Aktualno

Načelnik Knežić: U 2021. Dubrovačko primorje očekuje realizacija brojnih izazovnih projekata

Unatoč krizi, i iza Općine Dubrovačko primorje uspješna je godina. Iako su zbog koronakrize bili primorani smanjiti opseg predviđenih aktivnosti, uspješno su realizirali niz za općinu važnih projekata, otkriva nam načelnik Nikola Knežić.

— Među najvažnijim projektima veliko je cestovno križanje i cesta od Jadranske magistrale do naselja Grbljava i Majkovi, zatim završetak vodovoda u Majkovima u dužini od šest kilometara cjevovoda s vodospremom, izgradnja Zavičajne kuće Dubrovačkog primorja, izgradnja reciklažnog dvorišta u Poslovnoj zoni Banići. Imamo od ove godine i novi interventni heliodrom, rekonstruirali smo vodovod i odvodnju naselja Slano, potom rivu u Osminama. U tijeku su još i veliki projekti poput izgradnje velike ceste na području Čepikuće – Lisac – Rudine u iznosu od 20 milijuna kuna, zatim velika cesta od Čepikuća do Trnovice vrijedna devet milijuna kuna, izgradnja dvotračne ceste u obuhvatu Marine Slano gdje će se još u sklopu nje izgraditi nogostup i javna rasvjeta, oborinska odvodnja te ostale instalacije u iznosu od pet milijuna kuna. Od cestovnih projekata trebamo spomenuti i rekonstrukciju ceste od Mravinjca do Čepikuća uz uređenje potrebne cestovne infrastrukture za dodatnu sigurnost. Izgrađena je također u ovoj godini i cesta do groblja u Trnovi – istaknuo je načelnik Knežić.

Novi hotel u Slanome

U Poslovnoj zoni Banići u tijeku je izgradnja kolektora fekalne odvodnje, tu je i izgradnja šetnice i obnova fekalnog kolektora na području Slađenovića, nabava montažne ribarnice putem fondova Europske unije za rivi u Slanome.

— Izgrađena je i opremljena nova kuhinja u sklopu Dječjeg vrtića Slano, nabavili smo sto spremnika za odvojeno prikupljane otpada te smo ih postavili na 25 lokacija na području cijele Općine. Izgradili smo i opremili streljanu u Visočanima, a u tijeku je izgradnja komunalnih vezova – istaknuo je načelnik Knežić najvažnije projekte.

Zadovoljni su, naglašava i što je socijalni program Dubrovačkog primorja za kojeg izdvajaju značajan iznos, uspješno izvršen u 2020. te se na njemu nije štedjelo ‘ni kune’.

— Pomogli smo našim umirovljenicima, studentima, novorođenoj djeci, nabavili smo i udžbenike, davali jednokratnu pomoć kao i subvencije za prijevoz vode. Kompletan socijalni program je ispunjen – podcrtao je načelnik Knežić te dodao kako će Općina kroz sljedećih mjesec dana objaviti i javni poziv za poduzetnike do 10 zaposlenih kako bi mogli dobiti COVID pomoć za poslovanje.

U novoj 2021. Općinu Dubrovačko primorje očekuje realizacija brojnih izazovnih projekata koji će, govori Knežić, ovisiti o tome kakva će biti turistička sezona i financijska slika. Radit će se tako novi vrtić, a projektira se i novi vatrogasni dom, cijeli niz cesta, vodovod Dola, Smokvine, naselja Grbljava, a projektira se i Lisačko-Čepikućska vala.

— U 2021. trebao bi se početi graditi i novi hotel, treći po redu u Slanome i trebao bi se zvati Hotel Slano. Riječ je o privatnoj investiciji za koju je izdana lokacijska dozvola, a dobivanje građevinske je u tijeku. Hotel bi trebao imati 200 smještajnih jedinica te bi trebao dodatno podignuti razinu turističke usluge u našoj Općini. I u Poslovnoj zoni ove su godine bez obzira na koronu tri nova subjekta. Osigurana je zemlja, infrastruktura te se već grade hale i to jedna za proizvodnju namještaja, zatim za servis i opremanje brodova, a u pripremi je dokumentacija za izgradnju benzinske pumpe u Poslovnoj zoni – zaključio je načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 30. prosinca 2020.

Pročitajte još

Srijedom se čita DuList!

Dulist

NAUTIČKA PATROLA 2021. ACI Marini Dubrovnik priznanje ‘Zlatni vez gastronomije’

Dulist

‘ORSULA 1944.-2021.’ Lasić: ‘Ovo je strašna tragedija. Ovo je početak katarze hrvatskog naroda’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija