Kultura

NAJTRAŽENIJE KUNDURICE U GRADU Mara i Kata od sutra na Kazermi

DLJI Mara i Kata c Marko Ercegovic 0

Dramska uspješnica Mara i Kata, autorski projekt Saše Božića ostvaren u suradnji s glumicama Natašom Dangubić i Doris Šarić-Kukuljicom, i ovog ljeta dio je programa Igara. Najtraženije kundurice u Gradu na Kazermi će komentirati recentna gradska događanja sutra i prekosutra, 5. i 6. kolovoza u 21:30 te u ponedjeljak, 7. kolovoza u 20:30 i u 22:30. Ulaznice za sve izvedbe su rasprodane.

Predstava za koju ni u četvrtoj festivalskoj sezoni ne jenjava interes publike, vodi nas kroz tri razdoblja: dubrovačku sadašnjost, prošlost koja nas vraća u devedesete, vrijeme poslijeratne privatizacije, uništavanja tvornica i dubrovačke industrije te rasprodaje nekretnina, dok je posljednja daleka budućnost. Ovaj tandem dubrovačkih kundurica svojim jedinstvenim humorom, tempiranim komičnim obratima, originalnim jezikom i apsurdnim shvaćanjem mudrosti svakodnevnog života, neumorno kritizira sve i svakoga. Međutim, istinska tema koja povezuje sva tri vremenska razdoblja je gubitak stanovništva, a počinje s 500 stanovnika unutar zidina i kulminira u 2040. godini, kada Mara i Kata ostaju posljednje stanovnice Grada, ostavljajući publiku s razmišljanjem o vrijednosti našeg identiteta i zajednice.

Ovaj autorski projekt redatelja Saše Božića nastao je u suradnji s dramskim umjetnicama Natašom Dangubić u ulozi Mare i Doris Šarić-Kukuljicom u ulozi Kate, a inspiriran je legendarnom emisijom HR Radio Dubrovnika Na posjedu u kundurica te knjigom Dubrovačke kundurice Dese Begović Mrkušić, ali Mara i Kata zapravo počinju tamo gdje originalna radio snimka završava.

Rođen 1979. u Vinkovcima, Saša Božić diplomirao je Kazališnu režiju i radiofoniju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 2006. godine, a tijekom formalnog visokoškolskog obrazovanja educira se i u području suvremenog plesa i koreografije u izvaninstitucionalnim edukacijskim programima. Ostvario je niz samostalnih kazališnih projekata i režija među kojima se ističu Grižula Marina Držića, Mara i Kata u suradnji s glumicama Natašom Dangubić i Doris Šarić-Kukuljica, Skup: igre, Glorija Ranka Marinkovića, Nora Henrika Ibsena, Gospođa Bovary te (Pret) posljednja panda ili statika. Osnivač je i umjetnički voditelj kazališne grupe de facto, a u kolaboraciji s Ksenijom Zec, ostvario je niz nagrađivanih projekata za djecu i mlade te autorskih radova. U koautorstvu s Dorom Ruždjak Podolski napisao je dramski tekst Rent a friend, čija je produkcija nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta. Docent je na Katedri scenskog pokreta pri Odsjeku glume Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu

Pročitajte još

ZAKLJUČENA KAZALIŠNA SEZONA Ekstravagantna predstava ‘Lulu XX’ kao poklon publici

Dulist

VEČERAS U CAVTATU Pučki zbor Konavle ima svoj prvi samostalni koncert

Dulist

IZLOŽBA, FILM I DISKUSIJA U LAZARETIMA Stvaranje doma u migraciji

Dulist