Kultura

Najmlađa glazbena publika uživala u izvedbi ‘Orašara’

U sklopu programa Mjeseca hrvatske knjige koji se ove godine održava pod motom „Razlistaj se“, Udruga Mala opera je u Dubrovačkim knjižnicama u srijedu premijerno izvela glazbenu priču za djecu „Orašar“. Autori koncepta i izvođači bili su pripovjedač Zdenko Niessner i pijanistica Danijela Petrić.

Na ovom edukativnom koncertu koji je isti dan imao dvije izvedbe mali slušatelji upoznali su se s pričom njemačkog književnika E. T. A. Hoffmanna uz projekciju originalnih ilustracija iz prvih izdanja ovog djela. Uzbudljivu pripovijest o Orašaru pratile su najljepše stranice klasične glazbe za djecu iz pera P. I. Čajkovskog koji je priču pretvorio u prekrasan božićni balet.

Inače, figura orašara, poznata i kao božićni orašar, dekorativna je inačica drobilice za orahe koja se najčešće izrađuje kao igračka vojnika. U njemačkoj tradiciji figura orašara je simbol sreće koja tjera zle duhove. Gotovo svi orašari koji su nastali prije prve polovice 20. stoljeća su funkcionalni, dok velik dio modernih orašara ima samo dekorativnu svrhu.

Ovim projektom, uz potporu Grada Dubrovnika, nastavlja se već dugogodišnja uspješna suradnja Dubrovačkih knjižnica i Male opere iz Zagreba u cilju razvoja i odgajanja najmlađe glazbene publike.

Pročitajte još

Dubrovački kolekcionari pridružili se obilježavanju 750 godina Dubrovačkog statuta!

Dulist

Kazalište Marina Držića ni ovaj tjedan neće iznevjeriti vjernu publiku!

Dulist

‘LABIA MAGICA’ Mercedes Bratoš izlaže u Umagu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija