AktualnoUrednički izbor

NAPUSTIO NAS JE DR. ZDRAVKO LJEVAK Burić: Bio je istinski poznavatelj medicinskog umijeća

NAPUSTIO NAS JE DR. ZDRAVKO LJEVAK Burić: Bio je istinski poznavatelj medicinskog umijeća

U 87. godini života napustio nas je dubrovački liječnik dr. Zdravko Ljevak. Sjećanje na svog kolegu i prijatelja napisao je dr. Jure Burić, koji je, kako piše Fenix magazin, istaknuo kako je dr. Ljevak bio vrsni dubrovački liječnik, istinski poznavatelj medicinskog umijeća i pravi ‘Medicus universalis’ koji se i u poodmakloj dobi nije prestao baviti s onim što je ponajbolje u životu znao i činio.
-Znamo se dugo, tako reći od ‘malih nogu’. A onda tamo negdje pedesetih godina prošloga stoljeća, desetak godina stariji rođak Zdravko Ljevak, student medicine postade i moj uzor. Među inim, i radi njega sam zavolio taj poziv i sam postao ‘jedan od njih’.
Nije Zdravko imao lagan studentski život. Neimaština, siromašna majka koja je i sama jedva sa životom izlazila na kraj i otac politički emigrant u Argentini nisu mu mogli biti od neke pomoći. Stoga se Zdravka zapravo sam morao školovati. Radeći preko student servisa nekako bi preživljavao. Ali, sva ta neimaština nije bila razlogom da se u Zdravkovom indeksu ne nađu samo najbolje ocjene. Na ispit se nije izlazilo dok znanje nije bilo ravno onom pred kojim bi ispit polagao. Uvijek bi nakon ispita dobio izvrsnu ocjenu i čestitke ispitivača. Nakon završenog studija medicine, kada smo mu mi kao njegovi prijatelji organizirali pristojnu promociju na Zagrebačkom medicinskom fakultetu, naš Zdravko ode put Dubrovnika gdje upoznaje lijepu Boženu i s njom dobi troje divne djece. Dvoje od njih, Tomislava i Josip krenuše njegovim stopama (Josip je vrsni neurolog u bolnici “Rebro”, a Tomislava – “Tomy”- uspješna radiologinja u Švedskoj). Ovo “Tomy” njegova Tomislava je znala iskoristiti kada bi joj tata davao žlice juhe po dogovoru – “koliko slova u imenu, toliko žlica juhe”. Nakon onog “Tomy” prestala bi Tomislava jesti dajući tati do znanja kako on nju zove “Tomy”- a ne Tomislava. I tako bi “mala prefriganica” priuštila pet žlica juhe manje! Tome sam i ja jedne zgode svjedočio. Cijeli svoj radni vijek Zdravko je radio u Dubrovniku pri općoj medicini koju je i specijalizirao, a svoje znanje nadopunio kineskim umijećem akupunkture koju je usavršio u Kini. Zdravko je bio i ponajbolji dijagnostičar, jer kad bi on napisao dijagnozu nije trebalo ići dalje. A znano je kako je samo dobra i ispravna dijagnoza jamstvo i uspješne terapije – napisao je dr. Jure Burić, prenosi Fenix magazin.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist