Grad

NE JEDNA, VEĆ DVIJE! Androvi snovi o žičarama

Nove žičare

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić ima nove snove, nove ideje… Kao da danima sjedi za planom Grada te crta i precrtava što bi se još dalo napraviti.

Tako je došao na jednu, ma ne, na dvije nove ideje – one o gradnji dviju novih žičara. Jedna bi bila paralelna s postojećom za Srđ, a donja postaja bila bi na Vatrogascima. Sve to ukoliko se ne postigne dogovor oko plaćanja koncesije s aktualnim vlasnikom Excelsa nekretninama. Grad je postojeću žičaru spreman kupiti, a ako ne izgradit će novu.

I sve to gradonačelniku je prava sitnica. Mada je izgradnja žičare dugotrajan i skup posao. No, 5 milijuna eura, koliko je koštala osam godina duga obnova postojeće Žičare za Andra je prava sitnica. Nije li zaboravio spomenuti kako nove žičare nema u prostorno-planskoj dokumentaciji Grada Dubrovnika! Naime, bazna stanica žičare za Srđ prostorno-planskom dokumentacijom predviđena je na sadšnoj lokaciji. Dakle ne i nekoliko metara dalje, na Vatrogascima. Dobro, izjavio je gradonačelnik kako će novu žičaru ucrtati u planove (a to izgleda jako voli) ciljanim izmjenama i dopunama GUP-a, no i to je posao koji se ne može obaviti preko noći. K tome i košta. A gdje je ostala silna papirologija koja vjerujemo prati ovakav jedan objekt u blizini zaštićene kulturne baštine.

Pita li itko stanare?
A što je sa stanarima koji žive ispod nove trase? Može li očekivati pobuna naroda? Što je s narušavanjem vizura povijesne jezgre Grada? Istina, žičara je velika turistička atrakcija od koje se može lijepa svota novca namaknuti, no nije li to prevelik zalogaj za Grad? I nije li suludo da na tako malenom prostoru kraj Vatrogasaca imamo dvije žičare? Ma vjerujemo kako su gradonačelnikove priče ništa više nego priče te pokušaj stvaranja javnog pristiska na aktualnog vlasnika ovog objekta.
Drugi gradonačelnikov san trebao bi se ostvariti za godinu dana. Barem se tako dalo zaključiti iz gradonačelnikovih riječi: ‘Tko mi ne vjeruje neka zaspi na godinu dana. Kad se probudite sve će biti drukčije’. Rekao je to prilikom objašnjavanja novog izgleda Luke Gruž, odnosno izgradnje terminala s čijeg će krova kretati žičara za Nuncijatu, te po potrebi dalje do vrha Srđa.
Zadnjim izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana, tu je svoju ideju gradonačelnik pretočio u potencijalnu stvarno. Naime, kako ističu iz Grada Dubrovnika, Žičara na zapadnom ulazu u Dubrovnik ucrtana je u važećoj prostorno-planskoj dokumentaciji (Izmjene i dopune GUP-a Grada Dubrovnika) i to od Kantafiga do platoa poviše Nuncijate. A ovo dalje prema Srđu? Po potrebi će se vjerujemo i to ucrtati u planove.
I dok naš gradonačelnik sanja lijepe bajke, po gradu niču komunalni problemi. U nekim očima skrivenim ulicama stanari strahuju od zaraze, požara, u nekim navodnom elitnim dijelovima Grada elektroinstalacije, odnosno kandelaberi u užasnom stanju mogu postati prijetnja djeci. O Lapadskoj obali koja je ruglo grada ne treba niti govoriti bez obzira što se gradonačelni vadi na račun budućeg uređenja tog dijela do čijeg se početka ništa drugo neće raditi.

Maštanja ili?
Skupe žičare duž Jadrana
Ne mašta samo dubrovački gradonačelnik o žičarama. Čak 7 sličnih projekata spominje se duž Jadrana u zadnjih 10 godina. Bez pomaka. Tu je izgradnja žičare između Omiša i tvrđave Fortice, Bola i Vidove gore, Medveje i Učke, a davno prije maštalo se o žičarama koje bi spojile Makarsku i Biokovo, Split i Marjan.
Za 100 milijuna eura željelo se izgraditi deset kilometara dugu žičaru koja bi Rovanjsku u Dalmaciji preko južnog Velebita spojila s ličkim Lovincem… Sve su to skupi i dugotrajni projekti.

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović

UŽIVO OD 10 SATI Pratite otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist