Aktualno

Nema više prepisivanja?

Nema više prepisivanja?

Odsad će se na Internetu naplaćivati tuđi autorski sadržaj, te će se na taj način pokušati srediti tržište, poručili su u Društvu za zaštitu novinskog sadržaja.

Testiranje započinje idući tjedan, a irska nacionalna organizacija novina, National Newspapers of Ireland, već traži naknadu za objavljivanje linkova na sadržaj njihovih 16 dnevnih i 25 lokalnih i regionalnih novina.

NNI-ov model naplate izazvao je brojne, uglavnom osuđujuće, kritike nakon što je u javnost procurila informacija da su od dobrovoljne udruge za pomoć zlostavljanim ženama "Women´s Aid" tražili da kupe linencu iz razloga jer je udruga na svoje stranice stavili link u kojem jedan od izdavača iz NNI piše pohvalno o njihovim aktivnostima. Takav jedan NNI link košta 300 eura.

– Model koji rade Irci moguć je na uređenom tržištu što naše nije – istaknuo je za Poslovni.hr Ivica Grčar, predsjednik Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava.

Osim Iraca, o naplati Internet sadržaja razmišljaju i belgijski tiskani izdavači. Njihovi glavni tiskani izdavači novina, magazina te tri TV kuće udružili su se te uvode Media ID, odnosno zajedničku platformu za registraciju korisnika i naplaćivanje sadržaja, što bi u konačnici ograničilo pristup besplatnom sadržaju na webu. Upravo su Belgijanci od 2007. godine u sporu s Google-om, kada je sud odlučio kako Google mora ukloniti stranice tih novina s Google Newsa. Spor nikada do kraja nije riješen, pa su u prosincu prošle godine dvije sukobljene strane došle do novog sporazuma, prema kojemu će Google platiti izdavačima pet milijuna eura kroz oglašavanje na njihovim stranicama.

Hrvatski medijski stručnjaci ovaj model naplate pozdravljaju, te podržavaju naplatu do sada besplatnog novinskog sadržaja na webu.
 

Pročitajte još

[FOTO] LEONARDA TIKVICA ‘PEP konferencija je prilika mladima za čuti iskustva stručnjaka iz prve ruke’

Nora Di Leo

Uskoro kreće energetska obnova ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

Kakvo nas ljeto očekuje?

Dulist