Sport

Najdužom gimnastičkom špagom na svijetu od 2248 metara oboren dosadašnji rekord

Najdužom gimnastičkom špagom na svijetu od 2248 metara oboren dosadašnji rekord

Ovogodišnje 14. izdanje DOBRO World Cupa u sportskoj gimnastici održat će se od 5. do 11. lipnja u Osijeku, a najbolja uvertira u spomenuti sportski događaj bila je subotnja promocija istog u čak 7 gradova diljem Hrvatske.

Građani Zagreba, Splita, Rijeke, Dubrovnika, Zadra, Čakovca i Osijeka i ove godine su imali priliku sudjelovati u gimnastičkom pothvatu ‘Najduža gimnastička špaga na svijetu’. Kroz sada već prepoznatljiv projekt, veliki i maleni, sportaši i amateri predvođeni profesionalcima okupili su se na lokacijama 7 hrvatskih gradova i krenuli u obaranje rekorda iz 2021., koji je iznosio 1349 metara. Ove godine, okupljeni su napravili špagu dugu 2248 metara i samim time oborili postavljeni rekord od prije dvije godine. Ovogodišnji grad rekorder bio je Čakovec, u kojemu su okupljeni zajedničkim snagama postigli impresivan rezultat od čak 743 metara.

-Ususret četrnaestom po redu Svjetskom kupu u Osijeku proveli smo, već tradicionalnu, najavnu manifestaciju – ‘Najdužu gimnastičku špagu na svijetu’. Ove godine špagom smo uspješno povezali čak sedam hrvatskih gradova, što predstavlja izvrsnu promociju sporta, a i turizma za cijelu Hrvatsku. Uvijek nam je drago mlade poticati na bavljenje sportom, a upravo gimnastika, kao baza svih sportova, predstavlja izvrstan početak sportske karijere – izjavio je Vladimir Mađarević, direktor natjecanja DOBRO World Cup, ispred GD Osijek – Žito.

-Točno u podne, pucnjem topa Zrinske garde iz Starog grada Zrinskih, započela je ovogodišnja čakovečka špaga u organizaciji Gimnastičkog kluba ‘Marijan Zadravec Macan’ Čakovec, gradske i županijske sportske zajednice te Turističke zajednice grada Čakovca. U samom srcu grada, a sa simboličkim početkom kod zastava grada, županije, Hrvatske i Europske Unije, u špagi su svoje mjesto zauzeli članovi Zrinske garde, predstavnici političkog, javnog i kulturnog života grada i županije, članovi sportskih klubova, sportaši i rekreativci, djeca i umirovljenici, brojni građani te promotori ovogodišnje čakovečke špage: najbolji međimurski sportaš Filip Ude i njegov gost, osvajač četiri olimpijske i tri svjetske medalje, vlasnik jednog velikog i pet malih kristalnih globusa svjetskog skijanja, Ivica Kostelić. Okupljeni sudionici stvorili su rekordnih 743 metara dugu špagu te ovog sunčanog proljetnog dana još jednom pokazali kako su Čakovec i Međimurska županija zaista grad i županija sporta – rekao je Mario Vukoja, ispred GK ‘Marijan Zadravec Macan’ Čakovec.

-Jako nam je drago što i ove godine, treću godinu zaredom sudjelujemo u ovom eventu. Eventu koji promovira gimnastiku, sport i vježbanje kao važan segment u našem društvu. Prošle godine nas je malo omela kiša, ali ove godine smo se baš zabavili. Hvala svima koji su došli i pozdrav svoj djeci i odraslima u svim gradovima koji uveličavaju ovaj događaj – rekao je Josip Morožin, ispred GK Salto Zadar.

-U Dubrovniku se drugi put održao projekt ‘Najduža gimnastička špaga na svijetu’. Jako smo sretni što imamo priliku sudjelovati u realizaciji najduže špage na našem prekrasnom Stradunu. Sezona je započela, tako da je i ove godine na Stradunu bilo jako puno znatiželjnih turista, a po njihovim licima i okidačima na foto aparatima vjerujemo da ih je naša špaga oduševila jednako kao i sam Grad – izjavila je Nikolina Klarić, ispred GK Dubrovnik.

-U Zagrebu se danas održala akcija pod nazivom ‘Najduža gimnastička špaga na svijetu’. Prošle godine nas je omela kiša, ali danas, usprkos kišovitom tjednu i sunce se osmjehnulo te obasjalo naše vrijedne gimnastičarke i gimnastičare. Uz znatiželjne poglede prolaznika koji su nas podržali uz pljesak, špaga je izvedena od strane klinaca i klinceza zagrebačkih i samoborskih klubova ritmičke i sportske gimnastike. Nadamo se da smo svojom akcijom doprinijeli da špaga u Hrvatskoj bude najduža na svijetu te da smo barem neke od prisutnih djevojčica i dječaka zainteresirali za gimnastiku – rekao je Ozren Rađenović, ispred GK Novi Zagreb.

-Na Riječkom Molo longu (riječkoj šetnici), danas se po drugi puta održala manifestacija pod nazivom ‘Najduža gimnastička špaga na svijetu’, koja je najava DOBRO World Cupa u Osijeku. Ovim se želi osvijestiti mlade, ali i sve ostale, o bavljenju sportom i zdravom načinu života. Došli su mnogi gimnastičari i gimnastičarke našega grada, ali i plesači i ostali sportaši u pratnji svojih roditelja i prijatelja. Nadamo se da je razglednica iz Rijeke otišla u vedrom tonu kakav smo mi doživjeli na samom mjestu te da je naša poruka otišla daleko – izjavila je Diana Lukašić, ispred GK Rijeka.

-U Splitu se po treći put održava manifestacija ‘Najduža gimnastička špaga na svijetu’, kojom spajamo hrvatske gradove počevši od Osijeka. Uživamo u ovoj zabavnoj i zanimljivoj afirmaciji hrvatske gimnastike te na taj način činimo dio velikog challenge-a gimnastičkog svjetskog kupa. Špagu su izveli sudionici i mahom članovi 9 gimnastičkih klubova. Dodatni šušur našem gimnastičkom događaju dodale su i svečanosti Sudamje povodom blagdana grada Splita, kao i brojni turisti koji su s posebnim zanimanjem pratili splitski dio špage na Zapadnoj obali – rekla je Deni Borozan, ispred GK Marjan Split.

Gimnastika kao zanimljiv, dramatičan i zabavan sport, posebice kada se događa na svjetskoj razini, ponovno je na trenutak zbližio velike i malene sportske entuzijaste i amatere te omogućio da sudjeluju u postavljanju novog veličanstvenog rekorda.

Foto Dino Avdić

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

PRIDRUŽI SE DU MOTION TIMU Otvorene su prijave za volontiranje!

Dulist

VAŽNA UTAKMICA SQUAREA Pobjede li Osijek u polufinalu su!

Dulist