Aktualno

Ne dajte se isprovocirati Ćukovim izjavama!

biskup mate uzinic1

Povodom seminara o prekograničnoj suradnji za održivi razvoj, održanog u petak u Hotelu Excelsior, priopćenjem za javnost oglasio se dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Njegovo priopćenje donosimo u cjelosti:

Potaknut onim što se događalo u ozračju Seminara o prekograničnoj suradnji za održivi turizam koji se, u organizaciji američkih veleposlanstva u RH i BiH, održava u Dubrovniku i prvog službenog posjeta Dubrovniku načelnika općine Trebinje gospodina Dobroslava Ćuka – osobito njegove izjave:  

"Sad je trenutak da zažalimo za onim što se dogodilo i da oprostimo jedni drugima, kršćanski, kako su nas poučili episkop zahumsko – hercegovački i biskup dubrovački"  – dužan sam dati sljedeće priopćenje:

  1. Dolazak načelnika općine Trebinje u Dubrovnik politički je događaj koji nema nikakve veze s ekumenskim odnosima i porukama koje smo zahumsko-hercegovački episkop Grigorije i ja međusobno izmijenili i pozivima koje smo izrekli. Žao mi je što se ekumenski dijalog i suradnja koju smo episkop i ja počeli graditi, politizira na tako grub način – ovo nije prvi pokušaj da se to učini – jer je svako politiziranje ekumenskog dijaloga unazađivanje tog dijaloga, a s njim i mogući uzrok novih sukoba.
  2. Žaljenje, uz jasno naglašeno odbijanje bilo kakve isprike i osobito izjednačavanje strana u sukobu, pa čak i više od toga, riječima: „Trebinje je bilo u specijalno nesretnoj zemljopisnoj poziciji i preko nas su išle neke vojske i neke granate i s jedne i druge strane. Po tipu, 'tukle se jetrve preko svekrve, a  svekrva najviše stradala'“, bitno se razlikuje od onog 'oprostite' izgovorenog tijekom Ekumenskog bogoslužja i molitve za jedinstvo u dubrovačkoj katedrali. Ovim nije, kako je kazao gradonačelnik grada Dubrovnika gospodin Andro Vlahušić, „otvoreno jedno novo poglavlje“, nego se – srećom ovaj put samo riječima – ponovilo ono staro poglavlje koje je i dovelo do rata.
  3. Međusobna suradnja i dijalog između općine Trebinje i grada Dubrovnika su nužni, kao što je na jednoj drugoj razini nužan dijalog između zahumsko-hercegovačkog episkopa i dubrovačkog biskupa, ali ta suradnja i dijalog nemaju niti mogu imati budućnost i dobre plodove ako su zasađeni na lošem tlu neistina i začinjeni ciničnošću.
  4. Pozivam vjernike Dubrovačke biskupije i sve građane Dubrovnika, osobito udruge proizašle iz Domovinskog rata, da se ni na koji način ne daju isprovocirati ovim izjavama, nego da sačuvaju dostojanstvo, ali i dužan pijetet prema svima koji su, iz ljubavi prema ovom Gradu, njegovim ljudima i Domovini, svoje živote i žrtvu ugradili u našu slobodu – navodi u priopćenju dubrovački biskup Mate Uzinić.

 

                                                                                                    

Pročitajte još

SVE VIŠE ŠKOLSKIH PUTOVANJA Roditelji ‘grcaju’, ali većina plaća: ‘Neće moje dijete biti crna ovca!’

Ivana Mijić Vulinović

MILENIJCI I GENERACIJA Z VS. 40+ Tko više troši na putovanjima?

Dulist

NATJEČAJ U TIJEKU Traži se 20 gerontodomaćica na području naše županije

Dulist