Aktualno

Načelnici složni: Podržavamo novi režim prometa. Treba razmisliti o prolasku kroz zonu prema vidikovcu

Načelnici složni: Podržavamo novi režim prometa. Treba razmisliti o prolasku kroz zonu prema vidikovcu

Načelnici općina Župe dubrovačke, Konavala i Dubrovačkog primorja, Silvio Nardelli, Božo Lasić i Nikola Knežić podržavaju predloženi režim prometa oko povijesne jezgre Dubrovnika, kojim će se za tri mjeseca znatno ograničiti promet. No, načelnici Nardelli i Lasić mišljena su kako bi se trebao omogućiti izlaz iz grada preko Žičare, odnosno Ulicom Druge dalmatinske brigade prema Župi i Konavlima.
Podsjetimo, u javnom je savjetovanju odluka o novom režimu prometa oko povijesne jezgre, sukladno kojom će zonom od Ilijine glavice do Boninova moći prometovati samo oni s povlaštenim parkirnim kartama za zonu ili ako parkirno mjesto plate unaprijed (prepaid) na parkiralištima Pile i donji plato žičare. U tu skupinu ne ulaze stanovnici zone koji će istom moći prometovati neograničeno, uz uvjet da tu imaju prebivalište ili boravište duže od godinu dana.
– Držim opravdanim potrebu dodatne regulacije prometa u Gradu, dapače, svi smo svjesni činjenice što se događa neposredno uz samu povijesnu jezgru, posebno u ljetnim mjesecima. Iz tog razloga smatram potpuno opravdanim uvođenje nekog drugog režima, gdje nećemo moći svi prolaziti pored same povijesne jezgre, a sve u cilju boljeg prometovanja i funkcionalnosti prometa – ističe za DuList načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli.
Međutim, smatra kako bi se trebala ostaviti mogućnost prolaska od Ilijine glavice, točnije od garaže preko Žičare i dalje prema Turističkoj školi, odnosno Ulici Druge dalmatinske brigade koja završava na vidikovcu.
-Mislim da je potrebno preispitati treba li građanima Župe omogućiti prolaz od garaže do izlaza prema našoj općini – naglasio je Nardelli.
-Predloženi prometni režim je nužan jer smo vidjeli kako promet do sada nije funkcionirao. Držim opravdanim nastojanje gospodina Frankovića da uvede režim kojim će se osigurati normalno funkcioniranje prometa. Bio bih još rigorozniji pa rekao da je nužno negdje izvan područja grada napraviti parking za sve one koji dolaze u Dubrovnik, kako bi se tamo parkirali. U Grad mogu doći shuttle busom, taksijem ili javnim prijevozom u ljetnim mjesecima – istaknuo je načelnik Silvio Nardelli.
Konavoski načelnik Božo Lasić sličnog je stava.
– U domeni je svakoga grada da rješava svoje probleme. Svatko mora biti svjestan da su prometnice u Dubrovniku dimenzionirane koliko su dimenzionirane. Ne mogu se nažalost širiti, a sve je više prometa u gradu. Gradovi poput Münchena, Londona i Pariza zabranili su prometovanje u centrima svojih gradova upravo iz tog razloga jer nemaju drugih rješenja. Znamo kako izgleda promet ljeti i vjerojatno poučen takvim iskustvom, Grad Dubrovnik je donio ovakvu Odluku. Načelno, što se nas tiče u Konavlima, komuniciramo dobro s Gradom i prilikom donošenja takvih odluka gradonačelnik razgovara s nama, kao i sa susjednim načelnicima. Konkretno, nije još razgovarao o ovom slučaju, ali sigurno hoće – rekao je Lasić.
I on je iznio isti prijedlog poput svog kolege Nardellija.
– Dali bismo prijedlog ako ljudi iz Konavala mogu ući u garažu sa svojim vozilima, da nam se omogući da možemo izaći iz grada preko žičare. Neminovno je ovo što se događa i razumijem sve građane koji možda negoduju i koji su ljuti, ali je sve više vozila. Sutra ćemo mi možda u Cavtatu, Konavlima, Primorju i Župi imati slična rješenja jer ne postoji više kuća bez tri ili četiri vozila. Liberalizacijom taksi prijevoza se sam promet utrostručio. To je jedan od najvećih problema, a u Konavlima imamo registrirano 420 taksista i stoga smatram da je regulacija prometa bila nužna – istaknuo je načelnik Božo Lasić.
Načelnik Općine Dubrovačko primorje sličnog je stava poput svojih kolega.
– Načelno mi podržavamo prijedlog jer smo svi svjedoci da su gužve prevelike i mislimo da je ispravno da Grad na svom području regulira ogromne gužve koje se stvaraju od prometa koji prolazi oko Grada. Isto tako, mišljenja smo da je dobro što će to biti sezonskog karaktera i da traje u ljetnim mjesecima, a da zimi ne bi trebalo ni na kakav način braniti lokalnom stanovništvu prolazak tom dionicom jer svjedoci smo da sada nema tolikih gužvi, kao ni turisti i kruzera – naglasio je načelnik Nikola Knežić.

Pročitajte još

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

KUPAČI PITAJU Kada će se skalice postaviti na Lokrumu?

Dulist

SIMPOZIJ NA KAMPUSU Zdravstvena pismenost važna je odrednica zdravlja

Dulist