Aktualno

Ne dajte se isprovocirati Ćukovim izjavama!

Povodom seminara o prekograničnoj suradnji za održivi razvoj, održanog u petak u Hotelu Excelsior, priopćenjem za javnost oglasio se dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Njegovo priopćenje donosimo u cjelosti:

Potaknut onim što se događalo u ozračju Seminara o prekograničnoj suradnji za održivi turizam koji se, u organizaciji američkih veleposlanstva u RH i BiH, održava u Dubrovniku i prvog službenog posjeta Dubrovniku načelnika općine Trebinje gospodina Dobroslava Ćuka – osobito njegove izjave:  

"Sad je trenutak da zažalimo za onim što se dogodilo i da oprostimo jedni drugima, kršćanski, kako su nas poučili episkop zahumsko – hercegovački i biskup dubrovački"  – dužan sam dati sljedeće priopćenje:

  1. Dolazak načelnika općine Trebinje u Dubrovnik politički je događaj koji nema nikakve veze s ekumenskim odnosima i porukama koje smo zahumsko-hercegovački episkop Grigorije i ja međusobno izmijenili i pozivima koje smo izrekli. Žao mi je što se ekumenski dijalog i suradnja koju smo episkop i ja počeli graditi, politizira na tako grub način – ovo nije prvi pokušaj da se to učini – jer je svako politiziranje ekumenskog dijaloga unazađivanje tog dijaloga, a s njim i mogući uzrok novih sukoba.
  2. Žaljenje, uz jasno naglašeno odbijanje bilo kakve isprike i osobito izjednačavanje strana u sukobu, pa čak i više od toga, riječima: „Trebinje je bilo u specijalno nesretnoj zemljopisnoj poziciji i preko nas su išle neke vojske i neke granate i s jedne i druge strane. Po tipu, 'tukle se jetrve preko svekrve, a  svekrva najviše stradala'“, bitno se razlikuje od onog 'oprostite' izgovorenog tijekom Ekumenskog bogoslužja i molitve za jedinstvo u dubrovačkoj katedrali. Ovim nije, kako je kazao gradonačelnik grada Dubrovnika gospodin Andro Vlahušić, „otvoreno jedno novo poglavlje“, nego se – srećom ovaj put samo riječima – ponovilo ono staro poglavlje koje je i dovelo do rata.
  3. Međusobna suradnja i dijalog između općine Trebinje i grada Dubrovnika su nužni, kao što je na jednoj drugoj razini nužan dijalog između zahumsko-hercegovačkog episkopa i dubrovačkog biskupa, ali ta suradnja i dijalog nemaju niti mogu imati budućnost i dobre plodove ako su zasađeni na lošem tlu neistina i začinjeni ciničnošću.
  4. Pozivam vjernike Dubrovačke biskupije i sve građane Dubrovnika, osobito udruge proizašle iz Domovinskog rata, da se ni na koji način ne daju isprovocirati ovim izjavama, nego da sačuvaju dostojanstvo, ali i dužan pijetet prema svima koji su, iz ljubavi prema ovom Gradu, njegovim ljudima i Domovini, svoje živote i žrtvu ugradili u našu slobodu – navodi u priopćenju dubrovački biskup Mate Uzinić.

 

                                                                                                    

Pročitajte još

[FOTO] Tradicionalni tratamenat u čast sv. Vlahu!

Dulist

Festu popratili i Željka Markić i Zlatko Hasanbegović

Dulist

GRADONAČELNIK UZ FESTU SV. VLAHA Moćni zagovor našega parca neka uvijek bdije nad nama

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija