Aktualno

NAKON 15 GODINA Grad se konačno rješava kredita Dubravke Šuice

Zadnjeg dana svibnja Grad Dubrovnik isplatit će posljednju ratu kredita kojega je prije 15 godina podigla tadašnja gradonačelnica Dubravka Šuica za projekt stanogradnje. Riječ je, podsjetimo, o 40 milijuna kuna kreditnog zaduženja kod Zagrebačke banke iz 2006. godine kojega je Grad­ska uprava Dubravke Šuice podigla u svrhu kupnje zemljišta za stanogradnju na Nuncijati. Točnije za projekt koji se zapravo do dana današnjega nije realizirao. Tako je bivša gradonačelnica, pisali smo već ranije, ostavila kreditno zaduženje u nasljeđe gradonačelnicima u tri iduća mandata, a ukupna godišnja obveza po njemu iznosi 1.518.920 kuna te se otplaćuje mjesečno. Šuica je imala velike planove za Nuncijatu, a upravo je stanogradnju na ovom gradskom predjelu proglasila ključnim dijelom svog drugog mandata.

Ostavila kredit, ne projekt
Željela je, naime, Nuncijatu pretvoriti u novi urbani dio Dubrovnika u kojem su se trebale zadovoljiti stambene potrebe građana, a u planu je bila i gradnja vrtića, škole, kulturnih ustanova… Kupljeno je tako 50 tisuća kvadrata zemljišta po cijeni od 50 milijuna kuna, s tim da je iz Proračuna izdvojeno 10 milijuna kuna, a ostalo se osiguralo spomenutim kreditom. Svojim projektom stanogradnje od Mokošice preko Nuncijate do Solituda htjela je zbrinuti stradalnike Domovinskog rata, socijalne slučajeve, mlade parove i sveučilišne profesore. Svi ti planovi pali su u vodu, a njena gradska uprava uspjela je po modelu POS-a izgraditi tek 67 stanova u Mokošici. No, iza nje ostao je kredit koji tako ističe za nešto malo više od mjesec dana.
Uz to zaduženje, Grad Dubrovnik ima još četiri kredita s tim da su dva još u fazi korištenja. Kako nam navode iz Gradske uprave trenutačni postotak zaduženja iznosi 23,1 posto. Nakon isplate kredita iz 2006. godine postotak zaduženja Grada Dubrovnika bit će 22,5 posto. No, napominju kako se navedeni postotak izračunava na osnovu prihoda 2020. godine u kojoj je Grad Dubrovnik izgubio više od 150 milijuna kuna prihoda.

Prvi sljedeći isplaćujemo 2029.
Prvi idući kredit Grad će isplatiti tek 2029. godine, a riječ je o zaduženju kod HBOR-a na iznos od 87,6 milijuna kuna. Kredit je uzeo bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić za cestogradnju, Lazarete i Groblje Dubac. Realizacija kredita vrijednog 87.696.520,59 kuna bila je 11. listopada 2012. godine, a otplata je počela 31. prosinca 2015. Ukupna godišnja obveza po ovom kreditu iznosi 8.991.876 kuna te se otplaćuje kvartalno. Inače, zadnja rata dospijeva 30. lipnja 2029. godine.
Prvotni iznos zaduženja iznosio je, podsjetimo 99 milijuna kuna. Novci su se trebali namijeniti za projekt izgradnje groblja na Dubcu (40 milijuna kuna), za obnovu Lazareta (20 milijuna) i za program Cestogradnja – rekonstrukcija 2012.–2014. (39 milijuna kuna). Međutim, u svibnju 2014. Gradsko vijeće Grada Dubrovnika donosi odluku o preraspodjeli sredstava iz HBOR-ovog kredita na način da je sa stavki cestogradnje i Groblja Dubac dignuto 15 milijuna kuna te prebačeno na stavku Projekt Lazareti. Na koncu, dio sredstava namijenjenih za Groblje Dubac nije iskorišten pa je konačni iznos ovog kreditnog zaduženja 87.696.000 kuna.
-Do kraja lipnja ove godine trebali smo početi raditi groblje na Dupcu jer nam inače ide 3 milijuna kuna kamata na već uzeti kredit, ali od toga neće biti ništa. Zato ćemo 13 milijuna kuna kredita vratiti HBOR-u i prekidamo s projektom groblja na Dupcu – rekao je u svibnju 2015. godine Vlahušić najavivši vraćanje dijela sredstava HBOR-u. Ne treba zaboraviti kako je Vlahušić gradsku blagajnu zadužio u zadnjoj godini svog prvog mandata, a s ovim se zaduženjem, zanimljivo, nije slagala njegova prethodnica Dubravka Šuica. Vlahušić je gradsku blagajnu želio još jednom zadužiti, taman uoči izbora 2017. i to za novih 100 milijuna kuna. No, to mu nije prošlo za rukom jer mu Proračun nije dobio podršku Gradskog vijeća.

