Koronavirus u Hrvatskoj

NACIONALNI STOŽER U Hrvatskoj 10 novih slučajeva koronavirusa

stozer beros

U protekla 24 sata imamo 10 novooboljelih od koronavirusa, što je ukupno 1881 u Hrvatskoj. Nemamo preminulih osoba, ukupno ih je 47. Dva bolesnika koja su preminula u Splitu, preminuli su u razdoblju nakon jučerašnje pressice splitskog stožera do naše. Ovi su brojevi egzaktni. Ukupno je testirano 25 610 osoba, hospitaliziranih je 324, kod kuće je 766 osoba, na respiratoru je 18 osoba, pet manje nego jučer, a ozdravljenih je ukupno 771. U samoizolaciji je 13 593 osoba – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite ovog ponedjeljka.

Ministar Davor Božinović naglasio je kako je petnaest županija tražilo i dobilo suglasnost ukidanja propusnica unutar njih. Među njima je i naša županija, koja bi se preogranizirala u tri cjeline, o čemu više možete čitati ovdje.

– Stvari se mogu, što se tiče epidemiloške situacije, vratiti na staro ako se pogorša. Cilj ovog sustava bio je usporiti kretanje na područjima Hrvatske, a upravo ta odluka imala je veliku ulogu u sprječavanju širenja pandemije. Pozivamo građane da i dalje budu racionalni te da i nadalje mjesto stanovanja napuštaju samo u slučaju potrebe. Glavno pravilo je i dalje ostani doma – istaknuo je Božinović, naglasivši kako su tražili pomno praćenje situacije od strane svih županijskih stožera.

Među brojnim upitima novinara, zanimljivo je istaknuti odgovor Krunoslava Capaka o bavljenju sportom.
Kolektivni sport je problem. Razmatramo popuštanje mjera vrhunskim sportašima, naglasio je Capak, a o serološkom testiranju rekao je pak:

– Prva studija bit će na 1100 ispitanika. Ta su nam istraživanja interesantna da vidimo koliko je naša populacija prokužena s virusom, koliko uopće u populaciji ima asimptomatskih. Reagencije očekujemo do petka pa se nadam da će brzo biti provedena testiranja – kazao je Capak. Dodao je detaljne upute za ugostiteljske objekte i pekare.

– Sad su date vrlo detaljne upute za rad objekata, vidi se da ima puno nejasnoća, ne možemo pisati traktate o tome koliko stol mora biti udaljen od vrata. Bilo bi dobro da rade dvije osobe, da jedna naplaćuje, a druga izdaje robu. U pekarama istina je da ljudi rade i s novcem i s robom, ali oni robu uzimaju s drugim papirom, ili s rukavicama – naglasio je Capak.

– Danima komuniciramo kako će vlada RH napraviti jedan dokument u kojem će se biti navedene sve aktivnosti koje bi se u nekim fazama mogle otvarati, odnosno mjere koje bi se mogle popuštati. Stožer će onda o tome dati svoje mišljenje – istaknuo je.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist