doma u migraciji

Dulist

[VIDEO/FOTO] LINĐO U KNEŽEVU DVORU ‘Etnofonija’ u povodu Svjetskog dana glazbe

Dulist

[FOTO] DIVNA UMJETNIČKA DJELA Završna izložba učenika Umjetničke škole Luke Sorkočevića

Dulist