Aktualno

NAKON PISANJA DULISTA Bumbete u Solitudu konačno u sustavu javne rasvjete

‘Bumbete’ u naselju poznatijem kao ‘Pervanovo’ u Solitudu konačno su zasvijetlile u sklopu sustava javne rasvjete. Čekali su to stanovnici čak 16 godina, otkad je naselje izgrađeno, a o rasvjeti se sve do nedavno brinula tvrtka Pervanovo. O ovom problemu pisao je DuList u studenom prošle godine, budući da se u zimskim danima nerijetko događalo da rasvjeta na ulici nije upaljena, o čemu su nam govorili i neki stanovnici. Podsjetimo, za plaćanje i održavanje rasvijetnih tijela na godišnjoj razini tvrtka Pervanovo je izdvajala oko 30 tisuća kuna. Potvrdio nam je to generalni direktor tvrtke Stjepan Vojinić.

Privatnik preuzeo odgovornost
— Tvrtka Pervanovo, kao privatna tvrtka, plaća rasvjetu tijekom 12 mjeseci, za sve ljude koji tamo žive. Da nema tvrtke Pervanovo, ne bi ni bilo rasvjete. Bio bi mrak. Preuzeli smo odgovornost za javno dobro i javni interes. Među ostalim, imamo puno djece, kao i starijih ljudi u naselju. Da se živi u mraku, to bi bilo neprihvatljivo – rekao nam je tada te dodao kako se može dogoditi da nekad nema svjetla u ulici. —To nije javna rasvjeta koja je uvijek pod nečijom 24-satnom skrbi. Tvrtka Pervanovo tijekom sezone, od 1. svibnja do negdje 1. listopada, dok ima gostiju, osigurava osobu koja 24 sata nad tim bdije. Dok se od 1. listopada do 1. svibnja može dogoditi koja noć da padne napon ili sklopka ili da se dogodi nekakav incident sa strujom i da se ne reagira odmah. Niti je tvrtka Pervanovo dužna niti obvezna time se baviti, ali kad god možemo i koliko god možemo, mi plaćamo i održavamo rasvjetu. Dakle, tvrtka gratis održava rasvjetu za sve u tom dijelu grada – naglasio je.

Tražili, ali…
Istaknuo je također kako su nekoliko puta tražili od Grada Dubrovnika da preuzme navedenu rasvjetu, odnosno da je uvrsti u sustav javne rasvjete Grada Dubrovnika. Posebno iz razloga što svi vlasnici i suvlasnici stambenih objekata u naselju redovno plaćaju komunalni doprinos i naknadu, iako nemaju javnu rasvjetu. No, njegovim riječima, uvijek bi dobili odbijenicu. To su opovrgnuli iz Grada Dubrovnika. —Traženje navedene tvrtke o uvrštenju elemenata rasvjete koji se ne nalaze na javnoj površini nego na suvlasničkim dijelovima parcela stambenih objekata u privatnom vlasništvu u sustav javne rasvjete Grada Dubrovnika nije odbijeno. Naime, po zaprimanju zahtjeva za preuzimanje javne rasvjete u sustav održavanja Grada Dubrovnika proveden je očevid s potrebnim mjerenjima i utvrđeno je da trenutno ne postoje uvjeti za spajanje na sustav zbog potencijalnog preopterećenja TS Babin Kuk iz koje se napaja javna rasvjeta Ulice Vatroslava Lisinskog. Kako bi se provelo spajanje navedenih elemenata potrebno je izvršiti dokup snage mjernog mjesta u Riječkoj ulici, a taj zahvat iziskuje i građevinske radove. Stoga je navedeno planirano u 2023. godini – naglasili su nam u službenom odgovoru iz Grada Dubrovnika pred kraj prošle godine.

Dodatni radovi
Planovi su se, srećom, realizirali pa je i ovo naselje konačno uvršteno u sustav javne rasvjete. Potvrdili su nam to iz Gradske uprave, nakon što su na terenu provedeni dodatni radovi. —Stanari naselja ‘Pervanovo’ u Ulici Vatroslava Lisinskog, od kućnog broja 43 do 59, podnijeli su zahtjev za spajanjem rasvjete na sustav javne rasvjete Grada Dubrovnika te da se ista preuzme u redovno održavanje. Slijedom navedenog Grad Dubrovnik preuzeo je u sustav javne rasvjete osam stupova sa svjetiljkama. Kako bi rasvjetu spojili na trasu javne rasvjete u Ulici Vatroslava Lisinskog bilo je potrebno postaviti još jedan dodatni stup sa svjetiljkom – istaknuli su u odgovoru za DuList iz Grada Dubrovnika. Ukupni trošak poduzetih aktivnosti, a koje uključuju prekopavanje ceste, asfaltiranje i jedan stup sa svjetiljkom iznosi sedam tisuća eura. afr

Objavljeno u tiskanom izdanju 22. ožujka 2023.

Pročitajte još

HACKATON 2023 Prvo mjesto osvojila ekipa Unidu 1 i uređaj za prevenciju požara

Dulist

STIGLI REZULTATI Prvo ovogodišnje ispitivanje kakvoće mora na plažama

Dulist

IVEKOVIĆ I TABAK PODNIJELI OSTAVKE Mihaela Mikulandra nova direktorica Čistoće

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija