Aktualno

Naša županija među lokalnim jedinicama s najmanjim prihodima od izvoza po poduzetniku

Prema rezultatima poduzetnika u 2019. godini, promatrano na razini županija, gospodarsku sliku Hrvatske i dalje karakterizira velika razlika u razvijenosti pojedinih regija – županija.

Poduzetnici čije je sjedište u županiji Grad Zagreb, u usporedbi s poduzetnicima u drugim županijama prvi su po broju poduzetnika (udio 33,5%), broju zaposlenih (udio 38,4%), ukupnim prihodima (udio 50,2%), izvozu (udio 39%) i uvozu (udio 60,0%) i drugim financijskim rezultatima. Iza Grada Zagreba, prema ukupnim prihodima poduzetnici su Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske i Primorsko-goranske županije, dok su prema izvozu drugi poduzetnici Istarske županije, treći poduzetnici Varaždinske, a četvrti poduzetnici Zagrebačke županije. Izvoz je u 2019. bio veći nego u 2018. godini u 17 županija, a poduzetnici u četiri županije ostvarili su manji izvoz s tim da je Vukovarsko-srijemskoj županiji izvoz bio manji 12,7%, u Karlovačkoj 8,0%, u Sisačko moslavačkoj 7,5% i u Osječko-baranjskoj županiji 0,8%.

Prema vrijednosti izvoza po poduzetniku prva je Vukovarsko-srijemska županija s 3,0 milijuna kuna, druga je Varaždinska županija s gotovo 2,4 milijuna kuna, a treća Krapinsko-zagorska županija s gotovo 1,8 milijuna kuna prihoda od izvoza.

Na visok prosječan iznos prihoda od izvoza po poduzetniku u Vukovarsko-srijemskoj županiji značajno je utjecao jedan poduzetnik, PRVO PLINARSKO DRUŠTVO d.o.o., s gotovo 4,5 milijardi kuna prihoda od izvoza, što je udio od 67% u prihodima od izvoza poduzetnika županije. U Varaždinskoj županiji najveći su izvoznici BOXMARK LEATHER d.o.o., YTRES d.o.o. i Wollsdorf Components d.o.o. koji su ukupno ostvarili 2,6 milijardi kuna prihoda od izvoza. U Krapinsko-zagorskoj županiji najveći su izvoznici Vetropack Straža d.d. i OMCO CROATIA d.o.o., s ukupno 1,2 milijarde kuna prihoda od izvoza. Najveći izvoznici u Istarskoj županiji su Valamar Riviera d.d., PLAVA LAGUNA d.d. i MAISTRA d.d., s ukupno ostvarenih 3,5 milijardi kuna prihoda od izvoza.

Najmanji prihodi od izvoza po poduzetniku ostvareni su u Šibensko-kninskoj (0,5 milijuna kuna), Splitsko-dalmatinskoj (0,52 milijuna kuna) i Dubrovačko-neretvanskoj županiji (0,55 milijuna kuna).

Analiza prihoda od izvoza poduzetnika u odnosu na broj zaposlenih, pokazala je da su poduzetnici Vukovarsko-srijemske županije i po tom kriteriju prvi s 328,7 tisuća kuna prihoda od izvoza po zaposlenom. Na drugom su mjestu poduzetnici Varaždinske županije s 211,3 tisuća kuna, a treći poduzetnici Istarske županije s 211,3 tisuća kuna prihoda od izvoza po zaposlenom.
Fta
Najveći broj izvoznika (7.772), ali i uvoznika (8.705) je u županiji Grad Zagreb. U još 11 županija broj uvoznika veći je od broja izvoznika te je i na razini RH uvoznika više od izvoznika za 773 poduzetnika. Unatoč tome vrijednost izvoza veća je od vrijednosti uvoza u 18 županija, a u tri županije je manja, u Gradu Zagrebu izvoz je veći od uvoza za 23,6 milijarde kuna, u Zagrebačkoj županiji za 4,9 milijarde kuna i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji za 53 milijuna kuna. Slijedom navedenoga trgovinski saldo je pozitivan i na razini RH i iznosi 151,5 milijardi kuna i veći je 5,6% od trgovinskog salda u 2018. godini koji je iznosio 143,4 milijarde kuna.

Druga po broju izvoznika je Istarska županija s 1.887 izvoznika, a treća Primorsko-goranska županija s 1.704 izvoznika. Više od tisuću izvoznika imaju još dvije županije: Zagrebačka (1.661) i Splitsko-dalmatinska (1.329).

Pročitajte još

Srijedom se čita DuList!

Dulist

USUSRET 24. MARATONU Izaslanstvo Udruge lađara Neretve na prijemu kod predsjednika Republike Hrvatske

Dulist

ČETVRTO IZDANJE LUKSUZNOG MAGAZINA Stigao je novi Just Dubrovnik!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija