Grad

Nagrada Proto-archu za rješenje platoa u parku Gradac

Projekt projektantskog ureda Proto-arch, Hortikulturne revitalizacije i ozelenjivanja platoa u parku Gradac dobitnik je posebnih nagrada Održiva gradnja te Društvena vrijednost na hrvatskom prednatjecanju za međunarodnu Graditeljsku nagradu CEMEX za 2022. godinu.

– Ističemo kako je segment krajobraznog uređenja za predmetni projekt izradila Mia Erak, dipl.ing.kraj.arh. (Studio Landa d.o.o.). Predmetnim projektom u dijelu bitnom za održivu gradnju uz ozelenjivanje predmetnog platoa riješena i problematika oborinske odvodnje s platoa. Naime, ovim projektom otjecanje oborinske odvodnje s platoa usmjereno je u jednu točku te se sva oborinska odvodnja s platoa odvodi u smjeru zapada prema moru te time sprječava dodatno ispiranje podloge platoa i pojavu klizišta. Također je potrebno istaknuti i dodatnu funkciju implementiranog GBU Root Space sustava, a to je da isti djeluje kao ‘buffer’ za sabiranje oborinskih voda jer cca 45% volumena tla unutar sustava sačinjavaju pore pa je time moguće trenutno zaprimiti višak vode za vrijeme intenzivnih oborina te time spriječiti kratkotrajne poplavne efekte. U dijelu projekta vezanog za društvenu vrijednost projekta smatramo bitnim istaknuti kako se ovim projektom postiglo se izravno poboljšanje mikroklimatskih uvjeta na prostoru platoa i ostvario direktan utjecaj na zdravlje ljudi koji borave na navedenom prostoru. Također se postigla redukcija potrošene energije koja je potrebna za hlađenje automobila koji odlaze s parkirališta. Uz navedene prednosti, razvijanjem zelene infrastrukture na predmetnom području utjecalo se na smanjenje zagađenja filtriranjem štetnih lebdećih čestica u zraku i smanjenjem stakleničkih plinova, a istodobno se poboljšala percepcija kvalitete urbanog područja. Predmetnim projektom dijelom se riješio gorući problem stanovnika stare gradske jezgre Dubrovnika na način da se na navedenom platou osigurao prostor s 89 parkirališnih mjesta za njihovu upotrebu koji se naplaćuje mjesečno putem izdavanja povlaštenih parkirališnih karata – naglasila je o projektu Lea Đurović Ruso iz Proto-archa.

Vište potražite ovdje.

Pročitajte još

GRADSKI PROJEKTI KOJI SE OBEĆAVAJU, ‘CRTAJU’ I ‘GRADE’ GODINAMA Koliko mandata treba proći od nacrta do realizacije?

Andrea Falkoni Račić

Nakon pisanja DuLista uklonjen raspadnuti muo na Piplićima. Hoće li se vratiti ili je to – to?

Dulist

ODVJETNICA VIKTORIJA KNEŽEVIĆ Gradonačelnik vrši spin! Žarkovica jest zelena zona, međutim…

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija