Kultura

NE PROPUSTITE Božićni koncert Folklornog ansambla Linđo u Male braće

lindjo

Tradicionalni Božićni koncert, koji je sastavni dio programa 10. Dubrovačkog zimskog festivala, održat će se u srijedu, 20. prosinca u 20 sati u franjevačkoj crkvi Male braće.

Hrvatske pučke božićne pjesme, koje su zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, najljepši su dio slavlja rođenja malog Isusa. One se pjevaju u crkvama diljem Hrvatske, ali i u domovima, obiteljima, tamo gdje i jest pravi izvor naše vjere, običaja i svega onoga što jesmo. I Folklorni ansambl Linđo je obitelj, na to smo jako ponosni i to ćemo uvijek čuvati.

U dubrovačkoj vjerskoj, kulturnoj i povijesnoj tradiciji kolendavanje je prvi put zabilježeno 1272. godine. Bio je to način čestitanja, ali i znak približavanja Božića knezu i crkvenim velikodostojnicima. U dubrovačkom se puku ustalila izreka ‘Sveta Kate kokošica – mjesec dana do Božića’, što se u narodu tumačilo da je došlo vrijeme u godini kada se mogu pjevati kolende i božićne pjesme, naravno izvan liturgije. Upravo zbog činjenice da je kolendavanje u dubrovačkom kraju do dan danas zadržalo bitne tradicijske elemente, a poštuju ih stanovnici svih dobnih skupina (osobito djece) osiguravajaći tako prijenos i čuvanje tradicije, isto ima svojstvo nematerijanog dobra i kao takvo je upisano u registar kulturnih dobara u Republici Hrvatskoj.

Na koncertu će nastupiti muška i mješovite klapa te mješoviti zbor kao i orkestar Folklornog ansambla Linđo. Orkestar je pripremio voditelj Enes Omerčahić, a voditelj zbora i Linđovih klapa i dirigent na koncertu će biti Vedran Ivanković.

Pročitajte još

Kralj Charles odlikovao Hrvaticu Lady Jadranku Njerš Beresford-Peirse koja je ulagala u dubrovačku baštinu

Dulist

ZAVRŠNA IZLOŽBA U FLORI Zavirite u šareni svijet polaznika PopHeart Factoryja

Dulist

IBRICA JUSIĆ UZ 60 GODINA KARIJERE ‘Prst sudbine pokazao mi je da sjednem na moje skaline’

Ivana Mijić Vulinović