Aktualno

Našli se trezveni, pa raspravljali

Našli se trezveni, pa raspravljali

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić organizirao je jutros sastanak na temu "Gospodarski, prometni, regionalni i geostrateški položaj Dubrovačko-neretvanske županije u Republici Hrvatskoj".

Na sastanku su sudjelovali saborski zastupnici, predstavnici akademske zajednice, Županije, gradova i općina s područja županije, čelnici gospodarske i obrtničke komore i predstavnici organizacija civilnog društva i braniteljskih udruga iz Dubrovačko-neretvanske županije. Višesatna rasprava rezultirala je konačnom izjavom koju je medijima (nakon više od sat vremena čekanja) predstavio župan Dobroslavić.

– Jednoglasno smo donijeli izjavu kojom u budućem regionalnom ustroju Republike Hrvatske za Dubrovačko-neretvansku županiju tražimo status posebne regije, odnosno županije. Također tražimo da se ne ide u ratifikaciju ugovora o granici s Bosnom i Hercegovinom kod Neuma, jer postoje dokazi, koje su podastrijeli naši znanstvenici u svojoj knjizi, kako su sporna područja Veliki i Mali Škoj te vrh Kleka hrvatski teritorij i kako s BiH o tome treba ponovno raspravljati. Ako je potrebno, ići i na arbitražu, a nikako na ratifikaciju – istaknuo je glavne crte izjave župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

– Također smo zaključili kako jug Hrvatske treba vezati Pelješkim mostom, a autocestu dovesti do Osojnika. Do uspostavljanja prometne povezanosti treba uspostaviti ravnopravnost naših gospodarstvenika s ostalima u Republici Hrvatskoj, a koja zbog prometne izoliranosti sada ne postoji – kazao je župan. Dakle, sve rečeno već je odavno poznato. Ovaj put u Županiji se nisu odlučili za deklaraciju, već su izabrali oblik izjave.

Na pitanje zašto medijima nije omogućeno da prate tijek sastanka župan je kazao kako tako nešto nije predviđeno, iako se 'moglo omogućiti'.
– Možda smo htjeli da ljudi malo slobodnije razgovaraju – objasnio je Dobroslavić, pa su se okupljeni novinari opravdano zapitali što li je sve rečeno na sastanku, tko je bio najhrabriji, a tko je ipak mudro držao jezik za zubima.

Na pitanje zašto ovakav skup nije organiziran ranije jer ovakva situacija traje već dugo (i u osam godina vladavine HDZ-a), župan Dobroslavić kazao je kako je skup organiziran "kad je procijenjeno da je vrijeme za to".
– Trezvenost naših predstavnika u lokalnoj samoupravi u Županiji, kao i u političkim strankama, omogućio je da se ovakav sastanak može održati – kazao je župan Dobroslavić. Novinari su, na žalost, propustili upitati kakvi su predstavnici lokalne samouprave bili do danas (netrezveni?) i što ih je to točno otrijeznilo.

Župan je na kraju potvrdio kako će dogovorena načela biti uobličena u dokument, te poslana na adresu Vlade RH i predsjednika Josipovića. Dobroslavić očekuje kako će dokument ipak doživjeti bolju sudbinu od deklaracije o prometnoj izloiranosti koju je donijela Županijska skupština, a koja nije postigla nikakav učinak.

– Očekujemo da sva tijela državne vlasti vode računa o tome što se misli na jugu Hrvatske. Nijedno tijelo neće moći zaobići ovako donesenu izjavu – nadobudno je istaknuo župan, koji je još jednom ponovio stav kako je brodska linija Ploče – Trpanj uz popravak Pelješke ceste najbolje rješenje do izgradnje mosta.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist