Okusi mediteranske kuhinje u interpretaciji poznatih chefova od Italije do Turske
Gastro show ‘Mediteranska kuhinja’ s popularnim kuharima od Italije do Turske, održat će se u sklopu 21. mediteranskog sajma u Dubrovniku od 15. do 19. ožujka 2023. u hotelu Rixos Premium Dubrovnik.
Svi posjetitelji popularnog sajma imat će priliku uživati u ribljim i mesnim jelima mediteranske kuhinje koja će za njih pripremati chefovi Tomislav Špiček, Ivan Pažanin, Gianfranco Crepaldi, Vlasta Mandić, Ozgur Donertas i Veljko Barbieri.
Najpoznatija sajamska manifestacija u Hrvatskoj godinama okuplja ljubitelje dobre hrane, a ove godine Mediteranski sajam okupio je vrhunske chefove koji će u petak 17.ožujka i subotu 18.ožujka kuhati za sve one posjetitelje koji žele kušati nešto ukusno i posebno.
Podsjetimo kako se Mediteranski sajam kao specijalizirana manifestacija profilirao kao najznačajnija sajamska priredba u Republici Hrvatskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji na području ekološke poljoprivrede i ekološkog poduzetništva.
Iz svih anketa koje provodimo godinama – ističe organizator sajma Vedran Kraljević – vidljivo je ogromno zadovoljstvo malih proizvođača ekoloških i tradicijskih proizvoda koji upravo na mediteranskom sajmu vide veliku priliku za plasman i promociju svojih proizvoda.
Stalni partneri sajma su Vlada Republike Hrvatske, Hrvatski sabor, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska poljoprivredna komora, što ujedno i potvrđuje nacionalnu prepoznatljivost i važnost Sajma. Svake godine na sajmu se dodjeljuju nagrade za najbolji nastup, naj-proizvod i doprinos za promociju eko-gospodarstva u Republici Hrvatskoj.
Valja naglasiti kako se na mediteranskom sajmu svake godine uz kvalitetnu sajamsku ponudu izlagača i gastro show odvijaju edukativna predavanja i konferencije, a sve je popraćeno bogatim kulturno-zabavnim programom.
Ulazak na sajam je besplatan kao i svih prijašnjih godina.
Prepustite se okusima mediteranske kuhinje i uživajte u interpretaciji jela poznatih chefova te budite dio ove gastro priče, podržite male proizvođače i hrvatsko selo.
Program 21. Mediteranskog sajma zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva
Rixos Premium Dubrovnik hotel (15. – 19. ožujka 2023.)
Srijeda, 15. ožujka 2023.
Velika kongresna dvorana Mistral
Dolazak, smještaj i raspoređivanje izlagača do 15:00
15:00 – 19:00 dolazak posjetitelja (kupaca, poslovnih partnera i sl.)
PRVI DAN
četvrtak, 16. ožujka 2023.
09:00 Početak rada Sajma
19:00 Završetak rada Sajma
DRUGI DAN
petak, 17.ožujka 2023.
09:00 Početak rada Sajma
9:30 RADIONICA / DVORANA Boreas
„Ugradnja solarne elektrane i proizvodnja vlastite energije te postupak prijave na natječaj s mogućnošću sufinanciranja“,
Hrvatska gospodarska komora
Radionica će dati osnovne informacije o tržištu električne energije, o zakonskoj regulativi, o tehničkim preduvjetima te načinu priključenja solarnih elektrana, ali i o izvorima za sufinanciranje izgradnje integriranih solarnih elektrana.
Predavači: HEP Opskrba, HEP ODS, Elektrojug Dubrovnik te Centar za inovacije i EU projekte, HGK
10:00 PREDAVANJE / DVORANA Levantera
„Mogućnosti financiranja ulaganja u razvoj i tekuće poslovanje“
Hrvatske banka za obnovu i razvitak
Predstavljanje obuhvaća aktualne programe HBOR-a, a posebno mogućnost korištenja sredstava financijskog instrumenta Nacionalni plan oporavka i otpornosti, kao i mogućnosti financiranja obrtnih sredstava sukladno uvjetima programa Obrtna sredstva COVID ruralni razvoj te Obrtna sredstva Kriza 2022 – mjera.
Predavačica: dr. sc. Mira Krneta voditeljica Područnog ureda za Dalmaciju, Sektor kreditiranja.
12:00 – Svečanost otvorenja sajma ispred velike kongresne dvorane Mistral
Voditeljica programa: Suzi Sokol
12:30 – 14:00 Kulturno umjetnički program:
KUD “SV. Juraj Osojnik”, balanje tradicionalnog kola linđa, Klapa Laus, Glazbeni sastav “Prijatelji” i ženska klapa Bisernice Boke iz Kotora.
Gastro show popularnih kuhara:
Ivana Pažanina, Tomislava Špičeka, Veljka Barbijeria, Vlaste Mandić iz Kotora, domaćina glavnoga kuhara Ozgur Donertasa te Gijanfranca Crepaldia, gastro majstora iz Italije koji će prezentirati mediteransku kuhinju, uz zakusku.
13:00 Okrugli stol
„Stanje i perspektive poljoprivredne proizvodnje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji“
Organizator: HGK – ŽK Dubrovnik
Sudionici okruglog stola:
1. Ministarstvo poljoprivrede
2. Hrvatska gospodarska komora
3. Dubrovačko-neretvanska županija
4. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju
5. Odbor za poljoprivredu Sabora RH
6. Poduzetnik
Teme okruglog stola:
Razmatranje prepreka intenzivnijem razvoju poljoprivrede, problemi imovinsko pravnih odnosa – ima li vizije i volje za početi rješavati ovaj osnovni kamen spoticanja?
Državno zemljište – upravlja li država njime na adekvatan način, ugovori s vlasnicima – vrijeme i uvjeti na koje se potpisuju, jesu li destimulativni za ozbiljnije ulaganje korisnika?
Zašto je produktivnost hrvatske poljoprivrede tako niska, a trenutni postotak iskorištenosti EU sredstava slab?
Plasman proizvoda kroz turizam – zašto se u hrvatskim hotelima i restoranima konzumira uvezeno voće i povrće?
Bi li otkupni i distributivni centar u DNŽ mogao riješiti problem slabe zastupljenosti domaće poljoprivredne proizvodnje u turizmu?
19:00 Završetak rada Sajma
TREĆI DAN
Subota, 18. ožujka 2023.
9:00 Početak rada Sajma
10:00 Uključivanje Sajma u program Hrvatskog radija, Radija Dubrovnik
Kulturno umjetnički program
Klapa Laus iz Dubrovnika,
Voditeljica programa: Suzi Sokol
19:00 Završetak radnog dana Sajma
ČETVRTI DAN
Nedjelja, 19. ožujka 2023.
9:30 Početak rada Sajma
Posljednji dan ugodnog druženja sa izlagačima (možebitna iznenađenja)
17:00 Zatvaranje Sajma