4,22 posto ukupnih rashoda
Šest godina nakon Vlahušićevog zaduženja, gradonačelnik Mato Franković uzima kredit također kod HBOR-a na iznos od 132 milijuna kuna za projekte kao što su Osnovna škola Montovjerna te kupnja Vile Čingrije. Kredit je realiziran 28. kolovoza 2018. godine, a počeo se otplaćivati tek nedavno, točnije 31. ožujka 2021. godine. Njegova zadnja rata dospijeva 31. prosinca 2030. godine. Ukupna godišnja obveza po ovom kreditu iznosi 14.853.935 kuna i otplaćuje se kvartalno. Ovo zaduženje gradski vijećnici podržali su jednoglasno. Godinu dana kasnije gradska blagajna zadužuje se kod OTP banke za 38 milijuna kuna za kupnju stanova u Mokošici. Kako navode iz Gradske uprave, djelomična realizacija kredita je bila 19. lipnja 2019. godine. Početak otplate je 31. ožujka 2023. godine, a zadnja rata dospijeva 31. prosinca 2032. godine. Ukupna godišnja obveza po ovom zaduženju Gada iznosi 4.206.738 kuna i otplaćuje se kvartalno. Kredit je, napominju iz Grada, trenutno još u fazi korištenja.
Posljednje zaduženje dogodilo se prošle godine. Tada je, naime, kod Zagrebačke banke za društvenu infrastrukturu uzet kredit na iznos od skoro 80 milijuna kuna. Djelomična realizacija kredita, koji je još u fazi korištenja, bila je 7. prosinca 2020. godine, a kredit će se početi isplaćivati tek 31. siječnja 2022. Zadnja rata dolazi na dospijeće 31. prosinca 2032. godine. Inače, ukupna godišnja obveza po ovom zaduženju iznosi 8.451.162 kune i otplaćuje se mjesečno.
Za kraj istaknimo kako će na ime svih kredita u ovoj godini Grad morati izdvojiti iznos od 24.478.696,30 kuna ili 2.039.891,191 kuna mjesečno.
— Ako se navedeni iznos obveza plaćanja usporedi s ukupnim očekivanim prihodima u 2021. godini, jasno je kako godišnji trošak kredita predstavlja 4,22 posto ukupnih rashoda Grada Dubrovnika – za kraj su poručili iz Grada Dubrovnika.

Iz tiskanog izdanja od 21. travnja 2021.

Pročitajte još

TURISTIČKI SEKTOR ZABRINUT Za ‘špicu’ nema straha, ali predsezona nam ovisi o razini procijepljenosti

Iva Dedo

POVIJESNI TRENUTAK Nakon 1277 dana završena je izgradnja Pelješkog mosta!

Dulist

OD PONEDJELJKA Na ovim parkiralištima Sanitata nećete moći parkirati zbog snimanja

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija