Sport

NAJBOLJI STRIJELCI U GRADU Žana Bonačić: ‘Nadam se da nam je ovo natjecanje prvo u nizu’

NAJBOLJI STRIJELCI U GRADU Žana Bonačić: ‘Nadam se da nam je ovo natjecanje prvo u nizu’

Streljačko društvo Dragovoljac iz Mokošice domaćin je Prvenstva Hrvatske za seniore i seniorke zračnim oružjem te petog, ujedno i posljednjeg kola 1. Walther hrvatske lige. Kako nam je rekla predsjednica kluba Žana Bonačić, na ovom prvom visoko rangiranom natjecanju u streljaštvu koje će se od osnutka Republike Hrvatske održati u Dubrovniku, sudjelovat će olimpijci i reprezentativci, među njima i osvajači olimpijskih medalja. Uz to, pobjednike Walther kupa očekuju i vrijedne nagrade. Među natjecateljima neće biti i članova Dragovoljca. Njihovi se seniori, rekla nam je Bonačić, streljaštvom više bave rekreativno, budući da su natjecateljsko oružje prepustili pomlatku.

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo
— Naši seniori uglavnom gađaju više rekreativno, a natjecateljsko smo oružje ostavili djeci jer jednu pušku ne može koristiti više članova ako ćete postizati vrhunski rezultat – rekla je za DuList predsjednica Dragovoljca. Budući da se natjecanje, koje je na rasporedu 10. i 11. travnja u dvorani u Gospinom polju odvija u vremenu pandemije virusa covid-19, njegova organizacija bila je zahtjevna i, kako je dodala, još uvijek jest. No, vrlo je važno kako za promociju ovog sporta tako i za sam Dubrovnik. Inače, u svibnju se, najvjerojatnije u Osijeku, održava Europsko prvenstvo pa će dubrovačko natjecanje ujedno biti i kvalifikacijsko upravo za to prvenstvo.
— U Dubrovniku očekujemo najbolje strijelce, olimpijce i svjetske prvake u pojedinim kategorijama. Nažalost u našem gradu, ali i u Dalmaciji situacija je kada govorimo o ovom sportu dosta loša jer se dosta klubova zatvorilo, a mnogi od njih više ne rade s djecom. Lovci nešto malo održavaju discipline skit i trap, ali kada govorimo o zračnom oružju, tu smo mi i Dalmacija Cement. Imamo i Pločane no oni su se dali u drugo oružje. Zato u Slavoniji ovaj sport cvjeta, a i Zagreb je jak s desetak klubova – govori Bonačić naglasivši kako je streljana Pampas u Osijeku dostatna i za svjetska natjecanja, a gradi se još jedna.

Nepoznat sport
— U nas je to nepoznat sport i stvarno se teško probiti. Strašno mi je žao što u dvorani u Gospinom polju neće biti gledatelja, jer nam je želja ovaj sport što više promovirati u Dubrovniku, ali mi je drago da se natjecanje održava da se zna da se ipak nešto događa – govori nam. Dobili su i ‘zeleno svjetlo’ Stožera civilne zaštite i policije, a natjecanje će se održati uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera. Očekuje se oko 150 natjecatelja, s tim da će se isti podijeliti u skupine od po 30, a na mjestu gađanja postavit će se i paravan između svakog natjecatelja. Naglašava kako je streljaštvo izuzetno bitan sport za djecu radi drža-nja i koncentracije, a idealan je i za onu djecu koja nisu za ekipne sportove. Iziskuje i snagu i veliku koncentraciju pa je dobar i za hiperaktivnu djecu, baš kao i za djecu s problemima u razvoju.

NAJBOLJI STRIJELCI U GRADU Žana Bonačić: ‘Nadam se da nam je ovo natjecanje prvo u nizu’

Stigli i rezultati
SD Dragovoljac ove godine obilježava i svoju desetu obljetnicu postojanja, a kroz klub je u proteklom razdoblju prošlo oko 160 članova. Danas ima 30 aktivne djece i 30 aktivnih seniora, a zadnjih godina počeli su ostvarivati i rezultate. Njihove su kadetkinje prošle godine ekipno bile treće u Hrvatskoj, a Tea Čvrljak i Ana Tomšić natjecale su se i na Prvenstvu Hrvatske. Čvrljak je osvojila osmo mjesto, a Tomšić deseto u standard oružju. Lidija Vukelić je pak bila osma u serijskom zračnom oružju. S dolaskom rezultata klub je ušao i u financiranje Dubrovačkog saveza športova, što im je svakako dalo novi vjetar u leđa.
— Prvih nekoliko godina postojanja bilo je izuzetno teško, dok nismo počeli ostvarivati neke konkretne rezultate. Zadnje dvije, tri godine imamo pot-poru Dubrovačkog saveza športova, no u današnjoj situaciji s koronavirusom teško je kao uostalom i svim klubovima i sportovima. Dubrovački savez športova se trudi maksimalno olakšati i pomoći u pokrivanju režija i osnovnih stvari koje nam trebaju za normalno funkcioniranje – govori Bonačić. Inače Dragovoljac djeluje u Mokošici, u prostoru skloništa kojega su pretvorili u streljanu vlastitim trudom i zalaganjem. Nažalost, koronavirus zaustavio je i treninge. Treniralo se nešto prošlog ljeta kad je došlo do popuštanja epidemioloških mjera, no kako rade u zatvorenom prostoru, treninga nema već nekoliko mjeseci. Pitali smo hoće li to utjecati na spremnost njihovih članova za nova natjecanja.
— Hoće svakako, ali ne možemo ništa promijeniti. Takvo je stanje i u drugim sportovima. Nadamo se da će i tome doći kraj pa da ćemo krenuti opet ispo-četka – rekla nam je.

Gust i ljubav
Ona osobno streljaštvom se počela baviti još prije Domovinskog rata, u vrijeme kada je u Dubrovniku bilo dosta streljačkih klubova. Na Babinom kuku je bila streljana, a i Osnovna škola Lapad imala je streljaštvo u sklopu dodatnih aktivnosti. Upravo tu počela je s treninzima. ‘A onda je došao život, udaja, djeca…’, priča nam. No, kada se preselila u Mokošicu doznala je za klub u kojemu djeluje od 2012. godine. S vremenom je položila za trenericu i suca, a danas je na funkciji predsjed-nice kluba.
— To je gust i ljubav – kratko je dodala. Napomenula je kako su im svi mak-simalno izašli u susret kod organiza-cije natjecanja koje nas očekuje za vikend, a isto se organizira u suradnji s Dubrovačkim savezom športova, Gradom Dubrovnikom i Dubrovačko-nere-tvanskom županijom.
— Nadam se da će ovo biti prvo u nizu natjecanja koja ćemo organizirati u Dubrovniku – rekla nam je Žana Bonačić za kraj.

 

 

Pročitajte još

[FOTO] PARSKI GO Održano 25. Europsko prvenstvo u Dubrovniku

Dulist

Iva Oberan, Petrunjela Pavić i Josip Bulić na Europskom prvenstvu u zagrebačkoj Areni

Dulist

Piturima gradonačelnik čestitao osvajanje duple krune

Dulist