Županija

Najposjećeniji dan Festivala Kinookus

Najposjećeniji dan Festivala Kinookus

Jučer su u Stonu i Malom Stonu svi smještajni kapaciteti bili popunjeni, a projekcije i predavanja posjetitelji su pratili i stojeći.

 Filmski dio programa u sekciji Okušavanje započeo je u 10 sati, u zatvorenom kinu Arcimon, reprizama nekih od filmova koje su gledatelji mogli vidjeti prethodnih dana poput odličnih ostvarenja Plinovod i Bez šminke.
 
Kinopokus sekcija, organizirana u suradnji s udrugom Čovjek na Zemlji, najmlađima je ponudila tri kreativne radionice: Slow Food radionicu edukacije osjetila u kojoj su voditelji Marijeta Čalić i Denis Bogoević-Marušić djeci predstavili neke od sorti grožđa iz pelješkog kraja, njihove osobitosti i gastro-kulturalni značaj za naše podneblje. U radionici urešivanja svečanih trpeza, polaznici su s akademskom slikaricom Ivanom Selmani izrađivali lampione od papira različitih oblika, koje su zatim punili stonskom soli. Na travnjaku ispred Kneževog dvora, pod vodstvom Morane Depoli i Mateja Tapina, najmlađi su izrađivali šuškave instrumente kojima su kasnije svi zašuškali u ritmu Vrtuljak Kluba. Reakcija djece i roditelja na edukativno-glazbene točke Olija, Oba i Flokija bila je toliko dobra da su sve numere izveli na bis.
 
Dugoočekivano predavanje povjesničara umjetnosti i člana Udruge Kinookus Ivana Vigjena o ulozi hrane u diplomaciji Dubrovačke Republike izazvalo je toliki interes da atrij Kneževog dvora nije mogao primiti sve posjetitelje te su neki ovo iznimno zanimljivo predavnje, bogato primjerima iz povijesti i književnosti, morali pratiti sjedeći na prostoru ispred atrija. Tijekom predavanja publika je imala priliku kušati stonsku tortu i Dubrovačku malvasiju obitelji Crvik.
 
Nakon predavanja posjetitelji su se preselili u prostor otvorenog kina Arcimon gdje je prikazan grčki film Tisuću izgubljenih golf loptica. To je bila nesumnjivo najposjećenija projekcija u redovnom programu Kinookus FFF-a. Tema izgradnje velikog turističkog naselja s golf terenima na Kreti uzburkala je lokalne duhove te je razgovor koordinatora Festivala Iva Kara-Pešića s prokuristom tvrtke Razvoj golf d.o.o. Ivanom Kusalićem i koordinatorom Inicijative Srđ je naš Đurom Caporom publika pratila s velikom pažnjom. U zamjenjenim ulogama, Kusalić i Capor nisu propustili priliku razmjeniti po koju strijelicu. Nakon razgovora kino je i dalje bilo prepuno jer je uslijedila projekcija filmskog hita Chef s Jean Renoom u glavnoj ulozi.
 
Nesumnjivo naljepši dan na ovogodišnjem Kinookus FFF-u završen je plesom uz odličan groove DJ Funk you! i DJ D-gree.
 
Večeras u prostoru tvrđave Arcimon u 21.30 sati održava se ceremonija zatvaranja trećeg Kinookus FFF-a uz dodjelu Velike i Male kamenice, filmskih nagrada za najbolji dugometražni i kratkometražni film po izboru publike. 
 
Danas Kinobus s Pila za Ston kreće s Pila u 16 sati, a povratak prema Dubrovniku bit će organiziran po završetku programa.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist