Kultura

[FOTO] POKLON LOPUĐANIMA Prvi ovogodišnji koncert u crkvi sv. Nikole

[FOTO] POKLON LOPUĐANIMA Prvi ovogodišnji koncert u crkvi sv. Nikole

U crkvi sv. Nikole na Lopudu održan je prvi ovogodišnji koncert. Ian Philip Miller poklonio je Lopuđanima i njihovim gostima koncert klasičnih kompozicija i oduševio publiku svojim instrumentalnim i vokalnim izvedbama.

Kada su 2009. godine nizom sretnih događaja arhitekti Steven Harris i dizajner Lucien Rees Roberts, vlasnici nagrađivanog njujorškog studija, krenuli u obnovu iznimnog lopudskog imanja iz 15. stoljeća namjera im je bila održati jednostavne i izvorne oblike, kao da je kuća oduvijek bila tamo, netaknuta u svojoj autentičnoj ljepoti.

Rezultat pažljive restauracije i osobitog poštovanja prema prirodnom i kulturnom nasljeđu inspirativno je mjesto koje zrači neizmjernom elegancijom, a sada je stavljeno upravo u onakav kontekst kakav i zaslužuje, postalo je umjetničko utočište kreativnim pojedincima svih grana umjetnosti.

Lopud Artist Retreat (Rezidencija za umjetnike) mjesto je na kojem se kreativni ljudi u tišini i ljepoti mogu usredotočiti na svoj rad, a pozvani gosti kreću se od pisaca, redatelja, producenata, glazbenika, skladatelja, slikara, kipara i umjetnika u vizualnim umjetnostima. Na svaku rezidenciju pozivaju se po četiri umjetnika, a ona se održava dvaput godišnje, u proljeće i jesen. U nadahnjujući atmosferi umjetnici provode četiri tjedna.

Budući da nas uskoro očekuje i treće izdanje Ponta Lopuda, koji za svoj cilj isto tako ima ponuditi inspirativno stvaralačko okruženje umjetnicima, ova je priča divno je zaokružena.

-Uzbuđeni smo što surađujemo s Ponta Lopud Festivalom, i što svakom bivšem polazniku radionice Ponta Lopuda možemo omogućiti da u nadahnjujućem okruženju, miru i tišini neometano stvara – rekao je Lucien Rees Roberts, osnivač Rezidencije za umjetnike Zaklade Lopud.

Ovo je prva godina Zaklade Lopud, stvorene kako bi zaštitila dio otoka, a inspirirane mnogim kreativnim pojedincima iz svih područja umjetnosti koji su tijekom godina boravili na Lopudu i koji su primijetili značajan utjecaj ljepote i tišine otoka na njihov kreativni proces.

Gost Rezidencije za umjetnike na Lopudu ovog proljeća je Ian Philip Miller, pjevač, tekstopisac, pijanist i dirigent iz New Yorka. Svestrani glazbenik, diplomirao je glazbu na Sveučilištu Yale, a predaje na The Juilliard School. Također je glazbeni direktor AHRC-ovog ‘Our Broadway’ – glazbenog programa za odrasle s intelektualnim i razvojnim poteškoćama koji žive u New Yorku. Kao tekstopisac, Ian je odabran za Johnny Mercer Songwriters Project 2020., a njegov EP originalnih pjesama pod nazivom In Between dostupan je za streaming i preuzimanje na svim platformama.

Kao poklon otoku Ian Miller je u subotu, u crkvi sv. Nikole na Lopudu održao ‘An Evening of Songs’, koncert klasičnih kompozicija poznatih skladatelja poput Debussyja, Gershwina, Liszta, Ravela, ali i vlastitih kompozicija i na najljepši način zahvalio na vrijednim i nezamjenjivim danima umjetničke kontemplacije.

Upravo takvi trenuci inspiracije pretočene u izvedbu uživo, ističe se u priopćenju, u samoj su srži onoga što je cilj Zaklade Lopud, a s nestrpljenjem se očekuje sve ono što će se doživjeti od umjetnika nadahnutih lopudskom prirodom i kulturom.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist