Slušni aparat

Nikad nije prerano za album godine

Thy Catafalque 2

Prije točno pedeset godina, na petak trinaesti, izašao je album koji će iz temelja promijeniti rock’n’roll lansiravši novi žanr. Teški gitarski rifovi, žestoka ritam sekcija i rime ispjevane glasom koji ledi krv u žilama postali su zaštitni znak heavy metala na istoimenom debitantskom albumu Black Sabbatha. No, ovo nije priča o četvorki iz Birminghama, roditeljima metala i dooma. Nije priča o prošlosti i nostalgiji, već je vrijeme da se, ušavši u šesto desetljeće postojanja, okrenemo budućnosti metala, mladim nadama i baštinicima svih formata teške glazbe. Jedan od tih baštinika je francuska neovisna diskografska kuća Season of Mist. Dom velikanima scene kao što su Cynic, Gorguts, Ne Obliviscaris, Rotting Christ i Solstafir već četvrt stoljeća uspješno promovira ekstremne oblike underground metala širom svijeta, a kandidaturu za titulu najkvalitetnije diskografske kuće 2020. istaknuli su vrlo rano izdavanjem dva izvanredna albuma već u siječnju.

‘Grave Image’ drugi je album misterioznog doom/goth sastava DEATHWHITE. Iako postoje već osam godina te za sobom imaju dva odlično prihvaćena eP-a i debitantski album ‘For a Black Tomorrow’ (također za Season of Mist), nitko ne zna apsolutno ništa o članovima banda. Sve što se zna je da je dotadašnji trio za potrebe snimanja svojeg drugog albuma dodao i drugog gitarista i da su porijeklom negdje iz Sjedinjenih Država. Članovi banda smatraju da glazba mora biti u prvom planu i da su oni kao pojedinci potpuno nevažni. Stilom podsjećajući na duboko depresivnu mješavinu utjecaja Paradise Losta, Katatonie i Toola, najistaknutiji član banda definitivno je pjevač, koji svojim čistim, duboko emotivnim glasom u potpunosti kreira atmosferu melankolije, tuge i nihilizma. Praćen odličnim gitarskim dionicama, dosta žešćim od onih na prvom albumu, ‘Grave Image’ savršen je materijal za nadglasavanje zvižduka bure u ovo doba godine. Jako je teško pronaći zamjerke za bilo koju od deset stvari, no definitivno od cjeline odskaču uvodna ‘Funeral Ground’, ‘Further from Salvation’, ‘Plague of Virtue’ i ‘A Servant’ (naj-Tool-ovskija stvar na albumu), dok je ‘Return to Silence’ odličan izbor za odjavu albuma. U zadnjih desetak dana ‘Grave Image’ preslušao sam barem dvadesetak puta, i nema sumnje da će mi biti jedan od najboljih albuma cijele godine.

Još jedan od imena u repertoaru Season of Mista je mađarski band THY CATAFALQUE. Band u najlabavijoj interpretaciji te riječi, jer iza tog naziva ustvari stoji genijalni multiinstrumentalist Tamas Katai. Dijeleći svoj dom između Mađarske i Škotske, Tamas već puna dva desetljeća kreira jedinstvenu glazbu koja se teško može opisati riječima. Thy Catafalque jednostavno treba čuti, a kad ga jedanput čujete, zauvijek ćete biti u stanju prepoznati njegov unikatni stil. No, to apsolutno ne znači da je njegova glazba uniformna. Studiozna mješavina black metala, elektronike, trip-hopa, jazza i mađarske tradicionalne narodne glazbe Tamasu dopušta da slušateljima servira nepresušno obilje raznovrsnih melodija. Novi album ‘Naiv’ već je deveti po redu ove ‘grupe’ i nasljednik izvrsne ‘Geometrie’ iz 2018., a po običaju ugošćava niz poznatih glazbenika, od kojih je potrebno izdvojiti vrhunsku vokalnu izvedbu česte suradnice Martine Horvath. Prvi taktovi uvodne ‘A bolyongas ideje’ kreću u žestokom black metal stilu, no već sljedeća stvar ‘Tsitsushka’ čista je jazz-dance numera uz upotrebu saksofona, trombona i sintesajzera. ‘Embersolyom’ je prava hipnotička folk stvar, a ‘A valosag kazamatai’ i ‘Kek madar’ minimalističko elektronički uratci.

Album zatvaraju dvije najžešće stvari – ‘Veto’ i ‘Szelvesz’ uz vokale Gyule Vasvarija iz Periheliona. Prije dvije godine mi je ‘Geometria’ bila pri samom vrhu godišnje liste, i nema nikakvog razloga da ‘Naiv’ ne bude i ove godine. No, tempom koji je Season of Mist udario izdavanjem albuma vrhunske kvalitete ta godišnja lista morat će imati barem pedeset mjesta kako bi ostalo prostora i za druge izdavačke kuće. A još je pred nama punih jedanaest mjeseci nove glazbe, a u njima očekujte pregršt novih albuma u izdanju ove diskografske kuće poput već najavljenih Tombs, Earth Rot i Hyborian. Metal ulazi u svoje šesto desetljeće postojanja nikad kvalitetniji i moćniji.

FOTO: Facebook.com/Deathwhite,Thy Catafalque

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić