Aktualno

NARANČASTO UPOZORENJE Sutra nas očekuje obilna kiša i jako do olujno jug!

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za sutra, 26. studenoga 2021. narančasto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme i jako do olujno jugo za splitsko i dubrovačko područje, javlja Ravnateljstvo civilne zaštite RH.
Očekuje se, naime, lokalno obilna kiša i moguće grmljavinsko nevrijeme, ponajprije na jugu područja, s količinom oborine i do 70 mm.

-Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Mogući su poplavljivanje imovine i prometne mreže, prekidi opskrbe energijom, prekidi komunikacijske mreže kao i opskrba vodom. Budite oprezni u vožnji zbog zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima. Također budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča te prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu – navode iz Stžera civilne zaštite.

Na dubrovačkom području očekuje se jako do olujno jugo, od sredine dana će postupno slabjeti i okretati na umjeren do jak, u noći na vrlo jak jugozapadni vjetar. Očekuju se udari vjetra do 100 km/h. Budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

blank

I neverin.hr ističe kako je pred nama nova oborinska epizoda koja će posebno izdašna biti na Jadranu. -Projekcije našeg modela predviđaju da bi do početka novog tjedna na Jadranu moglo pasti između 100 i 200 mm kiše, osobito na krajnjem jugu zemlje! – navodi Neverin.

Foto: DHMZ; DuList

Pročitajte još

OBAVIJEST ELEKTROJUGA Provjerite tko je u utorak i srijedu bez struje

Dulist

JAVLJAJU VATROGASCI Uklonjen odron na cesti poviše Šumeta

Dulist

FOTO/VIDEO Da vi niste hrabri bili, ne bi mi trobojnicu vili…

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija